Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
05.03.2016 08:43:35
Deli članek:

Eleke pred derbijem: Bog se odloča po svoje, prosil ga bom, da se bo za nas

alesfevzer.com

Ni prvi na lestvici strelcev, je pa najboljši med tistimi, ki še nastopajo v PLTS. Po slovesu Andraža Šporarja je Olimpija vrzel zapolnila z Blessingom Elekejem, torej napadalcem, ki je jeseni v dresu Gorice zabil dvanajst golov. Na prvi tekmi v ljubljanskem dresu je vknjižil "le" podajo, a verjame, da se bo že v Ljudskem vrtu veselil tudi prvega gola.

Tisti, ki so med pripravami na drugi del sezone podrobneje spremljali dogajanje v taboru Olimpije, niso skrivali zaskrbljenosti zaradi Blessinga Elekeja. Saj ne, da bi mladi Nigerijec povzročal težave ali kaj podobnega, zagotovo ne, je bilo pa več kot očitno, da ima precej težav s prilagajanjem na novo okolje. No, pa saj ga je treba razumeti: star je šele 19 let in prvič v karieri je prišel v veliko mesto, kjer so tudi pričakovanja precej večja, zdaj celo ogromna. Če je v Novi Gorici lahko igral sproščeno in brez odvečnega bremena, je v Ljubljano prišel kot zamenjava za Andraža Šporarja. Da, namenili so mu res velike čevlje. Zato je bilo številne iz tabora Olimpije pred začetkom drugega dela sezone kar malce strah, kako se bo Eleke obnesel, ko se bo začelo zares. Trener Marko Nikolić ga je ne glede na vse nemudoma vrgel v morje in dejansko dosegel, da je Eleke brez pretiranih težav splaval na površje. Kot rečeno, na tekmi s Koprom se še ni vpisal med strelce, je pa kljub vsemu odigral zelo dobro tekmo. Marsikoga je navdušil s pristopom, borbenostjo in zagnanostjo, za nameček je v statistko vpisal tudi podajo za gol, pod katerega se je podpisal Miha Zajc.

NISO SANJE, JE URESNIČLJIVO
"Debi? Kar v redu je bilo. Ni bilo slabo, zadovoljen sem tako s podajo kot predvsem z zmago, vem pa, da bom moral še bolj garati, da bom lahko še bolj pomagal svojim soigralcem," je uvodoma ostal skromen tudi sicer zelo preprost in na trenutke kar malce plah mladenič, ki pa so se mu nato ob omembi večnega derbija v Mariboru vseeno zasvetile oči. "Pripravljen sem na to, da zabijem svoj prvi gol v dresu Olimpije. Zelo pripravljen!" je odločno poudaril Nigerijec na začasnem delu v Sloveniji in še bolj samozavestno pristavil: "V Maribor se odpravljamo v vlogi favorita in prepričan sem, da bomo to dokazali tudi na igrišču. Želimo osrečiti svoje navijače, tudi sam jih želim osrečiti. Še toliko bolj, ker jih bo v Mariboru res ogromno. Z ekipo, ki jo imamo na voljo, nam lahko uspe premagati Maribor, lahko pa nam uspe tudi še veliko več. Imamo tako dobro ekipo, da je mogoče prav vse. Ponavljam, verjamem, da bomo zmagali na derbiju." Očitno tudi z Elekejevo izdatno pomočjo, kot napoveduje sam. "Šele začel sem svojo kariero pri Olimpiji in dobro vem, da je vsak začetek težek. Toda hkrati vem, da lahko že zdaj veliko dam temu klubu. Rad bi zabijal gole, tako kot sem jih v dresu Gorice. To niso sanje, to je več kot uresničljivo. Toda moral bom še garati na treningih, da bom prišel tja, kjer hočem biti."

alesfevzer.com
Marsikdo je prepričan, da je Olimpija v prednosti tudi zaradi tega, ker je Maribor na vrat na nos zamenjal Krunoslava Jurčića, čeprav je bil prav Hrvat tisti, ki je vijoličaste po slabem startu v novo sezono postavil nazaj na noge. "Takšno je pač življenje, nikdar ne veš, kaj te čaka za ovinkom," je glede Jurčićevega slovesa od klopi Maribora dejal Eleke in nadaljeval: "Izgubili so prvo tekmo, niso igrali dobro in trener je bil pač tisti, ki se je moral posloviti. Takšno je življenje, takšen je nogomet. S tem se ne smemo preveč obremenjevati. Maribor je Maribor, mi smo Olimpija. In gledamo le nase, ne na njih. Nekaj namreč drži kot pribito: če bomo odigrali svojo najboljšo tekmo, bomo zmagali. Vse je torej odvisno od nas. Ampak ne dvomim – to je in to bo naša sezona." 


VEDNO GA PROSIM, NAJ MI PRISKOČI NA POMOČ
Kot je že znano, ima Olimpija v Elekeju v svoji ekipi izjemno vernega nogometaša, ki tega nikdar ni skrival in se tudi ob vsaki priložnosti zahvali bogu, v katerega verjame. Ob tem je zanimivo, da je takšen tudi v napadu Maribora, enako namreč velja tudi za kapetana vijoličastih Marcosa Tavaresa. Zato smo Elekeja malce v šali, malce zares pobarali tudi naslednje – bo bog drevi bolj naklonjen njemu ali Tavaresu? "Tega ne ve nihče. Nihče ne more odločati namesto boga, on odloča sam po svoji vesti. Če dovolj verjameš vanj, ti lahko pomaga uresničiti vse, kar si zastaviš. Ne vem, kakšne ima načrte s komerkoli drugim, trudim se le, da bi pomagal meni in mojemu klubu, ki je zdaj Olimpija," je bil z odgovorom "politično korekten" Eleke, nato pa za konec še dodal: "Boga vedno prosim, naj mi priskoči na pomoč, tudi tokrat ga bom. Vem, da me nikdar ne zapusti. Tudi na derbiju me ne bo zapustil. Vem, da mi bo ogromno pomagal. Tukaj, na derbiju in pozneje."