Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
11.06.2015 12:11:41
Deli članek:

Potok v deroči reki

Arsen Perić

Gašper Potočnik je novo ime na klopi Uniona Olimpije. V Stožicah niso presenetili, tak scenarij je bil po blamaži na državnem prvenstvu in slovesu od Memija Bečirovića pričakovan. Mož iz kluba, ki je cenovno dosegljiv, »Potok«, kot je njegov vzdevek, ki je pripravljen zabresti v deročo reko težav oziroma neuspehov, imenovanih Olimpija.

Pričakovali smo sicer, da bo vrstni red objave sporočil drugačen. Računali smo na to, da bodo iz Stožic najprej objavili vest, da je Potočnik novi strateg, in da bo kmalu zatem sledila tudi novica, da bo Blaž Mesiček svojo prvo profesionalno pogodbo podpisal z Olimpijo. Bilo je nekako logično, da bosta – če bosta – podpisala v paketu.
Oba sta namreč znanilca tega, kar zlasti sponzorji želijo od Olimpije – da spet postane glavno središče, kamor se bodo stekali največji slovenski upi, in da predvsem res dobijo priložnost za igro. Luka Dončić se je "zgodil" prehitro, takrat v klubu še niso bili usposobljeni za to, da bi ga sploh imeli možnost zadržati še nekaj let. Mesiček pa je prvi "proizvod" ali bolje rečeno trenutno glavni "eksponat" nove (stare) strategije, ki naj bi počasi začela ubirati sadove.

Grega Wernig

MATEVŽ ZUPANČIČ, direktor Uniona Olimpije

"V danem položaju se je Gašper Potočnik ponujal kot najboljša rešitev za prevzem funkcije članskega trenerja ekipe, ki želi imeti mlado in domače jedro. Odlični rezultati dela v mladinskih selekcijah, izkušnje v članskih kolektivih slovenskih klubov in članski reprezentanci ter predanost Unionu Olimpiji je le nekaj najbolj bistvenih elementov. Ob jasni podpori projektu s strani naših pokroviteljev smo kolektiv za prihodnjo sezono začeli graditi pri članskem trenerju. V prihodnjem obdobju bo znan tudi preostali del strokovnega štaba tako članske kot tudi mladinskih selekcij, nato pa se bomo lotili igralskega kadra. Gradili bomo na podlagi stroke, ki bo lahko sledila razvojnim ciljem in delovala strogo v okvirih finančnih zmožnosti."

Pomemben del njenega koncepta je bil pred dvema letoma prav nastavitev Potočnika na mesto vodje mladinskega pogona (predlani je v klub prišel tudi Mesiček). Temelje je postavil na novo, zavel je nov veter. V pretekli sezoni je bil ob tem še trener LTH Castingsa, kar je bila posledica sodelovanja Olimpije s škofjeloškim drugoligašem. Izkazalo se je za zelo uspešno, saj je bil Mesiček, ki je prav tako kot še nekateri mladinci zmajev prav igral za Škofjeločane, najboljši posameznik kluba in eden najvidnejših igralcev druge lige, Potočnik pa je klub uspešno vodil kar do prvega mesta in napredovanja v prvoligaško konkurenco.



DECEMBRA 2008 PRVIČ VODIL OLIMPIJO
Mesička so oblegali tuji klubi, kolebal je med ostankom in odhodom. Prav Potočnik je imel ključno vlogo. Mladi branilec mu zaupa (in obratno), v Škofji Loki mu je Potočnik dal v roke odgovornost, 18-letnik ve, da lahko pričakuje enako tudi v Olimpiji. In ko je postalo jasno, da bo Potočnik sedel na klop zmajev, tudi pravih ovir za podpis pogodbe Mesiček ni imel več. Morda bi dvomil in tehtal, če bi trener postal kdo drug oziroma bi bil na klopi še vedno Bečirović, pri Potočniku pa natanko ve, kaj lahko pričakuje.

Nikola Miljković

V prvi vrsti minutažo. To zahtevajo tudi sponzorji – igranje Mesička in ostale "mladine", takšna naj bo Olimpija 2015/16. Boljšega moža, ki naj jih vodi s klopi, pa bi težko našli. Kljub šele 34 letom ima Potočnik tudi že dovolj izkušenj, nenazadnje je bil s Krko predlani državni prvak, vrsto let je že pomočnik v državni reprezentanci, samostojno je ob Novomeščanih in Škofjeločanih vodil tudi že Elektro. In da ne pozabimo, pred šestimi leti in pol tudi že Olimpijo. Decembra 2008 je po razhodu kluba z Aleksandrom Džikićem, čigar pomočnik je bil, sedel na klop za dve tekmi. Obe je Olimpija izgubila, v ligi ABA doma po podaljšku s Hemofarmom, v evroligi za 32 točk v gosteh z Laboral Kutxo oziroma Tau Ceramico, kot se je takrat še imenovala. Po dveh dvobojih je trener postal Jure Zdovc, Potočnik se je spet preselil na mesto pomočnika, kjer je bil že od leta 2007, ko je najprej asistiral Memiju Bečiroviću. Prvo zmago kot prvi trener Olimpije bo torej dosegel v prihodnji sezoni, ko bo "zares" glavni v sedlu in ne le začasna rešitev, dokler ne pride novo ime. 

Trenerji Olimpije od leta 2000 dalje 
1996-2002 Zmago Sagadin
2002/03 Tomo Mahorič
2003–2005 Sašo Filipovski
avg. 2005–nov. 2005 Josip Grdović (Hrv)
dec. 2005 Denis Bajramović (Hrv)
dec. 2005–jun. 2006 Zmago Sagadin
jun. 2006–okt. 2006 Tomo Mahorič
nov. 2006–jun. 2007 Gašper Okorn
jun. 2007–jan. 2008 Memi Bečirović
jan. 2008–dec. 2008 Aleksandar Džikić (Srb)
dec. 2008–apr. 2011 Jure Zdovc
apr. 2011–jun. 2011 Miro Alilović
jun. 2011–apr. 2013 Sašo Filipovski
apr. 2013–jun. 2013 Miro Alilović
jun. 2013–feb. 2015 Aleš Pipan
feb. 2015–maj 2015 Memi Bečirović
jun. 2015–? Gašper Potočnik