mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Grega Videtič
Grega Videtič
0 29.07.2022 07:05:45

Novi Huawei Mate Xs 2: Telefon? Tablica? Oboje in še precej več, v živo je osupljiv!

Telefon ali tablica? Najnovejši Huawei Mate Xs 2 je lahko oboje, to je novinec, ki bo zadovoljil tudi najzahtevnejše.

Se spomnite, ko so še pred nekaj leti proizvajalci mobitelov predstavili prototipe s prepogljivimi zasloni in nenavadnimi oblikami? Še nedolgo nazaj se je to zdela znanstvena fantastika, danes je vse bolj priljubljena realnost. Takšni telefoni so na prodaj že lep čas, Huawei pa je pred tedni predstavil že drugo generacijo svojega preklopnega telefona Xs.

Da ne bo pomote, ne govorimo o P50 Pocketu, ki zaprt zasede malo več prostora kot škatlica za cigarete, tokrat je govora o mobilniku, ki je zložen velik kot popolnoma običajen mobilni telefon, odprt pa se prelevi v manjšo tablico. Huawei Mate Xs 2 je 'transformer', po zaslugi edinstvenega tečaja in zanimive rešitve z zaslonom, pa je trenutno najlažji in najtanjši (zgolj 11 milimetrov) tovrstni telefon, najbolje pri tem pa je, da velikost OLED zaslona pri tem prav nič ne trpi. Diagonala odprtega telefona znaša zajetnih 20 centimetrov oziroma 7,8 inča, zaprt pa meri 16,5 centimetrov oziroma 6,5 inča.

V nasprotju s preostalimi preklopnimi mobilniki se Huaweijev razlikuje tudi po tem, da ima zgolj en zaslon, s čimer so prihranili tako na teži kot velikosti oziroma debelini. Posledično tehta zgolj 255 gramov, kar je približno toliko, kolikor tehta Applov paradni konj iPhone 13 Pro Max.

huawei mate xs 2 4

Čudovit 20-centimetrski zaslon
Bodi dovolj suhoparnih podatkov, precej bolj zanimivo je seveda to, kako se telefon odreže v vsakodnevni uporabi. Ker gre za na prvi pogled popolnoma običajen pametni telefon, sama velikost sploh ni moteča, še več, manjši je celo od mnogih drugih nepreklopnih telefonov na trgu, osemjedrni procesor pa skrbi, da aplikacije delajo tekoče in brez težav. Svoje pristavi tudi izjemen zaslon, ki s 120-herčnim osveževanjem slike skrbi, da se posnetki niti malo ne 'meglijo', pohvale pa si zasluži tudi zaradi barv in svetlosti.

Velik zaslon tako ponuja izjemno prijetno izkušnjo, predvsem pa je dobrodošlo dejstvo, da se oči ne mučijo z manjšimi zasloni. Kaj pa sredinska črta? No, tudi to so pri Huaweiju zmanjšali na minimum. Pri prejšnjih preklopnih telefonih se je sredinska črta čutila in videla, čeprav bi se o tem, ali je to sploh moteče, dalo razglabljati, pri Xs 2 so uspeli to črto skoraj popolnoma skriti. Kot so sami pojasnili, jim je to uspelo s pomočjo druge generacije dvojno vrtečega se tečaja, ki poskrbi, da je odprt zaslon skoraj popolnoma raven. Zakaj skoraj? Ker je črto še zmeraj moč opaziti, a boste za to potrebovali idealno svetlobo in pogled pod pravim kotom. Težko se boste izgovarjali, da vas to moti.

huawei mate xs 2 2

Fotoaparat
Še eno pozitivno presenečenje je kamera s 50 mega piksli in 30-kratno povečavo. Tri kamere na zadnji strani poskrbijo za izjemne in čudovite fotografije v različnih (vremenskih) pogojih, gledanje fotografij pa je v kombinaciji z velikim zaslonom precej bolj prijetno in lažje opravilo, poleg tega lahko tudi več ljudi na kupu hkrati spremlja, kaj se dogaja na zaslonu. Nadvse zanimiva je tudi funkcija, ki omogoča, da glavno kamero obrnete proti sebi, na zadnji strani pa se vklopi zaslon, s katerim lahko brez težav naredite 'selfi' v polni resoluciji in ne zgolj tisti, ki jo sicer ponuja bolj skromna sprednja (spletna) kamera. Tudi urejanje fotografij je precej lažje na večjem zaslonu, kar bo verjetno še kako prav prišlo predstavnicam nežnejšega spola ali pa fotografom.

Gspace za Googlove aplikacije
Žal tudi Mate Xs 2 ni imun na blokado ameriških oblasti, kar pomeni, da določenih aplikacij ne boste mogli uporabljati, ali pa jih boste morali najti kje drugje. Česar ne boste našli na uradni Huaweijevi trgovini z aplikacijami AppGallery, boste morali poiskati na Petal Searchu, ki je že naložen na telefonu, nepogrešljiva pa je aplikacija Gspace. Najdete jo na Petal Searchu, s to aplikacijo pa lahko naložite Googlove aplikacije, ki jih drugače ne morete (Youtube, Googlovi zemljevidi, Gmail, itd.).

Baterija
V Mate Xs 2 so vgradili baterijo kapacitete 4600 mAh, ki podpira hitro polnjenje Huawei SuperCharge z močjo 66 vatov, to pa pomeni, da se od nič do 90 procentov napolni v dobre pol ure, še nekaj minut več potrebuje za 100 procentov. Med preizkušanjem in gledanjem posnetkov na velikem zaslonu bo baterijo potrebno napolniti še isti dan, ob zmerni uporabi in zložljivem zaslonu pa sem jo moral z električnim omrežjem ponovno povezati drugi dan od zadnjega polnjenja.

Vsebina kompleta
Z novim telefonom je v paketu poleg telefona še kabel in 66 W polnilec, kot po navadi boste slušalke v kompletu iskali zaman, saj telefon niti nima 3,5 vhoda za slušalke, ampak boste morali za to uporabiti bluetooth slušalke ali pa uporabiti tiste, ki za delovanje potrebujejo USB-C režo. Poleg naštetega Kitajci v kompletu podarijo tudi prav poseben ovitek, ki ščiti telefon pred morebitnimi padci. A zgolj takrat, ko je telefon zaprt, ko je odprt, bo verjetno precej bolj ranljiv v primeru padca, saj v tem primeru odprt del telefona ni zaščiten.

huawei mate xs 2 1

Galerija

Članki iz rubrike