Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
05.03.2016 12:31:23
Deli članek:

Nejc Vidmar vs. Maribor: Če bo Tavares na klopi, bo zanj dobro

Nikola Miljković

Pred Nejcem Vidmarjem je prvi večni derbi, toda v preteklosti se je z nogometaši Maribora boril že ničkolikokrat.

S kakšno enajsterico se bo velikega rivala in prvega tekmeca v bitki za naslov prvaka jutri lotil Marko Nikolić? Bo spet zaupal tistim nogometašem, ki jih je na igrišče poslal že na letošnjem uvodnem obračunu s Koprom? Ali pa bo – recimo – priložnost od začetka ponudil izkušenemu Miroslavu Radoviću, ki je v Stožicah potreboval zgolj štiri minute, da se je že vpisal med strelce? No, koliko dilem dejansko obstaja, če sploh kakšna, ve zgolj Nikolić, nekaj pa drži kot pribito: v gol Olimpije bo spet stopil Nejc Vidmar.

Sto osemdeset tisoč evrov vreden zimski nakup zmajev je na tekmi s Koprom že upravičil visoka pričakovanja, postregel je namreč z nekaj dobrimi obrambami in ohranil mrežo nedotaknjeno. Že štirinajstič v sezoni. V tem pogledu je najboljši vratar lige v tej sezoni in deseti najboljši v vseh evropskih prvenstvih, med vsemi vratarji, ki redno branijo, je prejel tudi najmanj zadetkov – le štirinajst na triindvajsetih tekmah.

Prav toliko ligaških tekem je Vidmar v svoji karieri odigral tudi proti Mariboru, vse seveda v dresu Domžal, od katerih se je pred kratkim poslovil po kar desetih letih. Čeprav je bil Maribor, v celoti gledano, v obračunih z Vidmarjevim nekdanjim klubom uspešnejši, saj je zmagal devetkrat in le štirikrat izgubil, pa je dejstvo, da so zdajšnji član Olimpije in njegovi nekdanji soigralci nekajkrat le ponagajali vijoličastim iz Ljudskega vrta. Recimo na sploh prvi Vidmarjevi tekmi v Ljudskem vrtu; pisal se je 24. oktober 2009, ko so Domžale pod vodstvom Vladima Badžima pod Kalvarijo slavile z 2:1. To je bila ena od štirih Vidmarjevih zmag nad Mariborom, medtem ko je njegova statistika obiskov v Ljudskem vrtu naslednja: tri zmage, štirje remiji in štirje porazi. Glede na to, da je, kot rečeno, skupno gledano Vidmar slavil le štiri zmage nad Mariborom, je torej zanimiva ugotovitev, da so se kar tri zgodile v štajerski prestolnici. No, toda prav tam se je zgodil tudi Vidmarjev najhujši polom v zgodovini "druženja" z Mariborčani, v sezoni 2013/14 je na prvi tekmi v Ljudskem vrtu prejel kar pet golov.

Skupno gledano je Vidmar na 23 tekmah z Mariborom prejel 32 golov (pol ob Kamniški Bistrici, pol v Ljudskem vrtu), šestkrat se je zgodilo, da je mrežo ohranil nedotaknjeno. Zanj najbolj neugoden mariborski nogometaš je bil sicer od sezone 2009/10 dalje Marcos Tavares, ki je žogo za njegov hrbet poslal kar šestkrat. Kapetan Maribora je recimo tudi edini Mariborčan, ki ga je premagal v tej sezoni, če pogledamo še malce bolj nazaj v zgodovino, pridemo do zanimivega podatka: 16. aprila 2014 se je zadnjič zgodilo, da je Vidmarja na tekmah z Mariborom premagal kdo drug kot Tavares. To je uspelo Mitji Vilerju, pod naslednje tri zadetke, ki jih je Maribor dosegel proti Vidmarju, se je podpisal Tavares. Če bi torej izkušeni Brazilec tokratni večni derbi morda začel na klopi, bi bila to za Vidmarja dobra novica …