Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
16.08.2014 18:58:01
Deli članek:

Navdušujoči grofi, katastrofalni vijoličasti

Drago Wernig - TAKA

Na uvodni tekmi sobotnega programa 5. kroga Prve lige Telekom Slovenije so se grofi senzacionalno poigrali z aktualnimi prvaki in jim prizadejali prvi poraz v sezoni. Oziroma še bolje - katastrofo!

Domači trener Simon Rožman je po pričakovanjih ostal pri "železni" zasedbi, ki se je na zadnjih dveh preizkušnjah tako zelo izkazala, na drugi strani je Ante Šimundža - prav tako po pričakovanjih - v začetni enajsterici znova posegel po rotacijah. Marka Šulerja ni bilo v kadru, Dare Vršič, Mitja Viler, Jean-Philippe Mendy in Amir Dervišević so bili med rezervisti, po krajšem premoru zaradi bolezni se je na igrišče vrnil Agim Ibraimi.

Nekdanji odlični napadalec na klopi vijoličastih je vse poteze kakopak povlekel z namenom, da bi bila ekipa na sredini prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov čim bolj sveža, Celtic bo sicer v Ljudski vrt pripotoval na krilih visoke prvenstvene zmage. Danes zgodaj popoldne je pred svojimi navijači Dundee United premagal s kar 6:1, uspeh zeleno-belih iz Glasgowa je v živo videl tudi Saša Gajser, njegove naloge je v Areni Petrol opravljal trener mariborske B ekipe Marko Lešnik.

KLEMENČIČ PRESENETIL VSE
Grofi so dvoboj začeli zelo odločno in brez nepotrebnega spoštovanja do prvakov, za takšen pristop so bili hitro nagrajeni. Že v tretji minuti so se veselili vodstva. Po Ahmedijevi podaji iz kota so gostje izbili žogo trideset metrov od svojih vrat. Nekoliko na desni strani je prišla do Klemenčiča, ki ni okleval in na presenečenje vseh na stadionu zadel daljši kot Handanovićevih vrat, a bržčas je Gorenjec v celjskem dresu v prvi vrsti vendarle želel podati v kazenski prostor.

Po zgodnjem zaostanku so se osupli vijoličasti predramili in imeli v osmi minuti stoodstotno priložnost, vendar Fajić ni zadel, kmalu zatem so zahtevali najstrožjo kazen, nakar bi Celjani skoraj zatresli svojo mrežo. Dogajanje je bilo zelo živahno, pretili so namreč tudi razigrani Celjani, v prijetnem ozračju pred tri tisoč gledalci in ob spodbudi svojih navijačev so bili kot v transu.

Naslednji gol je visel v zraku, na eni in drugi strani. Po poskusu Bajdeta se je izkazal Handanović, prav tako kot njegov kolega Kotnik, ko sta bila nevarna Ibraimi in Tavares.

SUNNY USPEŠEN V DRUGO
Tekma je bila odprta, dinamična, dogajalo se je "sto na uro", sredi prvega polčasa pa so gostitelji zadeli še drugič. Po globinski podaji Vrhovca se je mariborska obramba slabo odzvala, Stojanović je v skoku žogo odbil do Sunnyja, ki se je znašel sam pred Handanovićem in ga iz drugega poskusa iz bližine premagal.

Medtem ko so grofi tako rekoč še vedno slavili, izjemne priložnosti ni realiziral Tavares, kar na nasprotni strani velja tudi za Bajdeta, ki je imel "na nogi" strel za 3:0, a je mariborski vratar preprečil vnovično celjsko veselje.

FILIPOVIĆ VIDEL RDEČE
Kot da ne bi imeli že dovolj težav, so se bili gostje v 31. minuti prisiljeni soočiti še z eno. Filipović je soigralce pustil na cedilu, ko si je po nepotrebnem prekršku nad Vrhovcem na sredini igrišča prislužil drugi rumeni karton in predčasno pot pod prho. Šimundža se je odzval z menjavo Bohar - Vršič, še pred tem z izjemnim posredovanjem po Ibraimijevem strelu z glavo navdušil Kotnik.

