zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

kepa zlata, zlato Svet24.si

FOTO: Našel dobrih 60.000 evrov »težko« kepo ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

vinograd, vinska trta Svet24.si

18-letnika lovili med vinogradi, ustavilo ga je ...

Jelena Karleuša Svet24.si

FOTO: Karleuši očitali bizarno zlorabo svojih ...

ziva vadnov (8) Njena.si

Nekdanja Miss Slovenije že tretjič noseča!

bojan zlebnik Njena.si

Konec Delovne akcije

STA
STA
0 10.09.2018 21:59:43

ČEFERIN: Nogomet ima tri milijarde podpornikov na svetu. To je več kot katera koli od religij

Aleksander Čeferin
Grega Wernig
Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na današnjem pogovoru, organiziranem v sklopu Strateškega foruma Bled, poudaril pomen nogometa kot združevalne sile po svetu. Nogomet je po njegovem največje družbeno gibanje na planetu, zato ga je treba uporabiti za dobro.

"Nogomet ima tri milijarde podpornikov na svetu. To je več kot katera koli od religij. Gre dejansko za največje svetovno družbeno gibanje, zato ima veliko moč. To pa je potrebno uporabiti za doseganje dobrega," je dejal Čeferin na večernem t. i. motivacijskem pogovoru, ki ga je moderirala direktorica ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji Ajša Vodnik.

Poleg velikega števila navijačev se v nogometu vrtijo tudi velike vsote denarja, s tem pa se da premakniti marsikatero stvar na bolje, je prepričan 50-letni Grosupeljčan, ki je na čelo Uefe prišel pred dvema letoma.

"Z denarjem lahko narediš veliko dobrega, lahko pa z njim delaš tudi stvari, kot so jih počeli kdaj v preteklosti," je pristavil, pri čemer je imel v mislih korupcijske škandale, ki so pred njegovim časom omadeževali delo mednarodnih nogometnih organizacij.

"Najpomembneje pri doseganju ciljev je, kako deliš denar, za kaj ga namenjaš," je še dodal in ocenil, da je pomemben del pogače iz skoraj pet milijard evrov Uefinih letnih prihodkov namenjen razvoju nogometa na t.i. grassroots ravni, ki se osredotoča na večanje splošne vključenosti v nogomet.

Ob tem bi si Čeferin želel, da bi tudi politika razumela moč, ki jo ima šport kot pomembna sila družbenega razvoja in ga ustrezno podprla na vseh ravneh. "Velikokrat, ko govorimo o športu, mislimo na državne reprezentance in nastopanje na svetovnem odru. Ampak dejansko je ta moč v zagotavljanju dostopnosti športa za vse ljudi."Po njegovem mnenju je ena glavnih prednosti nogometa, da se ne obremenjuje s politiko. "Nogomet se ne ukvarja s političnimi prepričanji, niti z verovanjem, narodnostjo ali spolno usmerjenostjo, kar mu omogoča, da deluje kot most med ljudmi."

Pri oceni svojega dveletnega mandata na čelu Uefe je ponovil, da je bil velik korak storjen s povečanjem etičnega delovanja, pri čemer je doseganje popolne etičnosti označil za nekoliko abstraktno. "Etika je kot jeti, ljudje radi veliko govorijo o njej, ampak zelo malo jo je dejansko videlo."

Kot je prepričan, je pri etičnem delovanju glavno postavljanje jasnih pravil za preprečevanje zlorab. Kot takšen primer je navedel vzpostavitev omejitev na število mandatov v Uefi. "Ko sem predlagal omejitev mandatov, so me nekateri presenečeno gledali in spraševali, zakaj to počnem, saj sem mlad in bi lahko bil na tem položaju trideset let."

Čeferin se je dotaknil tudi kandidature za vnovičen mandat na čelu Uefe na volilnem kongresu zveze februarja v Rimu. Dejal je, da je bila odločitev za vnovično kandidaturo veliko lažja kot takrat, ko se je prvič potegoval za položaj, saj ga zdaj v evropskem nogometu dobro poznajo. Vodi ga želja, da dokonča delo, ki ga je začel.

Tako je znova ocenil, da je največji izziv za evropski nogomet zagotavljanje bolj enakomerne finančne moči klubov. "Razlike med velikimi in malimi klubi so vse večje. Moramo najti način, kako zajeziti večanje tega prepada med velikimi in malim. Ne delam si utvar, da bi to lahko odpravili, vendar pa je potrebno ustaviti njegovo večanje."

Značke: nogomet, družba, politika

Članki iz rubrike