Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
10.06.2015 08:21:00
Deli članek:

Primož Gliha: Dajemo jim potuho in iščemo izgovore

Grega Wernig

Začelo se je s pričakovanim scenarijem, mlada slovenska reprezentanca je v kvalifikacije za EP 2017 krenila z visoko zmago. Izbranci Primoža Glihe so z lahkoto opravili z andorskimi vrstniki, toda selektor s pristopom kljub temu ni bil zadovoljen in opozarja na pomanjkljivosti, ki se v prihodnje ne bi smele več ponavljati.

Dvomov v niti enem trenutku ni bilo. Tako kot smo napovedovali že v pričakovanju dvoboja, je bila kakovostna razlika prevelika, da bi se lahko razpletlo drugače kot z visoko slovensko zmago, ki bi bila lahko tudi precej višja. Skromni Andorci so le nekajkrat sramežljivo pogledali proti nezaposlenemu Aljažu Cotmanu, vse omembe vrednega se je dogajalo na gostujoči polovici igrišča.

V tej državi očitno ne smeš povedati, kaj je res, a dejstvo je, da se ti fantje nepravilno razvijajo. Na igrišču nismo delovali, kot sem si želel, na ta način nismo pokazali spoštovanja niti do gledalcev.

Naši upi so vajeti igre od prve minute prevzeli v svoje noge in bilo je le vprašanje časa, kdaj bodo prvič zatresli mrežo. Uspelo jim je dovolj hitro, da so se izognili morebitni nepotrebni živčnosti, že v prvem polčasu so si zagotovili tri gole prednosti. Tekmece iz visokogorske doline v Pirinejih je "načel" Andraž Šporar in razkril zvitost ter nogometno inteligenco pred nasprotnimi vrati, nato se je Žiga Kastrevec izkazal z iznajdljivostjo, nakar je Luka Zahović vnovič potrdil prefinjen občutek za doseganje zadetkov. Ritem sicer ni bil na pretirano visoki ravni, k čemur je gotovo prispevala vročina, v nadaljevanju je bilo vse skupaj še na nižji ravni. Zagnanost naših upov je splahnela, z mislimi so bili bržčas že na dolgo pričakovanih počitnicah, kar na razmerje moči sicer ni vplivalo, v "počasnem posnetku" je v polno za končnih 4:0 zadel še član Borussie iz Dortmunda Jon Gorenc Stanković.

Primož Gliha dogajanj na igralni površini ni spremljal ob igrišču. Kriva je kazen, ki si jo je zaradi izključitve lani novembra prislužil kot selektor reprezentance U-19 na zadnjem kvalifikacijskem turnirju. Svoj prostor si je poiskal na vrhu ajdovske tribune, ki je namenjen novinarjem. Deloval je nadvse umirjeno, toda po zadnjem pisku kazahstanskega delivca pravice je priznal, da z videnim kljub prepričljivi zmagi ni bil zadovoljen.

Grega Wernig

Kaj ga je zmotilo? "Pred tem smo na turnirju v spomin na Valerija Lobanovskega odigrali zares zahtevni preizkušnji proti reprezentancama, ki sta veliko boljši od Andore, in tokratni dvoboj je razkril, da je nogomet res čaroben. Ker nikoli ne veš, kaj boš dobil. Odziv igralcev v Ukrajini in Ajdovščini je bil popolnoma drugačen. Ne vem, ali je kriva vročina, tudi v Kijevu so bile temperature zelo visoke," je odvrnil Primož Gliha in nadaljeval: "To je to, kar nenehno govorim, pa me vedno kritizirajo. V tej državi očitno ne smeš povedati, kaj je res. A dejstvo je, da se ti fantje nepravilno razvijajo. Na igrišču nismo delovali, kot sem si želel, na ta način nismo pokazali spoštovanja niti do gledalcev. Da, pred tekmo smo vedeli, da bomo zmagali, ampak ne na tak način. Ni treba veliko teči, toda žoga mora biti hitra, moraš imeti pravilno vizijo. V vsakem polčasu bi moralo biti deset ali petnajst podaj pred vrata, skupaj torej okrog trideset, morali bi doseči še tri ali štiri gole. Ne, takšne stvari niso v redu. To ni A-reprezentanca, fantje se morajo še razvijati, ampak mi jim vseskozi dajemo neko potuho in vedno iščemo nove izgovore. Na tak način bomo izgubljali igralce. Poglejte, koliko jih je pred dvema, tremi leti igralo v tujini, danes igra samo še Luka Krajnc na ravni, na kateri 21-letnik mora igrati. In on je tudi odigral tekmo karakterno bistveno drugače, kot bi jo morali vsi ostali. To bomo vsekakor morali popraviti. Na takšni tekmi bi morali uživati, ne je zgolj 'oddelati', kar mi ni bilo všeč. Ker zaradi kazni ekipe nisem smel voditi, na vse skupaj nisem mogel vplivati, ampak Alfred Jermaniš je delo opravil profesionalno in korektno."

Na takšni tekmi bi morali uživati, ne je zgolj 'oddelati', kar mi ni bilo všeč. Ker zaradi kazni ekipe nisem smel voditi, na vse skupaj nisem mogel vplivati, ampak Alfred Jermaniš je delo opravil profesionalno in korektno.

Ni bilo osmih igralcev, ki so bili v selektorjevih načrtih, kar je v določeni meri vplivalo na podobo ekipe. "Drži, ni jih bilo, a čeprav bi bili, je vprašanje, kako bi se odzvali. Gre za neko stanje samougodja, ko se človek zadovolji sam s sabo, svoje je dodal še vsaj delček lenobe, ki je v ljudeh pač prisotna, toda to za razvoj igralcev nikakor ni dobro," opozarja Primož Gliha.

Fantje imajo zdaj dovolj časa za razmislek, naslednja kvalifikacijska preizkušnja bo na sporedu septembra, ko bo na sončni strani Alp gostovala Litva.