Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
10.06.2015 10:25:24
Deli članek:

Zdaj pa hitro v rešilca

Nikola Miljković

Ko postane tako vroče, kot je v zadnjih dneh po vsej državi, se je najvarneje in hkrati najprijetneje zavleči nekam v globoko senco, kjer po možnosti še malce pihlja. Hladna pijača nikakor ni odveč, večurno poležavanje v udobnem naslanjaču je več kot priporočljivo. Pa športne aktivnosti sredi največje pripeke? Nikakor! Sploh če vam ni vseeno za zdravje.

Zgoraj opisani scenarij je še toliko prijetnejši, če ga lahko izvajate kje ob morju, če ste prosti od jutra do večera in je misel o tem, kaj boste prigriznili, ko se bo sonce skrilo za obzorjem, vaša edina skrb. Ampak realnost je kakopak velikokrat precej drugačna, marsikdo si preprosto ne more privoščiti, da bi se ves dan skrival pred soncem. So poklici in so obveznosti, ob katerih je povsem nepomembno, ali sije vroče sonce, pada toča oziroma so temperature globoko pod lediščem.

Nikola Miljković

Pivo? O, ne, to pa šele po tekmi!

Varovanci Srečka Katanca v teh dneh trenirajo v pravih poletnih temperaturah, vremenoslovci napovedujejo, da bo tako tudi v prihodnjih dneh in tudi v nedeljo ob 18. uri, ko se bosta udarili slovenska in angleška reprezentanca. "Treba se bo privaditi na takšno vreme, kaj drugega nam ne preostane. Tako, kot bo za nas, bo tudi za Angleže. Vroče je, toda mi smo profesionalni športniki in ne glede na vreme moramo zmeraj dati vse od sebe," je vreme pokomentiral Jasmin Kurtić in se na vprašanje o tem, kaj reprezentanti pijejo med treningom, še malce pošalil: "Najbolj zdrava je voda, piva zagotovo ne bomo pili. No, morda po tekmi, če bomo iztržili ugoden rezultat, bomo spili tudi kakšno pivo."

Med tistimi, ki so še zlasti izpostavljeni takšnim in drugačnim vremenskim nevšečnostim, so tudi nogometaši. Njihov delovni proces bolj ali manj poteka pod milim nebom, trenirati pa morajo tako rekoč ne glede na vse. To velja tudi za vse tiste, ki jih je Srečko Katanec vpoklical v slovensko reprezentanco za prihajajočo kvalifikacijsko tekmo z Anglijo. Prepričani smo, da bi bili Samir Handanović, Boštjan Cesar, Kevin Kampl in drugi po napornih klubskih sezonah v tem trenutku precej raje nekje, kjer bi si lahko privoščili vse zgoraj opisano, ampak dopust bo moral še malce počakati.

Nikola Miljković

JEZIKI SKORAJ DO KOLEN
Do nedelje bodo morali narediti vse za to, da bodo Angleže pričakali kar najbolje pripravljeni. In ker Katanec ne želi ničesar prepustiti naključju, je do svojih izbrancev nepopustljiv. Drži, precej raje bi ga imeli, če bi jih vsak dan na trening spodil šele v poznih popoldanskih urah, ko pripeka vsaj malce popusti. A ni tako. Še več, reprezentanti bolj ali manj trenirajo celo dvakrat dnevno! In to na vso moč, da ne bo pomote.

Nikola Miljković

Včeraj dopoldan so sicer že res vadili zgolj eno uro, toda vaje so bile vse prej kot preproste. Že po dobrih desetih minutah so bili jeziki nogometašev skoraj do kolen, nemalo je bilo takšnih, ki so hrepeneli po osvežitvi z vodo. Toda Katanec je bil brez milosti in je fizioterapevta Blaža Marojevića nemudoma spodil z zelenice, ko je tja prinesel stojala s plastenkami s pijačo. Da bi bilo vse še toliko huje, je selektor že tako ali tako precej intenzivno vadbo zaključil s sprinti – najprej brez žoge, nato z žogo. Ko so morali nogometaši po koncu zadnje vaje še streljati na male gole, je bilo nemalo takšnih, ki so precej zgrešili cilj. "To pomeni, da ste 'mrtvi'," se je pošalil Katanec, dežurni šaljivec Jasmin Kurtić, ki je po stari navadi in v družbi večnega "pajdaša" Josipa Iličića "štose pokal" kar ves trening, pa se je, ko je bilo "mučenja" konec, slikovito izrazil: "Zdaj pa hitro v rešilca!"

Nikola Miljković

Toda vročina bo ostala, tudi v nedeljo ob 18. uri bo vroče kot le kaj. In to bi lahko bila voda na slovenski mlin. Vendarle bodo Slovenci bolj vajeni razmer, ki so namenjene počitku ob vodi, ne hudemu športnemu naporu.

VODA NA SLOVENSKI MLIN?
No, vadba se je vseeno končala brez ranjenih. Vsi so bili premočeni kot cucki, zadihani, kot da bi odtekli maraton, izžeti in dehidrirani. Popoldne pa jih je v Kranju čakal še en trening … Ampak tudi peklenski ritem se bo umiril, Katanec je vendarle dovolj izkušen strokovnjak, da dobro ve, kaj bi se v nedeljo zgodilo, če bi iz nogometašev izčrpal vso energijo. Toda vročina bo ostala, tudi v nedeljo ob 18. uri bo vroče kot le kaj. In to bi lahko bila voda na slovenski mlin. Vendarle bodo Slovenci bolj vajeni razmer, ki so namenjene počitku ob vodi, ne hudemu športnemu naporu. Ni namreč nezanemarljiv podatek, da je bilo včeraj v Londonu ob 13. uri zgolj dobrih 15 stopinj Celzija! Razlika je torej očitna in ni vrag, da bo prihod v Slovenijo za angleške zvezdnike svojevrsten šok. Ker pridejo šele v soboto, praktično ne bodo imeli časa za prilagajanje – ampak to je seveda njihova skrb. Mi lahko dejansko zgolj upamo, da bo vreme resnično eden od zaveznikov slovenske reprezentance.

Nikola Miljković