900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 12.06.2015 11:04:32

Boris Gorenc: Kar delajo v Olimpiji, je smešno

Arsen Perić
Na torkovi dobrodelni tekmi All legends v dvorani Tivoli je bil med sodelujočimi tudi Boris Gorenc. Nekdanji odlični branilec, reprezentant, zdaj pa košarkarski agent, je že zaradi svoje službe povsem vpet v košarkarsko dogajanje in zato še kako primeren sogovornik o aktualnih temah.

Začeli smo z dogajanjem glede lige ABA in bojem za prevlado med Fibo in Ulebom. "Gledam in opazujem od daleč. Mislim, da se razkazujejo mišice z ene in druge strani. Mnenja pa sem, da bo prej ali slej Fiba prej prišla do svojega, ker ima pač večjo moč od Evrolige," je dejal Gorenc in, da ne bi bilo dvomov, še pribil: "V tem spopadu pričakujem zmago Fibe."

Kar pa seveda ne pomeni nujno, da se liga ABA, kot jo poznamo, ne bo igrala. V Fibino različico jadranske lige ter evrolige že v naslednji sezoni Gorenc namreč ni prepričan. "Težko vprašanje. Mislim, da trenutno nihče ne ve tega, res je težko biti pameten. Vseeno nekako pričakujem, da bo v naslednji sezoni vse še vedno isto." Zato pa je 41-letnik prepričan, da groženj z izključitvijo reprezentanc z evropskega prvenstva ne gre jemati z levo roko. "Gotovo jih je treba vzeti resno. Res pa je, da se zdaj veliko govori razne stvari, to je tudi namen Fibe, ki počasi pripravlja teren zase in svoja tekmovanja. O tem se govori že nekaj časa, mislim pa, da bodo zares stvari spremenjene naslednje leto."

Moje mnenje je, da v Sloveniji ni znanja. Tisti ljudje, ki vodijo košarko, ne vedo več, kaj delajo. Govorim o tem, kar vidim, da se dogaja. Ni rezultata, ni igralske produkcije, ni pa vse v denarju.

NAJVEČJI PROBLEM KOŠARKE MENJAVA PRAVIL
Pri svojem delu za zdaj še ne občuti težav zaradi omenjenega napenjanja mišic in negotovosti, kako bo vse skupaj videti v naslednji sezoni. "Naša agencija dosti dela v Rusiji, tam se pogodbe že podpisujejo. Res pa je, da se prvenstva v Španiji, Italiji, Turčiji šele končujejo. Trenutno se še ne čuti preveč, letos tudi ne pričakujem, da se bo, lahko pa se zgodi. Nekaj ljudi v Fibi in Evroligi odloča o tem, zdaj kažejo mišice, stvari se bodo gotovo spremenile," je prepričan Gorenc, ki se je ob tem, ko poleti še ne vemo, kako bo videti podoba nekaterih tekmovanj jeseni, dotaknil širše teme.

944-20-gorenc ap
Arsen Perić

"Največji problem v košarki, sploh, če jo primerjamo z nogometom, je to, da se vsakih nekaj let menjajo pravila. Globalno gledano je to slabo, saj ne moreš delati na marketingu. Danes pa je šport predvsem marketing. V ligi NBA so za televizijske pravice še leto nazaj izplačevali klubom 900 milijonov dolarjev, letos so podpisali novo pogodbo za 2,4 milijarde. Če se v nogometu uvrstiš v ligo prvakov, ekipa dobi nekaj milijonov evrov. To je zato, ker je v tem sistemu vse urejeno, določeno, točno se ve, kdo, kaj, zakaj. Vsa čast nogometu, nekaj podobnega pa bi se moralo narediti tudi v košarki. Morala bi imeti močno krovno organizacijo, ne pa, da zdaj ne vemo, če bo čez nekaj mesecev potekala liga ABA. To je katastrofa, sploh danes, ko ni denarja, ko je gospodarstvo v krizi, šport pa živi od tega. Veliko stvari je narobe in čim prej se je treba zmeniti ter iti naprej. Je pa to v košarki problem narediti," je kritičen nekdanji dolgoletni slovenski reprezentant.

