stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

gv
gv
0 24.11.2022 12:00:55

Test Huaweia Mate 50 Pro: Ali je to v tem trenutku najsvetlejša zvezda na nebu? V fotografiji skoraj zagotovo!

Na testu se je novi Huawei Mate 50 Pro izkazal za sijajno napravo in dokazal, da mu ne pravijo kar tako kralj mobilne fotografije.

Ko je Huawei po dveh letih javnosti končno predstavil naslednika mobilnika Mate 40 Pro, so bila pričakovanja kakopak velikanska. Zdaj, ko je že na voljo na slovenskem trgu, smo ga imeli priložnost tudi preizkusiti, brez zadržkov pa lahko povemo, da je ta visoka pričakovanja upravičil. Predvsem z izjemnim fotoaparatom, kar je tudi glavna odlika novega Mate 50 Pro telefona. Ampak pustimo najboljše za konec.

I 

PREDNOSTI IN SLABOSTI

+ Videz in kakovostna izdelava
+ Fotoaparat in programska podpora fotografiji
+ Baterija (dolga avtonomija in hitro polnjenje)
+ Odličen zaslon

- Brez androida in brez podpore googlovim storitvam
- Ne podpira 5G omrežja 

S polnilcem in zaščitnim etuijem
Najprej si Huawei zasluži pohvale za opremo, saj v paketu ne skopari s polnilcem, kot to dandanes počne večina proizvajalcev, v skladu s Huaweievo tradicijo pa zraven dobite tudi prozoren silikonski ovitek, česar se boste še posebej razveselili tisti, ki si telefona brez zaščite skorajda ne upate uporabljati. 

Testni telefon je sicer še malce bolj poseben, saj ga na slovenskem trgu ne boste dobili, poleg oranžne barve ga odlikuje prav posebno steklo Kunlun Glass, ki je izjemno trpežno in odporno. Bojda lahko z njim trete celo orehe, česar seveda nismo preizkusili. Ob tem ima od pri nas dostopnih različicah v srebrni in črni barvi večji pomnilnik, boljša pa je tudi vodotesnost - 30 minut do 6 metrov proti 30 minutam na globini do 2 metrov.

Prav vse tri različice so estetsko zelo lepo narejene in dodelane, še posebej simetrična zadnja stran, ki ji daje prav poseben čar krog s štirimi objektivi, bliskavico in različnimi senzorji. Telefon ni premajhen niti prevelik, saj bo povprečni odrasli osebi lepo sedel v roko (višina 162 mm, širina 75,5 mm in debelina 8,5 mm), teža pa znaša 205 gramov. Bolj bi ga verjetno težko oklestili, saj v notranjosti skriva vso možno novejšo tehnologijo.

huawei 22

Zmogljiva strojna oprema in čudovit zaslon
Kot se za paradnega konja podjetja spodobi, je strojna oprema več kot odlična in kos tudi najzahtevnejšim nalogam. V kratkem času, ki smo ga imeli na voljo s telefonom, ni povzročal nobenih težav, tudi baterija, ki ima kapaciteto 4700 mAh, si zasluži pohvale. Dvanajst centimetrov velik zaslon, ki se osvežuje s frekvenco 120 Hz, je odlično viden v vseh pogojih, baterija bo brez težav zdržala cel dan, ob malce bolj zmerni uporabi pa tudi dva ali tri dni. Prek kabla se lahko polni z izjemno hitrostjo 66 W, podpira brezžično polnjenje s hitrostjo 50 W, druge naprave, ki podpirajo brezžično polnjenje, pa lahko s tem telefonom brezžično polnite s hitrostjo 5 W. 

Nov pametni operacijski vmesnik
Huawei je skupaj z Mate 50 Pro predstavil nov pametni operacijski vmesnik, ki se ponaša s kar nekaj novostmi, med bolj zanimivimi pa je nekakšen odlagalni predal. Zadeva je zelo uporabna in preprosta, enostavno se dotaknete in zadržite prst na poljubnem besedilu ali sliki, jo povlečete v SuperHub in jo od tam delite ali prilepite v katero koli aplikacijo. Poleg tega lahko poiščite in ponovno uporabite tudi predhodno prilepljeno in deljeno vsebino. Morda se zdi zapleteno, ampak ni, predvsem pa bo marsikomu to prišlo zelo prav. Kar se tiče ostalih zadev, kakšne revolucije ni, si pa pozitivno oceno zasluži odklepanje na prstni odtis, ki se nahaja na spodnjem delu ekrana, saj deluje zelo hitro in učinkovito.

