Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
05.03.2016 10:50:31
Deli članek:

Novaković v pričakovanju de(r)bija: Pripravljen sem udariti po mizi

Drago Wernig - TAKA

Spomladansko premiero vijoličastih, ki je privedla do turbulentnih dogodkov pod Kalvarijo, je spremljal s tribune, na današnjem večnem derbiju bo skoraj gotovo na igrišču. Vprašanje je le, ali ga bo Darko Milanič uvrstil v začetno enajsterico ali bo morda orožje na klopi za rezervne igralce.

Zdaj ste v Mariboru že nekaj časa. Vsekakor dovolj dolgo, da ste lahko strnili prve vtise, za vami je tudi že nekaj treningov.
Maribor me je sprejel zelo toplo, za kar se mu zahvaljujem, to me navdaja z zadovoljstvom. Kar zadeva treninge, napredujem iz dneva v dan, vendar je prav tako dejstvo, da sem še naprej v precejšnjem zaostanku za soigralci. Vsi so še vedno v prednosti, ampak na vsakem treningu se trudim biti stoodstoten, trudim se po najboljših močeh, da bi lahko čim prej pomagal ekipi. Drugi del prvenstva se žal ni začel po naših željah, razumljivo je, da nismo zadovoljni, a upam, da bomo spodrsljaj popravili že na naslednji tekmi.

Ob spremljanju treningov se zdi, da prevzemate tudi vlogo vodje na igrišču. Videti je, da se veliko pogovarjate z drugimi igralci, jim dajete nasvete. Se vidite tudi v takšni vlogi?
Vsekakor sem pripravljen na svoja pleča prevzeti pritisk in odgovornost z željo, da bi bili ostali igralci morda malce bolj razbremenjeni. Da, mislim, da bo to ena od mojih nalog. Na zadnji tekmi je bilo opazno, da imamo s prevzemanjem odgovornosti kar nekaj preglavic. Nekdo bo moral udariti po mizi, če se tako izrazim. Vemo, na kaj je navajen ta klub, kakšni so cilji. Igra se za prvaka, moramo osvojiti naslov. Trenutno nismo v dobrem položaju, toda s sobotno tekmo spet lahko vse obrnemo v našo korist. Vse je odvisno od nas, osredotočeni moramo ostati na svoje delo.

Drago Wernig - TAKA
So vas igralci sprejeli kot prihodnjega vodjo? Ste se pogovarjali o tem?

Mislim, da je zaznati, da imam primerno spoštovanje, a seveda sem hkrati le igralec kot vsi drugi. Mogoče imam nekoliko več izkušenj, zato bom pomagal s svojimi nasveti. V dozdajšnji karieri sem doživel že marsikaj, kar bom seveda poskušal unovčiti. Še zlasti bi rad pomagal mlajšim, da bi vsi skupaj prišli na želeno raven. Da bi vsi napredovali, z dobrimi rezultati bi se marsikomu lahko odprla vrata za odhod v tujino.

Med tednom zaradi bolečine v stegenski mišici niste vadili skupaj s soigralci. Kakšno je trenutno stanje poškodbe?
Gre za manjše težave, ki so posledica kar velikih obremenitev v zadnjem obdobju, ko nisem imel niti enega prostega dne. Maksimalno sem delal tudi takrat, ko je bila ekipa brez treninga. Vse z željo, da bi bila pripravljenost kar se da hitro čim boljša. Res trdo treniram, tako kot vedno v svoji karieri, na to sem se navadil. Seveda pa mi manjkajo tekme. Že tri mesece nisem igral prave preizkušnje, a močno upam, da mi bodo soigralci pomagali, da s tem kljub vsemu ne bom imel pretiranih preglavic.

Kako velika je želja, da bi ekipi pomagali na večnem derbiju?
Želja je nenehno prisotna, o tem ni niti najmanjšega dvoma, toda hkrati se moram zavedati svoje telesne pripravljenosti. Kot sem že dejal, se iz dneva v dan trudim po najboljših močeh, toda o tem, kdo igra, odloča trener.

V kolikšni meri pa se čutite sposobni pomagati moštvu? Kakšen bi bil lahko vaš prispevek?
Uf, to bi težko ocenjeval. Za vsakega igralca je problem, ko mu primanjkuje tekem, vendar se res trudim po najboljših močeh. Rad bi pomagal, pripravljen sem pomagati in prevzeti odgovornost, seveda pa je vedno najpomembnejši kolektiv. Da se dobro postavimo na igrišču, da veliko tečemo, smo organizirani in disciplinirani.

A vendarle ste odigrali polčas proti B-ekipi in se vpisali med strelce.
Za vsakega napadalca so najpomembnejši goli, z vsako žogo v mreži se samozavest dodatno okrepi.

Po zadnjih dogodkih vijoličasto stanje duha ni obetavno. Kakšna so po vašem mnenju razmerja med Mariborom in Olimpijo v pričakovanju večnega derbija?
Za prvim mestom zaostajamo za šest točk, zadnjo tekmo moramo pozabiti. Bila je zelo slaba, vendar jo moramo izbrisati iz svojih misli. V teh dneh je bilo na treningih zaznati veliko želje in dejstvo je, da moramo pred domačimi navijači popraviti vtis. Vsi skupaj se moramo prebuditi in storiti vse, da bi zmagali.

Vodenje ekipe je prevzel Darko Milanič. Kakšno je vaše mnenje o novem trenerju?
V nasprotju z nekaterimi soigralci v preteklosti z njim nikoli nisem sodeloval, toda seveda vem, kako uspešen je že bil v Mariboru. Upam, da se bodo takšni časi vrnili. Ob njegovem prihodu sva izmenjala nekaj besed, toda zame niti ni pomembno, kdo sedi na klopi. Vem, kaj so moje naloge. Na vsakem treningu, na vsaki tekmi si prizadevam dati vse od sebe, trener pa odloča o sestavi ekipe.

Drago Wernig - TAKA
Je lahko dvoboj z Olimpijo že prelomen v boju za naslov prvaka?

V vsakem primeru je zelo pomemben. O tem, da je prelomen, še ne bi govoril. Liga je izenačena, zgodi se lahko še marsikaj. Toda jasno je, da moramo biti zdaj osredotočeni zgolj na to, kar nas čaka v soboto. Na to, da bi se predstavili v čim boljši podobi in zmagali.

Na derbijih je vedno težko brzdat čustva, za tokratnega to velja še posebej. Zaradi zadnjih dogodkov in tudi vas osebno.
Čustva je treba pustiti ob strani. Večino kariere sem preživel v tujini, sem profesionalec, to je moja služba. Kjerkoli sem bil, sem dal vedno vse od sebe, tako bo tudi v dresu Maribora.

Kako bi se odzvali, če bi se vpisali med strelce? Bi se veselili?
Zakaj pa ne? Razveselim se vsakega gola. Tako kot sem se ga do zdaj, se ga bom tudi v prihodnje.

Ste pričakovali, da bo vaš prihod v Maribor dvignil toliko prahu?
Ne, nisem. Morda bi pričakoval, če bi igral za Olimpijo in prestopil v Maribor. Vemo, kakšna je bila moja dozdajšnja kariera, kako je potekala. Kot sem že poudaril, z moje strani do nikogar ni nikakršnih zamer. Povedal sem, kar sem povedal. Kar sem imel povedati, ob odločitvi sem razmišljal kot profesionalni športnik. Ocenil sem, da je Maribor zame najboljša rešitev, in prepričan sem, da je moja odločitev pravilna.