Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
01.08.2014 13:38:57
Deli članek:

Da bi se slepili, to pa ne

Drago Wernig - TAKA

Ante Šimundža ni vriskal, njegov obraz ni bil nasmejan, toda zadovoljstva po tekmi z Maccabijem vendarle ni mogel skriti.

Preprosto se je videlo, toda trener vijoličastih se zelo dobro zaveda, da je za njim in njegovimi varovanci šele prvi del dvoboja in da jih na povratnem obračunu v Larnaki čaka peklensko zahtevna naloga.

"Vedo, kako nad obrise Barcelone," smo v našem časniku naslovili napoved pred sredinim dvobojem pod Kalvarijo. In v uvodnih desetih minutah se je res zdelo, kot da je na igrišču katalonski velikan v rumenih dresih. Izraelci so se postavili zelo avtoritativno, žogo so imeli večino časa v svoji posesti in narekovali ritem, Mariborčani pa so se postavili na svojo polovico in potrpežljivo čakali na morebitno priložnost oziroma dovolj prostora za protinapad.

Je bil takšen taktičen načrt ali so vijoličasti vendarle slabo krenili v boj in so jih nogometaši Maccabija prisilili v takšno držo? "Ne strinjam se, da smo slabo začeli. Vedeli smo, kje je Maccabi dober, kje ima pomanjkljivosti in kaj so naše prednosti, toda v uvodnih minutah namenoma nismo tvegali. Gostje so morda res prevladovali, toda kmalu smo jih umirili in pokazali, na kakšen način želimo igrati in prihajati v priložnosti. Prevzeli smo pobudo in prevladovali vse do konca, odigrali smo zelo dobro tekmo. Zasluženo smo zmagali. To je bil rezultat naše zrelosti in odlične telesne pripravljenosti, svoje so odigrale tudi izkušnje. Natančno smo vedeli, kje nam preti nevarnost in kako jih lahko ogrozimo. Nevtralizirali smo njihove dobre strani, nismo jim ponudili veliko. Bili smo delavni, disciplinirani in veseli, da smo pri tem vztrajali skozi ves dvoboj," je dejal Ante Šimundža.

Kaj pomeni zmaga z 1:0 za povratno tekmo? "Pomeni to, da je za nami šele prvi polčas, ki smo ga odigrali na visoki ravni, ter da na drugi del naloge odhajamo s prednostjo. Jasno je, da bomo morali biti na Cipru na enaki ali celo višji ravni. Zelo dobro se zavedamo, da nas čaka izjemno zahtevna preizkušnja."

Povratni dvoboj bo za obe moštvi gostovanje. "Maccabi je izrazito domača ekipa, pred svojimi navijači ima posebno energijo, ki je na Cipru ne bo. A da bi se slepili, da je to naša ogromna prednost, to pa nikakor ne. Zelo dobro vemo, da nas čaka hud boj, in vsekakor bomo storili vse, da bi se čim bolje pripravili. Tudi v Larnaki si bomo prizadevali doseči zadetek ter skušali našo mrežo ohraniti nedotaknjeno. Imamo prednost, ki je ne bomo zgolj branili," pravi 42-letni strokovnjak, ki je z začetno enajsterico marsikoga presenetil, prav tako kot s klasično postavitvijo 4-2-3-1.

Bodo takšne smernice tudi v prihodnje ali je bila takšna rešitev uporabljena le tokrat zaradi značilnosti tekmeca? "Naš kader je dovolj širok in lastnosti igralcev tako raznolike, da se nasprotniku lahko prilagodimo. Vedeli smo, da potrebujemo izredno disciplino pri branjenju in hitrost v napadu, kar smo unovčili," je odvrnil trener Maribora.

Čeprav je Maribor igral zelo dobro, se je večina gledalcev v Ljudskem vrtu že sprijaznila s končnim izidom 0:0, Ante Šimundža pač ne. Zagotavlja, da v niti enem trenutku ni obupal. "Ne, res nisem, ampak sem vseskozi verjel, da nam bo uspelo. Tudi na klopi sem že v 90. minuti povedal, da ga bomo zabili," je razkril nekdanji odlični napadalec.