Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
il
il
01.08.2014 18:25:18
Deli članek:

Hiddinku bo pomagal tudi Van Nistelrooy

knvb.nl

Guus Hiddink je na selektorskem mestu nizozemske reprezentance danes tudi uradno prevzel posle Louisa van Gaala, ki je oranje na svetovnem prvenstvu v Braziliji popeljal do tretjega mesta,, zdaj pa je trener Manchester Uniteda.

"Ne bo veliko sprememb," je na prvi tiskovni konferenci v novi vlogi dejal Hiddink. Sedeminšestdesetletnik je reprezentanco vodil že med letoma 1994 in 1998. Na Euru 1996 se je uvrstil v četrfinale, v katerem je po enajstmetrovkah izgubil s Francijo, dve leti pozneje pa je na svetovnem prvenstvu ekipo popeljal v polfinale. Tam je moral (spet po streljanju enajstmetrovk) premoč priznati Braziliji, v dvoboju za tretje mesto je klonil še proti Hrvaški (1:2).

Hiddink ima precej izkušenj v vlogi selektorja, saj je v svoji bogati karieri vodil tudi Južno Korejo - z njo je na svetovnem prvenstvu pred dvanajsimi leti zasedel četrto mesto, - Avstralijo, Rusijo in Turčijo.

Nazadnje je sedel na klopi ruskega Anžija, kjer je 22. julija lani nepričakovano dal odpoved. Hiddink je že namignil, da bo Robin van Persie obdržal kapetanski trak, njegov namestnik bo ostal Arjen Robben.

Z nizozemsko zvezo ga pogodba veže do konca Eura 2016, ko ga bo zamenjal pomočnik Danny Blind. Vlogo drugega pomočnika pa bo opravljal legendarni Ruud van Nistelrooy, ki je na tem mestu zamenjal še enega napadalca Patricka Kluiverta.

Pri delu z vratarji mu bo pomagal Patrick Lodewijks (zamenjal je Fransa Hoeka), medtem ko bodo za podmladek skrbeli nekdanji reprezentanti Pierre van Hooijdonk, Aron Winter, Sonny Silooy in Michael Reiziger.

"V prvi dan nove službe se podajam poln navdušenja. Najprej bi rad čestital ekipi za uspeh na mundialu, tako igralcem in štabu, ki so delali pod vodstvom Louisa van Gaala," je predhodnikovo delo pohvalil Hiddink.

Zanimivo je, da so domači novinarji proti Van Gaalu usmerili kar nekaj strupenih puščic, ker je opustil značilno napadalno igro, ki je do zdaj krasila Nizozemce. Hiddink pa pravi, da se bo držal načel nizozemske nogometne šole, pri tem pa se bo oprl še na občutek za preživetje, ki ga je v izbrano vrsto vnesel Van Gaal.