Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
09.06.2015 21:29:39
Deli članek:

Bojan Jokić: Če bi ga imel za samoumevnega, bi ga že zdavnaj izgubil

Nikola Miljković

V nedeljo je minilo okroglo leto dni, odkar si je Bojan Jokić nazadnje oblekel dres z državnim grbom. V La Plati je ob porazu z gavči odigral vseh devetdeset minut, nato niti minute več. Vendar ne, ker Srečko Katanec ne bi računal nanj. Razlog za Jokićevo tako dolgo reprezentančno odsotnost se skriva v hudi poškodbi, ki ga je za vrsto mesecev oddaljila od nogometnih zelenic.

V tem času je v izbrani vrsti njegovo mesto na levem boku zasedel Andraž Struna, toda Jokić se je zdaj vrnil in selektor je bržčas v precepu. Koga na zelo pomembni tekmi z Anglijo postaviti v udarno enajsterico? Dolgoletnega reprezentanta z 68 nastopi ali tistega, ki je začel kvalifikacije in se ne nazadnje na zadnji tekmi s San Marinom tudi vpisal med strelce?

Grega Wernig

Angleži imajo kvaliteto, so favoriti skupine, nanizali so pet zaporednih zmag. To so dejstva, ki govorijo v njihovo korist. Toda tudi mi imamo zelo dobro zasedbo, v preteklosti smo že premagovali takšne, ki so na papirju boljši od nas. Jasno pa je, da nam zagotovo ne bo uspelo, če ne bomo maksimalno zbrani, če bomo počeli napake. 

Čeprav se je Jokić v času, ko je okreval po hudi poškodbi kolena, večkrat iz Španije vrnil domov, je bila tokratna vrnitev na Gorenjsko še nekoliko prijetnejša. Tokrat se je pač spet sestal s starimi nogometnimi prijatelji, ki jih je, kot ne skriva, še kako pogrešal. "Ah, vse sem pogrešal. Prijatelje, soigralce, to posebno vzdušje, ki vlada v izbrani vrsti, še reprezentančno opremo. (smeh) Mislim, da je to povsem logično, eno leto me ni bilo!" ne skriva nogometaš španskega prvoligaša Villarreala. Toda čeprav je bil Jokić fizično odsoten, je bil v mislih ves čas z reprezentanco. "Spremljal sem vsako tekmo. Po Estoniji sem bil jasno razočaran, danes pa lahko vseeno rečem, da jo je bilo lepo spremljati. Po polovici kvalifikacij smo drugi na lestvici naše kvalifikacijske skupine, rezultati so v zadnjem času dobri. Ampak vseeno je precej lepše igrati, zato sem vesel, ker nisem več v vlogi navijača. Je pa vse skupaj zelo hitro minilo, ne nazadnje sem imel ogromno dela sam s sabo," je priznal bočni nogometaš, ki je zdaj povsem zdrav in nared za največje napore.Če ne bi bil, ga Katanec tako ali tako ne bi vpoklical. Dokazal se je že na klubski ravni, ob koncu sezone je za rumeno podmornico odigral sedem tekem in potrdil, da so težave že preteklost. "Koleno je v redu. To je najpomembnejše. Vse ostalo pa … Kar je bilo, je bilo. Zdaj gledam le še naprej," je na mučno obdobje že pozabil 29-letnik.

www.alesfevzer.com

KOT NAVIJAČ SI NEMOČEN
Čeprav se je v Jokićevi odsotnosti na položaju levega bočnega branilca "zacementiral" že omenjeni Struna, ki je zraven tudi tokrat, se Kranjčan nikdar ni zares ustrašil, da se po vrnitvi Katanec nanj ne bi več spomnil. "Ne, res se nisem bal za svoj prostor pod reprezentančnim soncem. No, hkrati bi rad poudaril, da ga nikdar nisem jemal kot nekaj samoumevnega. Če bi, bi ga že zdavnaj izgubil. Po svoje sem vesel, da je prisotna resna konkurenca, saj to vsakomur da še nekaj več razlogov za garanje in dokazovanje. Tako ali tako pa se vedno trudim po najboljših močeh, vedno imam v mislih reprezentanco, saj mi je igranje za Slovenijo nekaj najboljšega. To je zame ogromna čast, zato sem še kako vesel, ker sem spet zraven. Sem pa vsekakor vesel, da se moja odsotnost ni preveč poznala," poudarja Jokić, ki odločitev o tem, ali bo v nedeljo zasedel mesto v prvi enajsterici ali na klopi, kakopak prepušča selektorju.

