Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
06.08.2014 11:33:47
Deli članek:

Mate Eterović: Slovenijo nosim v srcu

arhiv Ekipe

Iz Irana se je bralcem Ekipe24 javil dosedanji napadalec Rudarja Mate Eterović.

Prišel je z Brača in našel drugi dom v Sloveniji. Toda v življenju nogometnega profesionalca pridejo tudi trenutki, ko morajo čustva potisniti ob stran in se odločiti za tisto, kar je zanje najboljše.

Dalmatinski napadalec Mate Eterović bi z največjim veseljem ostal v Velenju in še naprej zabijal gole v dresu Rudarja, a bi bil greh, če bi zavrnil to, kar se mu je ponudilo.

Vse se je zgodilo dokaj na hitro; Eterović je sezono 2014/15 začel v dresu Rudarja, toda kmalu je na stadion Ob jezeru prišla ponudba, ki se je ni dalo zavrniti. "Paykan je iskal novega napadalca, ponujen sem mu bil, nato so Iranci stopili v stik z Rudarjem in se hitro dogovorili za odškodnino, ki bo Velenjčanom v tem trenutku prišla še kako prav. Potem sem še sam postavil svoje pogoje, uprava Paykana jih je sprejela in segli smo si v roke. Res se je vse odvilo zelo hitro," je pojasnil 30-letni Eterović.

Koliko je Rudar zaslužil z njegovo prodajo, ostaja skrivnost, toda neuradno se govori, da 80 tisoč evrov. Na prvi pogled se ne zdi veliko, a za slovenske razmere to zagotovo ni malo. Sploh pa klub, kakršen je Rudar. Klub, ki je že preživljal lepše čase ...

GNEČA JE NEVERJETNA
Za Eterovića je bila selitev v Iran seveda velika sprememba. Pred tem je živel v Velenju, mestu s 25 tisoč prebivalci, zdaj je odšel v Teheran, kjer se "drenja" več kot 10 milijonov ljudi. "No, je malce drugače, vsekakor," se je nasmejal Eterović in nadaljeval: "V Iranu sem šele nekaj dni, toda moram priznati, da me je vse skupaj zelo prijetno presenetilo. Za Teheran pravijo, da je vzhodni Pariz, res je lepo, zanimivo mesto. Je pa tudi ogromno mesto, ki dejansko živi 24 ur. Za zdaj mi je v oči najbolj padel promet, gneče na cestah so neverjetne. Do zdaj še nisem imel dovolj časa, da bi raziskal mesto, je pa tako, da če želiš nekaj narediti, potrebuješ vsaj eno uro."

VSE JE NA IZJEMNI RAVNI
Seveda pa Eterović v Iran ni odšel kot turist, pri Paykanu pričakujejo, da bo zabil kar največ golov in pomagal uresničiti zastavljene cilje. Ti niso povezani z bojem za naslov prvaka, ne nazadnje gre za novega prvoligaša. "Preden sem podpisal, nisem vedel ničesar ne o klubu ne o Iranu. V mislih sem imel marsikaj, toda ko sem si pobližje ogledal vse skupaj, je vse, kar sem pričakoval, padlo v vodo. Res sem pozitivno presenečen nad vsem tukaj. Tudi nad tem, kako profesionalen je klub, za katerega sem podpisal. Vse je na izjemni ravni, pazi se na vsako malenkost. Seveda pa je marsikaj še kako povezano s tem, da ima klub veliko denarja, in ko je tako, stvari ni težko spraviti na res visoko raven. Bomo videli, kako bo na igrišču, ampak verjamem, da bomo uspešni. Moja želja pa je jasna: želim zabiti kar največ golov. Želim biti vsaj tako uspešen, kot sem bil pri Rudarju," visokih pričakovanj ne skriva nekdanji nogometaš Hajduka, zagrebškega Dinama, Solina, Jadrana, Goška, Maribora, Aluminija, Nafte, Debrecena, Kalamate, Postire, Mure in nazadnje Rudarja.

SLOVENIJA MI JE DALA VELIKO
Čeprav je Eterović, ki naj bi v dresu Paykana debitiral jutri na tekmi s Saipo, zadovoljen s tem, kar ga je pričakalo v Iranu, pa se mu vseeno ni bilo lahko posloviti od Slovenije. "Iskreno povedano, bilo mi je zelo težko. V Sloveniji sem preživel šest let in našel veliko prijateljev. V vaši državi se dejansko počutim kot doma. Še sreča, da živimo v času, ko ti sodobna tehnologija omogoča, da si vsakodnevno v stikih z najbližjimi in s prijatelji. Redno se pogovarjam tudi z nekdanjimi soigralci, s katerimi sem se res odlično razumel. Bili smo prava 'klapa', dihali smo kot eno. Zato sem bil tudi res vesel, ko so premagali Radomlje. Upam in verjamem, da bodo nadaljevali v takšnem slogu," pravi Eterović, ki se bo v Slovenijo še vračal: "Zagotovo! Slovenija mi je dala ogromno, in to bom vedno spoštoval. V tej državi sem se vedno počutil dobrodošlega, Slovenijo nosim v srcu, je moj drugi dom."