Kaj pa google in android, se verjetno sprašujete ob branju teh vrstic. No, tukaj vas moramo razočarati, saj Američani še niso odpravili sankcij kitajskemu tehnološkemu velikanu. V Huaweievi trgovini z aplikacijami AppGallery boste našli marsikakšen nepogrešljiv program, v dodatno pomoč vam je lahko tudi Petal Search, nekakšen most med Huaweievim operacijskim sistemom in androidom pa (še zmeraj) predstavlja aplikacija Gspace, s pomočjo katere boste na mobilnik lahko naložili marsikatero aplikacijo, do katere po uradni poti sicer ne morete. Tam boste našli tudi trgovino Google Play.

Kralj mobilne fotografije
No, pa se vrnimo na začetek. Vrnimo se k obljubi, k tistemu, kar ta telefon resnično dela posebnega in drugačnega od konkurence. Vrnimo se k fotoaparatu. Ta je brez dvoma eden boljših na mobilnih telefonih, če ne kar najboljši. Tri različne kamere v kombinaciji s programsko opremo nikogar ne bodo pustile ravnodušnega. Možnosti za fotografiranje je neskončno, tudi amaterji in fotografski začetniki boste lahko naredili čudovite fotografije, saj bo vse potrebno opravila programska oprema, da o možnostih za malce bolj zahtevne fotografe niti ne govorimo. Fotografije bodo ostre in svetle tudi v bolj temnih prostorih, mraku oziroma celo temni noči.

Mate 50 Pro je celo prvi telefon na svetu, ki ima kamero, pri kateri v profesionalnem načinu lahko izbirate med 10 različnimi velikostmi zaslonke. Kaj to pomeni v praksi? Velikost zaslonke vpliva na to, koliko svetlobe bo prišlo do fotografskega tipala in se tako poigravate z osvetlitvijo, lahko pa s tem vplivate tudi na globinsko ostrino in naredite nekoliko bolj umetniške fotografije, s katerimi se boste lahko hvalili na družabnih omrežjih.

huawei 5
Posneto v popolni temi (6. novembra ob 20:20)

huawei 4
Posneto v popolni temi (5. novembra ob 21:46)

Izjemna je tudi sposobnost povečave oddaljenih objektov. Telefoto kamera je sposobna 3,5-kratne optične povečave, oddaljene predmete pa lahko z digitalnim 'zoomom' povečate kar do 200-krat. A takšne fotografije ne bodo ravno vrhunske, kar je povsem jasno. Odlične fotografije bodo vse tja do 50-kratne povečave, seveda boste morali imeti pri tem mirno roko, v velikansko pomoč pa je tudi vgrajeni stabilizator. Mate 50 Pro naredi tudi osupljive makro fotografije oziroma fotografije z nekaj centimetrov bližine, brez težav boste ujeli kapljico vode ali pa podrobnosti glave manjše živali, če ste morda ljubitelj narave. Boste lahko fotografirali tudi Luko Dončića z vrha dvorane v Stožicah, ko se na parketu bori v dresu s slovenskim grbom? Brez težav!

Zmogljiva sprednja kamera
Seveda je tukaj tudi sprednja ultra širokokotna kamera, ki bo zadovoljila tudi največje 'samovšečneže' in influencerje, bržkone bo prepričala tudi vas, ki berete te vrstice. Poleg sprednje kamere je v zgornjem delu zaslona tudi 3D kamera, ki je namenjena odklepanju telefona s pomočjo prepoznave obraza, odlično pa svoje delo opravi tudi v prostorih, ki niso ravno idealno osvetljeni.

512 GB prostora, a ne za slovenski trg
Kaj pa spomin? Oranžna različica, ki sicer ni na voljo pri nas, ima za fotografije in posnetke 512 GB prostora za shranjevanje, pri preostalih dveh pa imate na voljo 256 GB notranjega pomnilnika. Za tiste, ki jim je to premalo, je na voljo tudi razširitev s pomočjo pomnilniške kartice, s čimer boste pridobili dodatnih 256 GB prostora.

huawei 1
Posneto v popolni temi (5. novembra ob 21:33)

huawei 2
Posneto v popolni temi (5. novembra ob 21:34)

huawei 3
Posneto v popolni temi (5. novembra ob 21:34)

huawei 22
Makro posnetek je sposoben ujeti tudi najmanjše podrobnosti

huawei 11

Članki iz rubrike