Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tk
tk
25.10.2024 03:38:56
Deli članek:

Luka Dončić je nazaj, in to v kakšnem slogu: Slovenec že čaral na parketu (video)

Profimedia

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je na uvodni tekmi lige NBA z Dallasom prišel do prepričljive zmage nad ekipo San Antonio Spurs.

Slovenski ljubitelji košarke so že z nestrpnostjo pričakovali začetek nove sezone lige NBA, na prvo tekmo Dallasa s San Antoniom. Iz mnogih razlogov. Teksašani so namreč v minuli sezoni klonili šele na zadnji stopnički, ko so izgubili finale z Bostonom, lačni so bili vrnitve na parket, novega dokazovanja - z Luko Dončićem v prvi vrsti. Poleti so že obstoječemu kadru dodali še izkušenega štirikratnega zmagovalca lige NBA Klaya Thompsona, ki je razkril, da je bil prav Dončić tisti, zaradi katerega je želel priti v to ekipo. In nenazadnje: Dončić je videti tako zelo dobro fizično pripravljen, da navijači komaj čakajo, kaj bo pokazal. Čeprav zaradi težav s poškodbo mečne mišice ni odigral niti ene pripravljalne tekme, ga to ni zaustavilo na prvi tekmi. 

Začetek tekme s San Antoniom je bil sicer malo manj učinkovit tako za Dallas kot tudi za slovenskega zvezdnika, ki je prvič zadel iz svojega petega poizkusa. V prvem polčasu je bilo vse skupaj videti, kot bi se Dallas še uigraval, kot da bi mu res manjkale pripravljalne tekme z Dončićem na parketu, Gostje so bili večino prvega polčasa v rahli prednosti, domači pa so se mučili z metom iz igre. Dallas je izenačil po tem, ko je 25-letni Ljubljančan ukradel žogo prvemu zvezdniku Spursov - Victorju Wembanyamaju, zabil pa je Dereck Lively. Spursi so prvi polčas dobili s 49:47, Dončić pa je dosegel 9 točk.


Nadaljevanje tekme je bilo veliko bolj po željah navijačev Dallasa, prebudil se je predvsem met za tri in zelo hitro so prevzeli pobudo na parketu. Ko je svojo prvo trojko zadel Dončić, je bila prednost domače ekipe osem točk. Gostujočemu trenerju Popovichu niso pomagale niti minute odmora, naleta Dallasa ni mogel zaustaviti. Priča smo bili tudi akciji večera, ko je Dončić poskrbel za izjemno podajo za hrbtom in čez glavo, našel je P.J. Washingtona, ki je stal na črti za trojko, ta pa je hladnokrvno zadel. 

Profimedia

Takrat je bila prednost Dallasa že 14 točk. V nadaljevanju so se domači na čelu z Dončićem še bolj razigrali in zaigrali bolje tudi v obrambi. Kljub visoki prednosti so se žilavi gostje še uspeli vrniti na dve točki zaostanka, v zadnji četrtini pa so jih domači povsem strli. Dončić se je podpisal pod kar nekaj odličnih akcij, navijače pa je najbolj navdušila njegova reakcija, ko je podal Thompsonu za trojko, še preden je vrgel, pa je stekel v obrambo. Kot bi dal vedeti, kako zelo mu zaupa, da bo zadel. Dallas je vodil tudi že za 20 točk, na koncu pa zmagal s 120:109

Dončić je bil najboljši strelec ekipe z 28 točkami, dodal jim je še 10 skokov in 8 asistenc, Thompson jih je dodal 22, Irving in Lively pa po 15. Naslednjo tekmo bo Dallas odigral v noči na nedeljo, ko bo ob 3. uri po slovenskem času gostoval pri večnih rivalih, ekipi Phoenixa.