DUNSTON NE BO DELAL RAZLIKE
In prav izbrana vrsta je bila naslednja tema. Bryant Dunston in njegova naturalizacija že več kot teden dni burita duhove. "Na žalost nimamo igralcev," je bil prvi stavek Gorenca ob vprašanju, ali potrebujemo Američana. Potem se je razgovoril: "Moje osebno mnenje sicer je, da ni igralec, ki bo delal razliko. Juretu (Zdovcu, o. p.), ki je znan po obrambi, se super obrambni igralec razumljivo idealno prilega v njegov koncept, ni pa to košarkar, ki bo izstopal v napadu. On je dodatek dobrim igralcem, kar je pokazal v Olympiakosu, kjer so glavno besedo imeli Grki. To je po svoje dobro, saj bodo v reprezentanci še vedno glavno besedo morali imeti slovenski košarkarji. Sprašujem pa se, ali ni bolje, če že pripelješ Američana, da je ta 'ubijalec'? Po mojem bi moral biti on tisti, ki bo delal razliko. Dunstona pa ne vidim takega. Vem vse o njem, je super kot oseba, kvaliteten evroligaški igralec, a moje osebno mnenje je, da ne bo odstopal, z njim si bomo težko naredili prednost."

boris gorenc nm
Nikola Miljković

Ljudje, ki vodijo ta klub, so zame odgovorni, da je tako. Če se oni ne bodo umaknili, se v Olimpiji ne bo nič spremenilo. To, kar delajo, je definitivno narobe. In to ne zadnje leto, ampak tri, štiri.

V OLIMPIJI SI LAŽEJO, DA DELAJO DOBRO 
Gorenc sicer v osnovi nima nič proti naturaliziranim igralcem, a zadržek vseeno obstaja. "Veliko držav je izkoriščalo to in imelo Američane. Nič nimam proti temu, čeprav bi raje videl, da tega v slovenski reprezentanci ne bi bilo. Je pa to slika slovenske košarke. Moje mnenje je, da v Sloveniji ni znanja. Tisti ljudje, ki vodijo košarko, ne vedo več, kaj delajo. Govorim o tem, kar vidim, da se dogaja. Ni rezultata, ni igralske produkcije, ni pa vse v denarju," je precej oster nekdanji košarkar, ki je v svoji karieri zamenjal 12 klubov.

Na začetku in koncu je igral za Olimpijo in slednji je namenil naslednje besede, tudi te nič kaj blage in predvsem zelo neposredne: "Veliko lažje je, če imaš precej finančnih sredstev, a s tem denarjem, ki ga ima Olimpija, bi morala biti veliko boljša. Ljudje, ki vodijo ta klub, so zame odgovorni, da je tako. Če se oni ne bodo umaknili, se v Olimpiji ne bo nič spremenilo. To, kar delajo, je definitivno narobe. In to ne zadnje leto, ampak tri, štiri. Olimpija vegetira, nič ne dela, sami sebi pa lažejo, da delajo dobro in imajo rezultate. Mislim, da ni treba biti košarkarski strokovnjak, da vidiš, kako je to, kar delajo, smešno."

boris gorenc 2 ap
Arsen Perić


37-LETNI MVP KATASTROFA
Končali smo pri slovenski ligi. Če se slučajno zgodi, da lige ABA, v kakršnikoli obliki že, ne bo, bo domače prvenstvo naenkrat glavno vso sezono. In Gorenc meni, da s tem ni nič narobe, da Slovenija lahko "živi" zgolj s svojo ligo. "Tako bo moralo biti, saj druge opcije ni. Moraš se postaviti, videti, kje si, in narediti najboljše. Na nek način se mi zdi dobro, saj bi spet imeli produkcijo mladih igralcev. Mislim, da je košarka slovenski šport, ki je v zadnjih letih le izgubil identiteto. Dragiša Drobnjak je bil MVP finala prvenstva. Zelo sem vesel zanj, čestital sem mu in povedal, da sem ponosen nanj, kaj je naredil. A to, da je igralec pri 37 letih najkoristnejši igralec, je največja katastrofa za našo košarko," je zaključil Boris Gorenc.

boris gorenc 3 ap
Arsen Perić

Članki iz rubrike