Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 21.04.2018 14:30:07

To morate prebrati, to je ULTIMATIVNI VODIČ pred začetkom zadnje četrtine PLTS: Kdo nagaja Olimpiji, kdo je trn v peti Maribora, kje so Domžale ... (foto)

Nikola Miljković
Do kronanja novega prvaka v slovenskem nogometu nas loči le še 810 minut.

Letošnja sezona se je prevesila v zadnjo četrtino. V boju za naslov prvaka so devet tekem pred koncem še vedno trije klubi. Olimpija je zagotovo v najboljšem položaju, Maribor kot zapeta puška čaka na spodrsljaj večnih rivalov, Domžale pa upajo na tisti pregovor 'Kjer se prepirata dva' …
Devet tekem. Kvalifikacijskih, kot pravi Darko Milanič. Do konca letošnje sezone je ostalo še devet obračunov, ki bodo odločali o tem, kdo bo osvojil naslov državnega prvaka. Ljubljančani so vsekakor v vlogi favoritov. V dozdajšnjem delu prvenstva je osvojila največ točk, hkrati je bila najbolj zanesljiva na tako imenovanih malih tekmah. Pet točk prednosti pred Mariborom in še dve točki več pred Domžalami je lepa prednost, ki pa seveda varovancem Igorja Bišćana nikakor ne omogoča mirnega spanca. Še posebej, ker so vijoličasti v samo tednu dni uspeli Olimpijino prednost desetih točk prepoloviti. Pred nami je izjemno napeta končnica, do konca sezone se bodo vsi trije kandidati za naslov državnega prvaka pomerili še med seboj, mi pa smo pogledali, kje so Olimpija, Maribor in Domžale v tej sezoni največkrat puščali točke oziroma na katerih tekmah jim grozi nevarnost spodrsljaja, ki bi ob izenačenem boju za naslov prvaka že lahko bil usoden …

Olimpija najboljša na malih tekmah
Kot rečeno, Ljubljančani so v najboljšem položaju. Svojo prednost so si uspeli nabrati predvsem na tako imenovanih malih tekmah, torej na obračunih, na katerih so bili v vlogi velikih favoritov. Na obračunih z Mariborom in Domžalami je Olimpija igrala slabše od pričakovanj. To je tudi največji očitek Igorju Bišćanu, ki mu njegovi nasprotniki očitajo, da v prvenstvu praktično še ni dobil pomembne tekme. Še tiste proti Domžalam, na kateri je Olimpija zmagala v jesenskem delu prvenstva, mu ne priznavajo čisto, ker naj bi bili takrat varovanci Simona Rožmana daleč od prave prvenstvene forme, izmučeni od Evrope. Dejstvo je, da so Domžalčani v uvodnih krogih igrali zelo povprečno in da so boj za naslov državnega prvaka verjetno zapravili ravno v prvi četrtini letošnje sezone, toda vsekakor Bišćanu nihče ne more vzeti zmage nad rumenimi v 9. krogu, ko so na domačem igrišču slavili z 1:0. To je bila tudi edina prvenstvena zmaga Olimpije nad obema neposrednima tekmecema za naslov državnega prvaka. Proti Rožmanovi četi so zmaji v 18. krogu doživeli poraz z 0:1, v prejšnjem krogu pa sta se tekmeca razšla z neodločenim izidom (1:1). Z Mariborom ima Olimpija še slabši medsebojni izkupiček. Na prvem večnem derbiju v sezoni, ko so bili vijoličasti v veliki meri osredotočeni na Evropo, sta se moštvi razšli z najbolj nepopularnim izidom v nogometu. Nato je sledil večni derbi v Ljudskem vrtu, ki je bil umeščen med obe pokalni preizkušnji med večnima rivaloma, in Maribor je slavil z 1:0. Na tretjem prvenstvenem medsebojnem obračunu sta se moštvi razšli z 1:1, čeprav so bili Ljubljančani boljši tekmec.

A če se na tekmah z Mariborom in Domžalami Olimpija ni izkazala, je bilo povsem drugače na tekmah z drugimi prvoligaškimi konkurenti. Proti kar štirim ekipam so zmaji osvojili maksimalnih devet točk. Še najlažje delo so imeli s Kidričani, Aluminij so enkrat premagali s 4:0, enkrat s 5:1 in enkrat z 2:1. Trikrat so v sezoni premagali tudi ekipo Ankarana, Krškega in Gorice. Preostali trije prvoligaški tekmeci so Ljubljančanom uspeli odvzeti po dve točki, tako Rudar kot Celje in Triglav pa so proti Olimpiji enkrat remizirali in dvakrat izgubili.



Celjani strup za vijoličaste
Glede na točkovno razliko petih točk in glede na dejstvo, da so Mariborčani uspešnejši od Olimpije v medsebojnih obračunih, je seveda jasno, da je četa Darka Milaniča izgubila precej več točk na tako imenovanih malih tekmah kot Olimpija. Vijoličasti imajo izjemno slab izkupiček na štajerskih derbijih proti Celju. Varovanci Dušana Kosića so svoje štajerske rivale premagali na drugi medsebojni tekmi v sezoni, ko so na domačem igrišču slavili z 2:1. Na prvem obračunu sta se ekipi v Ljudskem vrtu razšli brez zmagovalca (0:0), šele v tretjem poskusu je aktualnim slovenskim državnim prvakom uspelo slaviti, saj so zmagali s 3:2 in prav s to zmago začeli zmagoviti niz, ki so ga proti Triglavu in Gorici podaljšali na tri. Tako kot Celjani so Mariborčanom pet točk odščipnili tudi Domžalčani; štirinajstkratni slovenski državni prvaki so tudi proti rumenim uspeli zmagati na samo eni tekmi. Bilo je v 14. krogu, ko je Maribor ob Kamniški Bistrici slavil z izidom 1:0, na obeh domačih obračunih pa vijoličasti niso uspeli priti do zmage. Prva tekma v Ljudskem vrtu se je končala z izidom 0:0, na drugi so jo Štajerci odnesli še slabše, saj so Domžalčani uspeli slaviti z 2:1.

Maribor je v tej sezoni stoodstoten samo proti dvema tekmecema. Vseh devet točk so rekorderji po številu naslovov slovenskega prvaka uspeli zabeležiti samo na tekmah z obema primorskima tekmecema, Gorico in Ankaranom. Proti Rudarju, Triglavu in naslednjemu prvenstvenemu tekmecu Aluminiju so Mariborčani dvakrat zmagali in enkrat remizirali, proti edinemu preostalemu prvoligaškemu konkurentu Krškemu pa so na prvih dveh tekmah slavili, na tretjem pa, v času velike krize, izgubili.

Šele v tretje premagali knape
Medsebojne obračune Domžal z obema neposrednima konkurentoma v boju za naslov prvaka smo že obdelali. Tako proti Mariboru kot proti Olimpiji so Rožmanovi varovanci po enkrat zmagali, remizirali in izgubili. Največ točk so rumeni presenetljivo izgubili proti Rudarju. Marijan Pušnik je s svojimi nogometaši Domžalčane premagal na prvih dveh medsebojnih tekmah, šele v tretjem poskusu so Domžale uspele priti do zmage. Ta je bila zelo visoka, v Velenju so slavile s 4:1. Edini preostali poraz je rumena družina doživela proti Krškemu, ki ga je dvakrat v sezoni tudi premagala. Na tekmah s Celjem, Gorico in Aluminijem so Domžalčani na treh tekmah osvojili po sedem točk, dvema ekipama pa so vzeli maksimalnih devet točk, in sicer Ankaranu in Triglavu.

Članki iz rubrike