mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 16.08.2015 10:08:30

MARIBOR - OLIMPIJA: Nov igralec, novi razsežnosti

Večni derbi vedno vzbuja veliko vznemirjenja, navijaške strasti se razbohotijo precej bolj kot sicer, nedeljski pod Kalvarijo kakopak ni izjema. Tokrat še toliko bolj, saj ima drugačne razsežnosti kot v nekaj zadnjih letih. Tako z mariborskega kot z ljubljanskega zornega kota.


Začenja se novo obdobje v dolgoletni in bogati zgodovini večnih derbijev, v vroče rivalstvo je vstopil nov igralec. Nadvse pomemben igralec. Milan Mandarić, ki je na predsedniškem položaju Olimpije nasledil Izeta Rastoderja. Uspešni črnogorski poslovnež namena ni uresničil. Tudi zato, ker je skušal podjetniško razmišljanje preveč enačiti z nogometnim, po nenehnih prerekanjih ter takšnih in drugačnih vojnah z navijači je obupal ter se naposled odločil za umik.

NIČ GA NE MORE PRESENETITI
Mož, ki mu nihče ne more odvzeti zaslug, da je poravnal dolgove in preprečil vnovični mrk v zmajevem gnezdu, je svoje mesto prepustil srbskemu poslovnežu z ameriškim potnim listom. Izkušenemu nogometnemu lisjaku, ki ga v povezavi z najpomembnejšo postransko stvarjo na svetu nič več ne more presenetiti. Ima jo v "malem prstu", bržčas pa je še pomembnejše spoznanje, da se je izziva v prestolnici lotil z veliko vneme.

Z zagnanostjo mladeniča, kar kakopak nadvse pozitivno vpliva na stanje duha v klubu, na krilih takšne energije bodo Marijan Pušnik in njegovi varovanci odpotovali tudi v Ljudski vrt.

handanovic


AVGUSTA SO RAZMIŠLJALI O EVROPI
Tako kot zeleno-beli tudi vijoličasti nedeljo pričakujejo na drugačen način, kot so bili navajeni v vročih poletnih mesecih v preteklih letih. Avgusta je bila v njihovih mislih zlasti Evropa, vse ostalo je bilo bolj ali manj potisnjeno v ozadje. Bilo je zgolj nujno zlo, letos te sreče nimajo, zgodaj so se poslovili od mednarodnega prizorišča in se zdaj šele privajajo na novonastale razmere.

Dozdajšnje preizkušnje razkrivajo, da jim življenje brez evropskega blišča povzroča nemalo preglavic, kazahstanske travme še niso pozabljene. To navsezadnje dokazuje tudi sredin dvoboj s Celjani, v katerem so prvaki pokazali dva obraza. V prvem polčasu so bili neprepoznavni, obupni. Človek je dobil občutek, kot da so na igrišču zaradi kazni, kot bi jim igranje nogometa predstavljalo največjo muko, predramili so jih šele žvižgi s tribun. Ko so spoznali, da je vrag odnesel šalo. V nadaljevanju so naposled izžarevali energijo ekipe, željne uspehov, ki jo bodo skušali ohraniti tudi za spopad za Olimpijo. O tem, kakšno bi bilo stanje v primeru morebitnega neuspeha proti grofom, najbrž ni treba posebej razpredati.

Ljubljančani so med tednom rutinirano opravili z zaspanimi Koprčani in si pred potjo pod Pohorje prav tako zagotovili želeno izhodišče. In predvsem mir za kakovostno pripravo na dvoboj, ki bo gotovo postregel s kakšnim odgovorom več o dometu zmajev pod vodstvom Marijana Pušnika.

mb olimpija transfermarkt


UDARILA SE BOSTA RAZLIČNA SLOGA
Sicer pa se v Ljudskem vrtu ne bosta udarili le dve ekipi, ampak tudi dva nogometna sloga. Ne zaradi sistema igre, Mariborčani zagovarjajo postavitev 4-4-2, Ljubljančani 4-3-3, gre tudi za različni miselnosti. Medtem ko vijoličasti ostajajo pragmatični, Ljubljančani pozornost posvečajo tudi umetniškemu vtisu.

Ob prepričanju, da zaradi (pre)zahtevnih ljubiteljev nogometa v Ljubljani drugače preprosto ne gre. Da bi bili "zgolj" rezultati premalo, da bi jih lahko v večjem številu privabili v Stožice.

Naloga je nedvomno zahtevna, vendar ni niti najmanjšega dvoma o tem, da imajo Ljubljančani na voljo zasedbo, ki zna in zmore – ki je igralko morda celo močnejša od mariborske, toda to še nikakor ne pomeni, da bi lahko to odločilno vplivalo na razplet derbija.

Štajerci imajo obilo izkušenj in se znajo spoprijeti s pritiskom rezultata tudi takrat, ko forma morda ni na želeni ravni, kar je zmajem v preteklosti povzročalo ogromno težav. Kako se bodo odzvali tokrat, ko v mesto ob Dravi ne prihajajo zgolj z upanjem, da bi jim lahko uspelo, ampak z močnim prepričanjem, da so tega vsekakor sposobni?

Ker gre za uvodni derbi, usodnega vpliva na razplet prvenstva kakopak ne bo imel, prav gotovo pa uspeh na takšni tekmi prinaša marsikaj in pomeni dodatni zagon, močan veter v jadra za prihajajoče preizkušnje, lažje bi bilo čakati tudi naslednji obračun z večnim tekmecem. Kljub začetku sezone je torej vložek zelo velik ...

Članki iz rubrike