klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

oglasno sporočilo
oglasno sporočilo
0 21.05.2020 11:34:20

JUDAS PRIEST: Turneja ob 50-letnici bogov heavy metala

Organizator obvešča, da je koncert JUDAS PRIEST s 14. julija 2020 prestavljen na 13. julij 2021.

Zaradi trenutnih okoliščin smo poiskali primernejši datum za izvedbo koncerta. Novi datum je 13. 7. 2021.

Že kupljene vstopnice veljajo za nov termin. Če vam nov datum ne ustreza, lahko vstopnice od 21. 5. do 21. 6. 2020 vrnete na prodajnem mestu, kjer ste jih kupili, in povrnjena vam bo kupnina. Spletni kupci se obrnite na info@eventim.si.

Pozivamo vse kupce, da obdržijo vstopnice za nadomestni termin in s tem podpirajo prihodnost koncertnega dogajanja v Sloveniji!

Le malo je heavy metal zasedb, ki so imele tak uspeh, kot ga je imela britanska zasedba Judas Priest v svoji 50-letni karieri. Ob tem jubileju se leta 2021 odpravljajo na epsko turnejo, s katero bodo obeležili abrahama svoje zavidljive kariere.

Da njihova energija in vpliv ostajata nedotaknjena, pa dokazuje dejstvo, da je bil njihov lanski album Firepower na lestvicah uvrščen najvišje od vseh njihovih plošč. Leta so prejeli nominacijo za Dvorano slavnih rock'n'rolla, leta 2010 so prejeli Grammy Award za najboljšo metal izvedbo, leta 2006 pa jim je nagrado podelila tudi postaja VH1.

Judas Priest so nastali leta 1969 v Birminghamu v Veliki Britaniji, ki velja za eno od zibelk heavy metala. Rob Halford, Glenn Tipton, K.K. Downing in Ian Hill so tvorili jedro skupine, tekom let pa se je v skupini zamenjalo veliko bobnarjev. Skupaj pa so bili več kot pripravljeni, da za vedno spremenijo heavy metal.

Po preizkusnem začetniškem obdobju petih let so nato leta 1974 izdali prvenec Rocka Rolla in nato še štiri plošče, na katerih so se že znašle uspešnice kot sta Diamonds and Rust in Hell Bent for Leather.

Priesti so bili ena prvih metal zasedb, ki je nosila okovano usnje, opremo, ki jo je Halford menda nabral kar v lokalni trgovini s S&M pripomočki. A prav ta videz so kmalu posvojili vsi navdušenci nad metalom in še danes velja za “uradno” nošo poslušalcev te zvrsti glasbe.



Veliki preboj za zasedbo je prišel s šestim albumom British Steel iz leta 1980, na katerem sta uspešnici Breaking the Law (ki sta jo leta kasneje “posvojila” tudi risana junaka Beavis in Butt-head) ter Living After Midnight.

Zasedba je v 80. letih prevladovala na metal sceni, saj so izdali še pet albumov, hkrati pa so postali tudi stadionska atrakcija, saj so že leta 1980 koncertirali tudi na prvem festivalu Monsters of Rock v britanskem parku Donington, leta 1985 pa so bili tudi del humanitarnega Live Aida v Filadelfiji.

Bolj v hard rock so se podali z albumoma Turbo (1986) in Ram it Down (1988), leta 1990 pa izdali, po mnenju večine, najbolj udarno ploščo kariere, Painkiller. Leta 2004 so bili posebni gostje festivala Ozzfest, kjer so igrali ob boku Black Sabbath, nato pa leto kasneje izdali petnajsti studijski album Angel of Retribution.

Leta 2008 so izdali dvojni konceptualni album Nostradamus, leto kasneje pa A Touch of Evil: Live, na katerem je tudi bombastična izvedba pesmi Dissident Aggressor, ki jim je prinesla že omejeni grammy.

Ob tridesetletnici plošče British Steel so izdali posebno različico albuma na dveh zgoščenkah, kar so kronali s turnejo, na kateri so ga izvajali v celoti, nato pa izdali še koncertni DVD.

Leta 2011 je svoj odhod najavil K.K. Downing, kar pa jih ni ustavilo, zato so se odločili, da nadaljujejo in v svoje vrste vzamejo kitarista Richieja Faulknerja. Ta poteza je zasedbo osvežila, nove privržence pa pridobila tudi s presenetljivim, a izjemnim nastopom v šovu Ameriški idol.

Sedemnajsti album Redeemer of Souls so izdali leta 2014, dosegel pa je šesto mesto ameriške lestvice albumov, kar so podprli s pripadajočo turnejo. Seveda jim ni ušla nominacija v Rockersko alejo slavnih (The Rock'n'roll hall of fame), leto kasneje pa so izdali hvaljeni in še vedno aktualni album Firepower, ki jih je spet popeljal na turnejo okoli sveta.

Judas Priest pa se ne ustavijo, saj tudi v jubilejnem letu nadaljujejo s svojo heavy metal okupacijo sveta. Turnejo so tako poimenovali 50 let heavy metala. Da so še vedno prvokategorniki v svojem žanru, pa se boste lahko prepričali 13. julija 2021 v dvorani Stožice.

Članki iz rubrike