Nikola Miljković

Priznava pa, da je precej lažje igrati kot gledati. "Da, vsekakor. Ko je reprezentanca lani gostovala v Angliji, sem odpotoval v London in si tekmo na Wembleyju ogledal v živo. Bil sem živčen kot že dolgo ne. Grizel sem si nohte, potil sem se kot le kaj, težko sem sedel pri miru. Kot navijač dejansko bolj čutiš napetost, vendar si nemočen, lahko le upaš, da bo šlo vse po načrtih. Ko igraš na takšni tekmi, si poln adrenalina, ki te povsem prevzame, in pritisk ne pride tako do izraza. V vlogi navijača je drugače. Moram priznati, da precej raje igram," ne skriva dolgoletni slovenski reprezentant. 

V ISKANJU POPOLNE PREDSTAVE
In kako je Jokić s tribune kultnega londonskega stadiona videl predstavo Slovenije? Kje se po njegovem skriva glavni razlog za to, da se je Katančeva četa tedaj domov vrnila poražena? "Mogoče smo jim dali prehitro gol. (smeh) Če bi ga dali pozneje, bi imela Anglija manj časa za preobrat in morda bi se končalo drugače," toliko mesecev pozneje razmišlja Jokić: "Toda dejstvo je, da so angleški nogometaši tako dobri, da potrebujejo le nekaj trenutkov, da se spravijo iz izgubljenega položaja. S tremi podajami znajo priti do gola, nato pa imajo tam Wayna Rooneyja. In še koga drugega, ki je kot strup. Ne glede na to, da smo na koncu izgubili, si upam trditi, da Angleži niso bili kaj prida boljši od nas. Je pa res, da vendarle premorejo toliko kvalitete in predvsem toliko izkušenj, da si pravzaprav ne smeš privoščiti niti ene napake. Vsako znajo brez milosti kaznovati." 

Nikola Miljković

Lekcija je bila torej dobra, londonskih spodrsljajev si Slovenija v Stožicah ne bo smela privoščiti. Kakšna pa so Jokićeva pričakovanja pred šesto tekmo v kvalifikacijah za Euro 2016? "Imamo velike možnosti," je prepričan nekdanji nogometaš veronskega Chieva, ki v isti sapi dodaja: "Termin je sicer težek, ampak časa je dovolj, da se vsi vrnemo v najboljšo formo – in tisti, ki so sezono končali že pred časom, in tisti, ki so igrali do zadnjega. Tudi stadion bo poln, zato se mi zdi res pravi trenutek za to, da končno tudi mi vzamemo skalp Angležem. Da, na prvi pogled je to res smela napoved. Angleži imajo kvaliteto, so favoriti skupine, nanizali so pet zaporednih zmag. To so dejstva, ki govorijo v njihovo korist. Toda tudi mi imamo zelo dobro zasedbo, v preteklosti smo že premagovali takšne, ki so na papirju boljši od nas. Jasno pa je, da nam zagotovo ne bo uspelo, če ne bomo maksimalno zbrani, če bomo počeli napake. Uspeti nam mora skoraj popolna predstava. Če nam bo, potem zmaga lahko ostane doma. Predvsem moramo kar najdlje držati nasprotnika od svojega gola. Če ga bomo na začetku umirili in poskrbeli, da ne bo mogel razviti svoje igre, bo vse bolj živčen. In to bo voda na naš mlin." 

Arsen Perić

PREDPRIPRAVE ZA PRAVE PRIPRAVE
Jokića to, da je zaradi tokratne reprezentančne akcije moral precej podaljšati sezono 2014/15, ne moti. In je hkrati prepričan, da to velja za vse njegove soigralce. "Ko se vrneš domov, dobiš zagon. Priti v reprezentanco ti samo po sebi napolni baterije. Devet let sem že v reprezentanci, velikokrat smo že igrali v takšnem terminu, toda niti enkrat nisem imel niti najmanjših težav z motivacijo. Spomnimo se, lani smo šli celo na prijateljsko turnejo v Južno Ameriko, pa smo bili vsi maksimalno osredotočeni in zbrani. Prepričan sem, da je tako pri vseh ostalih. Smo profesionalni in naša sezona se bo končala šele po tekmi z Anglijo," je odločno poudaril Jokić in glede dolžine priprav (nogometaši so se zbrali že preteklo sredo) pristavil: "Nič ni narobe s tem, da smo skupaj nekaj dlje časa, ne nazadnje se šele v tem tednu priprave začnejo zares, kot je povedal že selektor Katanec. Naj bodo to predpriprave za tiste prave priprave, ki bodo, upam, sledile naslednje leto." (smeh) Iz njegovih ust v božja ušesa ...

Grega Wernig