Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
10.06.2015 09:00:00
Deli članek:

Mariboru nepričakovanih 892 tisoč evrov

Gregor Katič

Mariborčani so na zasluženem oddihu, ki pa ga bo kmalu konec in v Ljudskem vrtu se bodo znova lotili priprav na nove izzive, ki jih nikoli ne zmanjka. V vročih poletnih mesecih bodo kakopak v središču pozornosti kvalifikacije za ligo prvakov.

V teh dneh je utrip Ljudskega vrta zelo umirjen. Ante Šimundža in njegovi varovanci so po izjemnem tekmovalnem letu na zasluženem oddihu, a čeprav so se nanj tako rekoč šele odpravili, že odštevajo dneve do vrnitve pod Kalvarijo. Znova se bodo zbrali že v ponedeljek (15. junija) in začeli priprave na novo sezono, v kateri si bodo prizadevali ponoviti, potrditi oziroma še nadgraditi dosežke iz preteklega obdobja. To bo vsekakor peklensko zahtevna naloga, toda 43-letni strokovnjak na vijoličasti klopi vedno znova poudarja: "Ekipa ima še vedno dovolj prostora za napredovanje. Nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje."

Zadnjih 892 tisoč evrov je seveda bonus na več kot 12 milijonov, ki so si jih vijoličasti že prislužili z uvrstitvijo v skupinski del lige prvakov in tremi remiji. Pod Kalvarijo o denarju sicer neradi govorijo, vendar je dejstvo, da za zadržanost ni nikakršne potrebe. Ker so dobili "le" to, kar so si zaslužili. To je nagrada za vloženi trud vseh klubskih struktur, ob takšnih podatkih garaško delo in odrekanja dobijo dodaten smisel.

Vsi tisti, ki jim srce bije za Maribor, zadnje sezone kakopak ne bodo pozabili nikoli. V štajersko prestolnico se je vrnila liga prvakov in misli še vedno pogosto uhajajo na obračune s Chelseajem, Schalkejem in Sportingom, na začetku tedna pa naj bi bilo najprestižnejše klubsko tekmovanje na svetu tudi pogosta tema pogovorov v klubskih pisarnah. Po zaslugi Uefe.

Iz zanesljivega vira smo namreč izvedeli, da je s sedeža evropske krovne nogometne organizacije priromalo obvestilo o zajetnem finančnem nakazilu. Menda gre za kar 892 tisoč evrov, ki so jih v Nyonu namenili Mariborčanom, potem ko so opravili poračun v soboto končane sezone lige prvakov. Če si bil del blišča, so temu primerni seveda prejemki, čeprav je hkrati treba dodati, da je mariborski delež v primerjavi z velikani in tekmeci iz najbolj nogometno razvitih držav zelo majhen. A za slovenske razmere je znesek izjemno visok in za klub, kakršen je Maribor, pomeni ogromno.

To je seveda bonus na več kot 12 milijonov evrov, ki so si jih vijoličasti že prislužili z uvrstitvijo v skupinski del lige prvakov in tremi remiji. Pod Kalvarijo o denarju sicer neradi govorijo, vendar je dejstvo, da za zadržanost ni nikakršne potrebe. Ker so dobili "le" to, kar so si zaslužili. To je nagrada za vloženi trud vseh klubskih struktur, ob takšnih podatkih garaško delo in odrekanja dobijo dodaten smisel.

In vse to bi moral biti motiv (namesto zavisti) za preostale slovenske prvoligaše, da se še bolj potrudijo, da bi bili uspešni. In da se prepričajo, da se tekmovanje na mednarodnem prizorišču zares izplača. Zelo izplača. Namesto tega je bilo v preteklosti nemalo primerov, ko so si klubski funkcionarji po zgodnjem izpadu iz Evrope oddahnili, ker jim ni bilo več treba skrbeti za pogosto zapleteno logistiko, in še kaj bi se našlo.

Gregor Katič

V Ljudskem vrtu nenehno poudarjajo, da je ambicij vedno znova več kot dovolj in za zdaj kaže, da jih bodo Mariborčani v prihajajoči sezoni poskušali uresničevati s preverjeno zasedbo. Revolucije v kadru ne gre pričakovati. Za zdaj je edina nova moč izraelski vezist Marwan Kabha in ni izključeno, da bo pri tem ostalo, hkrati pa v nobenem trenutku ne gre zanemariti možnosti kakega odhoda, najbolj vroč ostaja Petar Stojanović.

Novo evropsko zgodbo bodo sicer Ante Šimundža in njegovi igralci začeli 14. ali 15. julija s prvo tekmo 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov, nasprotnika bodo 22. junija izvedeli na žrebu v Nyonu. Vijoličasti bodo imeli status nosilca, po razpletu poljskega prvenstva pa je znano, da ga bodo v primeru želenega uspeha imeli tudi v 3. krogu, kar bi se zgodilo prvič.

Znani možni nasprotniki v drugem krogu so Sarajevo (Bosna in Hercegovina), Ventspils (Latvija), Dila Gori (Gruzija), Trenčin (Slovaška), Žalgiris (Litva), Astana (Kazahstan), Milsami Orhei (Moldavija), Rudar Plevlja (Črna gora), Vardar (Makedonija), Stjarnan FC (Islandija), Fola (Luksemburg), Dundalk (Irska) in Hibernians FC (Malta) ter štirje zmagovalci prvega kroga, v katerem bodo tekmovali The New Saints (Wales), Levadia (Estonija), Pjunik (Armenija), Santa Coloma (Andora), Crusaders (Severna Irska), B36 Torshavn (Ferski otoki), Lincoln Red Imps (Gibraltar) in Folgore (San Marino).