Zasedba iz Ljudskega vrta si je do odhoda na odmor z desetimi možmi prizadevala, da bi se z znižanjem zaostanka vrnila med žive, toda v izdihljajih prvega dela je bila nevarna naveza Ahmedi - Bajde.

NAJPREJ ŠIMUNDŽA, NATO ZAHOVIĆ
Med premorom je bilo v slačilnici prvakov gotovo zelo vroče. Trener se je v njej zadržal le kratek čas, športni direktor nekoliko dlje, nakar so igralci imeli na voljo še dovolj časa, da so si med seboj povedali, kar so si imeli.

Šimundža je v nadaljevanju aktiviral še Mendyja in Vilerja, a tudi to ni pomagalo, celotna ekipa je bila preprosto pod vsako kritiko, posledično so se grofi veselili tretjega gola. Po slabem posredovanju Rajčeviča je do žoge prišel Vrhovec in v ogenj poslal Bajdeta, ki je stekel sam proti Handanoviću in poskrbel za evforično navdušenje v Areni Petrol.

Jasno je bilo, da prvaki za čudežni preobrat niso imeli energije, bili so neprepoznavni, tako da je bilo edino vprašanje, kako hudo bodo v pričakovanju Celtica skupili v knežjem mestu. Gostje so si bržčas želeli, da bi lahko čim prej pobegnili z igrišča, medtem so bili Rožmanovi nogometaši sproščeni, igrivi in še naprej izjemno motivirani. "Zavohali" so še več krvi, zares so bili navdušujoči in iskali četrti zadetek. Nevarna sta bila Ahmedi in Sunny, Mariborčanom ni uspevalo nič. Če so v prvem polčasu še prihajali v priložnosti, jih v nadaljevanju ni bilo več. Zgodil se jim je razpad sistema, grofi so jih povsem onemogočili in še naprej ogrožali Handanovića, ki je preprečil še hujšo katastrofo.

TUDI GOL NI SPREMENIL SPOZNANJA
V 84. minuti so gostje vendarle zadeli. Oziroma je to za njih storil Vrhovec, ki je premagal svojega vratarja po Vršičevi podaji iz kota, toda znižanje zaostanka v ničemer ni spremenilo spoznanja o katastrofalni podobi gostov.

Celjani so z izvedbo proti vijoličastim na najboljši možni način dokazali, da tudi slavje na Bonifiki nikakor ni bilo naključno. Užitek jih je gledati in če bodo nadaljevali v takšnem slogu, bo glavna tribuna v Areni še večkrat tako polna, kot je bila na štajerskem obračunu. Diši po tem, da se je nogomet vrnil v knežje mesto ...

CELJE - MARIBOR 3:1 (2:0)

Celje - Arena Petrol. 3000 gledalcev. Glavni sodnik: Damir Skomina (Koper).
Strelci: 1:0 Klemenčič (3), 2:0 Sunny (25), 3:0 Bajde (53), 3:1 Vrhovec (84, avtogol).
CELJE: Kotnik, Klemenčič, Žitko, Krajcer, Vidmajer, Vrhovec, Miškić, Verbič, Ahmedi (od 67. Djermanović), Bajde (od 69. Žurej), Sunny (od 81. Gobec). Trener: Simon Rožman.
MARIBOR: Handanović, Stojanović, Rajčević, Vuklišević, Mejač (od 46. Viler), Ibraimi, Mertelj, Filipović, Bohar (od 39. Vršič), Tavares, Fajić (od 46. Mendy). Trener: Ante Šimundža.
Rumena kartona: Žitko (72); Filipović (7).
Rdeči karton: Filipović (31, drugi rumeni)