Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Žan Libnik
Žan Libnik
03.09.2024 14:28:37
Deli članek:

Vodič po prenovljeni konferenčni ligi: Zakaj lahko Olimpija razmišlja o evropski pomladi Plus

alesfevzer.com

Več od tistih, ki so njegove besede vzeli vsaj približno resno, se je Adamu Deliusu nasmejalo. Olimpija gre po novo evropsko jesen, je že v obdobju poletnih priprav napovedoval prvi mož ljubljanskega kluba. Po vse prej kot idiličnem zaključku minule sezone, po zaključku, ki je prinesel tudi zahtevnejšo pot do Evrope, je napoved marsikdo označeval za utopično. Njegovi zmaji so pred prvim reprezentančnim premorom na tekmi sezone ponižali Rijeko, spoznali svoje tekmece v prenovljeni izvedbi konferenčne lige in takoj zatem skočili še na vrh prvenstvene lestvice.

V ponedeljek je minilo natanko leto dni od popoldneva, o katerem so sanjale generacije Ljubljančanov. V mondenem Monaku, na slovitem odru Grimaldi foruma je roka visokoraslega Grka Traianosa Dellasa, člana zlate grške generacije z Eura 2004, Olimpijo v kombinaciji z Uefinim sistemom umestila v skupino A, kjer sta že čakala francoski Lille in Slovan Bratislava. Skupino je na koncu zaokrožil še Klaksvik s Ferskih otokov. Vse ostalo je, kot pravimo, zgodovina.


Ni se izšlo za napredovanje, a so se zmaji od krstne evropske jeseni poslovili z vzpodbudno zmago v slovaški prestolnici in v en glas napovedali, da bodo skušali dragocene izkušnje unovčiti s čim prejšnjo vrnitvijo na mednarodni oder. Premalo konstantne predstave v spomladanskem delu prvenstva so to vrnitev postavile pod velik vprašaj, tretje mesto je pomenilo, da popravnega izpita na evropski poti za zeleno-bele tokrat ne bo. Niso ga potrebovali.

POT OLIMPIJE DO EVROPSKE JESENI

KONFERENČNA LIGA

2. krog kvalifikacij
OLIMPIJA - Polisja (UKR) 2:0
Florucz (56), Diogo Pinto (92)
Polisja (UKR) - OLIMPIJA 1:2
Kušnirenko (1); Florucz (11), Durdov (93)

3. krog kvalifikacij
OLIMPIJA - Šerif (MOL) 3:0
Pedro Lucas (45/enajstmetrovka), Doffo (65), Sualehe (84)
Šerif (MOL) - OLIMPIJA 0:1
Motika (88/enajstmetrovka)

4. krog kvalifikacij
Rijeka (HRV) - Olimpija 1:1
Ivanović (33); Pedro Lucas (76/enajstmetrovka)
OLIMPIJA - Rijeka (HRV) 5:0
Raul (2), Thalisson (13, 45), Kojić (35), Pedro Lucas (47)


Kot se je izkazalo na koncu, niso bili temu niti blizu; ukrajinska Polisja je padla s skupnim rezultatom 4:1, moldavski Šerif s 4:0, za konec pa je sledila še rapsodija proti Rijeki - 6:1. Za skupnih 14:2. Takšne serije se ne dogajajo po spletu srečnih naključij. Naključij je izredno malo tudi v igri ljubljanske zasedbe.

Victor Sanchez je v nedeljo vknjižil svojo deveto zmago na klopi Olimpije, temu je dodal še štiri remije, kar devektrat na 13 tekmah je mreža Matevža Vidovška ostala nedotaknjena.

Šest dni počitka

Kako namerava nekdanji nogometaš madridskega Reala obvladovati morebiten pretiran skok samozavesti v ljubljanskih vrstah? »Ni slabo, da so fantje samozavestni. To namreč pomeni, da nam uspevajo dobre stvari. Kljub temu je pomembno, da noge ostanejo na trdnih tleh. V tem trenutku namreč nimamo razlogov za slavje. Seveda smo se veselili napredovanja v Evropi, to je pomemben uspeh, a za nas to ni dovolj. Želimo si veselja zaradi še večjih, pomembnejših stvari. Če si tako lačen, so skrbi, da bi kdorkoli od igralcev začel popuščati, odveč,« pravi Španec.

alesfevzer.com


Nogometašem, ki se v teh dneh ne bodo posvetili reprezentančnim obveznostim, bo privoščil kar šest dni počitka. »To so si zaslužili. Zaupamo jim; vsi imajo pripravljen individualni program, po katerem bodo v teh dneh vzdrževali svojo pripravljenost. Trdo so garali, časa za počitek praktično ni bilo in koristilo jim bo. Družine, bližnji vseh v klubu igrajo zelo pomembno vlogo v naših karierah. Zaradi nogometa so prikrajšani za skupni čas in pomembno je, da izkoristimo tiste priložnosti, ki se ponudijo,« je odločitev utemeljil Sanchez, ki bo v teh dneh tudi sam odpotoval v domovino. Da vidi otroke, ženo, starše, brate, psa ... Kdo bi si na tej točki drznil podvomiti, da je to pravi korak v pripravi na vse to, kar prihaja.

Kaj prihaja? Po peklenskem avgustovskem urniku, s katerim je zasedba v zeleno-belem opravila z odliko, Olimpijo najprej čakajo trije prvenstveni obračuni (Radomlje, Bravo in Primorje), nato pa bo na vrsti prva preizkušnja v prenovljeni izvedbi Uefine konferenčne lige. Med šestimi nasprotniki, ki jih je zmajem dodelil letošnji žreb, ni zares izrazitih favoritov. Trenutni Olimpiji so dovoljene tudi sanje o prvi evropski pomladi.

PRVI NASPROTNIK