Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
21.08.2014 00:34:03
Deli članek:

Manj od želenega, dovolj za upanje

Grega Wernig

Mariborčani si na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov pred svojimi navijači v Ljudskem vrtu niso zagotovili prednosti. S Celticom so se razšli z izidom 1:1, kar pred povratnim obračunom, ki bo v Glasgowu v torek, 26. avgusta, škotskega velikana kakopak postavlja v favoriziran položaj, toda vijoličasti nikakor ne smejo obupati. Sinoči sicer niso blesteli, videli smo jih že v veliko boljših izvedbah, toda tudi Kelti niso bili ravno prepričljivi. Gre za ekipo, ki je vsekakor premagljiva, a dejstvo je, da bo v peklu Celtic Parka izjemno nevarna, Marcosa Tavaresa in soigralce čaka zares huda preizkušnja.

Če je kdo morda pričakoval, da bi trenerja z začetnima enajstericama utegnila presenetiti, se je uštel. Vložek v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov je pač prevelik za pretirano tveganje ali celo eksperimentiranje. Ante Šimundža je na igrišče poslal evropsko zasedbo z Ibraimijem v vlogi drugega napadalca, najbližje nasprotnim vratom je zaigral Tavares. Nekateri so sicer menili, da bo Mendyj, ki pa v zadnjem času ni v najboljši formi, zato je prednost razumljivo dobil kapetan.

Na drugi strani je Ronny Deila je nekoliko v nasprotju z napovedmi v postavo uvrstil Izraelca Kayala, Ambrose, ki je po zapletih z kazijo v štajersko prestolnico za ekipo pripotoval v noči na sredo z zasebnim letalom, je dvoboj začel na klopi.

Tribune Ljudskega vrta so se kar dolgo polnile, a ko je pod Kalvarijo zadonela himna lige prvakov, ko sta ekipi prišli na igrišče, se je vzdušje "zakurilo", v zraku je bilo čutiti ogromno željo celotne vijoličaste družine po sanjskem dosežku.

 McGREGOR ŠOKIRAL NA UVODU
Obe ekipi sta začeli precej zadržano, Mariborčani morda celo nekoliko preveč. Postavili so na svojo polovico in se že v šesti minuti znašli v zaostanku. Johansen je na levi strani v kazenskem prostoru v ogenj poslal Bergeta, Kazalo je, da je Norvežan že v izgubljenem položaju, toda domači branilci so se slabo odzvali in mu dovolili strel, ki ga je Handanović odbil, toda le do McGregorja, ta pa je z nekaj metrov zatresel mrežo.

BOHAR POSKRBEL ZA EKSPLOZIJO NAVDUŠENJA
Ljudski vrt je onemel, vijoličasti so bili osupli, kar je razkrivala tudi njihova podoba. Bili so nezbrani, samozavest je splahnela, sledilo je obdobje s preveč napakami. Škoti so postajali vse bolj avtoritativni, toda slovenski prvaki so se vendarle znali izvleči iz težav. Na najboljši možni način - z izenačenjem. Filipović je s čudovito globinski podajo med branilce Celtica zaposlil Boharja, ki se je znašel sam pred Gordonom in ga rutinirano premagal za veselje pod Kalvarijo.

Pričakovali smo, da se bodo Mariborčani sprostili in vajeti igre začeli prevzemati v svoje noge, toda tudi po doseženem golu so ostali previdni in dovolili Celticu, da je narekoval ritem. Gostje so bili več pri žogi in nekajkrat tudi nevarni. V 21. minuti je Filipović žogo izbil z golove črte, še posebej pa so gosti pretili po podajah iz kota, vendar jim v nekaj primerih Handanovićeve neodločnosti in nezanesljivosti ni uspelo kaznovati.

V NADALJEVANJU DRUGAČNA SLIKA
Po slabe pol ure igre so se gostitelji vendarle znova predramili in vzpostavili ravnotežje ter bili do odhoda na odmor dvakrat nevarni. Najprej se je Gordon izkazal po diagonalnem strelu Stojanovića in potem še po bombi Ibraimija, ki je imela nadaljevanje. Vratar Celtica je žogo odbil do Vršiča, ki je bil pet metrov od vrat, toda žogo je z desnico poslal na severno tribuno.

Drugi del se je začel z všečno akcijo vijoličastih in odličnim strelom Tavaresa ter še lepšo obrambo Gordona. To je bil dober obet za nadaljevanje, ki ga je kmalu zatem z nevarni, poskusom podkrepil še Bohar. Mariborčani so bili podjetnejši, odločnejši in že po slabi uri igre znova zapretili. Vilerju je naposled uspelo podaji z leve strani, Ibraimi pa je odlično meril z glavo, a se je vratar Celtica izkazal s še eno obrambo.

BOMBA OD DALEČ, A BREZ SPREMEMB
Vse močneje je dišalo po domačem vodstvu, ampak tudi gostje niso bili povsem nenevarni, mariborska obramba ni bila pretirano zanesljiva, kar je prišlo do izraza tudi v 72. minuti. Napako sta si privoščila Šuler in Rajčević, nakar se je Johansen stekel sam proti Handanoviću, vendar mu je žoga malce ušla, kar je bilo dovolj, da je domači vratar odpravil grožnjo.

Pri vijoličastih zagona z začetka drugega polčasa ni bilo več, oba trenerja sta za končnico aktivirala sveže moči. V 83.minuti je bombo z razdalje sprožil Mertelj, toda Gordon je bil znova odličen. Vijoličasti so bili vnovič podjetnejši, v izdihljajih dvoboja so se na vse pretege trudili, da bi si pred potjo v Glasgow zagotovili prednost, a je ostalo pri izidu 1:1.


MARIBOR - CELTIC 1:1 (1:1)

Maribor - Stadion Ljudski vrt. 11500 gledalcev. Sodniki: Pavel Kralovec (Češka), Roman Slyško (Slovaška), Martin Wilczek (Češka).
Strelca: 0:1 McGregor (6.), 1:1 Bohar (14.).
MARIBOR: Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Bohar (od 79. Sallalich), Dervišević (od 81. Mertelj), Filipović, Vršič (od 73. Mendy), Ibraimi, Tavares.
CELTIC: Gordon, Lustig, Van Dijk, Denayer, Izaguirre, Mulgrew, Johansen, McGregor, Kayal (od 87. Biton), Berget (od 73. Ambrose), Stokes (od 80. Griffiths).
Rumeni kartoni: Filipović; McGregor, Lustig.
Rdeč karton: /.