Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
04.03.2016 17:55:26
Deli članek:

Slepo dekle, ki vseeno "vidi" akcije Oblaka in soigralcev

Španije se je globoko dotaknila zgodba o 14-letnici, ki bolje kot kdorkoli pozna zvoke in utrip na stadionu Vicente Calderon.

Ruth Inigo Martin je zelo posebno dekle. Na levo oko je povsem slepa, na desno pa nekoliko megleno vidi zgolj meter in pol. Okvara je nastala pri rojstvu, 14-letnica pa se je kljub njej zaljubila v nogomet. Na televiziji in računalniku ga lahko kar dobro spremlja, zato ga je natančno spoznala, a kot velika navijačica Atletica domačih tekem tega moštva ne želi spremljati s pomočjo tehnike.

Že vrsto let hodi na stadion Vicente Calderon, čeprav tudi v prvi vrsti, kjer vedno dobi sezonsko vstopnico, seveda ne vidi niti približno do igrišča. Vseeno pa s kombinacijo poznavanja nogometa in z izjemnimi drugimi čutili neverjetno natančno ve, kaj se na igrišču dogaja. Kot so se prepričali španski novinarji, ki so jo spremljali na zadnji domači tekmi, je njeno doživetje malodane nezemeljsko.

Punca ve, kdaj gre žoga ob strelu nasprotnikov mimo vrat, kdaj pa jo obrani slovenski čuvaj mreže Jan Oblak. Zvok stadiona je, kto pravi, povsem drugačen. Seveda ve, kdaj padejo zadetki, katere priložnosti na kateri strani so večje in manjše, kdaj se zgodijo taki ali drugačni prekrški. To pa še niti približno ni vse.

Kot so ugotovili in potrdili njeni spremljevalci, po zvokih stadiona skoraj brez napake ugane, kateri rezervist se gre ogrevat in kateri se pripravlja na vstop. Ve, kdaj trener Diego Simeone, vstane s klopi in kdaj se povsem približa igrišču. Vrhunec pa je, da brez napake ugane, kdaj se akcija začne prek Filipeja Luisa na levi strani in kdaj prek Juanfrana na desni.  

"Seveda si včasih želim, da bi kaj tudi zares videla v živo. Predvsem Simeoneja, ki na stadionu sproži najbolj posebno šumenje. Toda v nogometu vseeno uživam, še posebej v domačih tekmah. Spremljam jih z bratom, ki mi pojasni vse podrobnosti, resnično veliko pa vem kar sama," ob tem pravi resnično čudežna navijačica.