Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ue
ue
2 16.10.2020 12:00:49

SLOVENSKA VLADA ogled TEKEM šteje med ZELO VELIKO TVEGANJE, švicarska med ZELO MALO! (foto)

Profimedia
Slovenska vlada je izdala letak, na katerem je opisala, katere dejavnosti spadajo med tiste z velikim tveganjem okužbe in tiste z majhnim tveganjem okužbe s koronavirusom.

Zanimivo je, da je slovenska vlada uvrstila ogled tekem med dejanja z zelo velikim tveganjem za okužbo s koronavirusom, na drugi strani pa je Olimpijski komite Švice v sodelovanju s posebno enoto vlade za covid-19 in hokejskim klubom iz Berna izvedel pilotni projekt, na katerem so ugotavljali možnosti okužbe gledalcev na športnih prireditvah. Naključno število gledalcev na hokejski tekmi so testirali pred vstopom v dvorano, na roke pa so jim namestili zapestnice, ki so opozarjale, če si se nekomu približal na manj kot 1,5 metra. Čez pet dni so tiste, ki so se prvič testirali, testirali ponovno in ugotovili, da je okuženih manj kot en odstotek ljudi. Zdaj bo 'švicarski NIJZ' priporočil vladi, da se športne prireditve lahko izvajajo z gledalci, če se upoštevajo vsa priporočila. 

V Sloveniji pa vlada meni, da kupovanje v trgovinah spada v skupino majhnih možnosti za okužbo, ogled tekem pa v zelo veliko. Po kakšni logiki? Tako v trgovinah kot na tekmah je enaka možnost okužbe, če se ljudje ne držijo priporočil, če pa se vsa priporočila upošteva (razdalja, maske, razkuževanje ...), pa je možnost okužbe gledalcev na nogometnih tekmah na stadionih zagotovo manjša kot možnost okužbe v trgovinah, ki so seveda zaprti prostori.

Ali pa se morda motimo?

Članki iz rubrike