klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
3 23.08.2018 18:16:18

RAZKRIVAMO! Kako se je začela zgodba, ki je privedla do ponarejanja podpisov za zamenjavo agenta LUKE DONČIĆA

Luka Dončić
Bobo
Vojna zakoncev Rose! Da, lahko bi se naslonili na sloviti film The War of the Roses, v katerem sta blestela Kathleen Turner in Michael Douglas. Ves cirkus, ki se zadnji teden dviguje okoli poskusa prevare glede agenta čudežnega dečka Luke Dončića, pa ima že dolgo brado.

Danny De Vito je briljantni film Vojna zakoncev Rose posnel daljnega leta 1989, kot kaže, pa sta si ga ogledala tako Mirjam (takrat je bila še Mirjam, zdaj pa naj bi se zaradi lažjega izgovarjanja njenega imena v angleščini preimenovala v Miriam) kot Saša.

Luko je oče Saša ob pomoči prijateljev, nekdanjega nogometaša Olimpije Pedje Jovićevića in nekdanjega srbskega košarkarja (ki ima tudi turški potni list), zdaj pa košarkarskega agenta, Mirka Miličevića odpeljal v Real. Miličević je nedavno razlagal, kako je Luko Dončića poslal v Real. "Luko sem priporočil Galatasarayu, ko je imel 13 let in pol, toda Turki niso pokazali prevelikega zanimanja. Niso prepoznali zaklada, ki sem jim ga ponujal, po drugi strani pa tudi Dončićevi niso bili najbolj navdušeni nad Turčijo. Tako sem uporabil vse mogoče španske zveze, da bi Luko spravil v Real. Luka se še vedno uči stvari, ki se jih je v tistih časih učil pri meni, a za zdaj je zagotovo moje največje odkritje. Verjetno bo večji igralec, kot je bil Dražen Petrović," je konec februarja letos za spletno stran Crosarka.com povedal Miličević.

No, takrat je potem Miličević uredil, da je Luka pristal v Realu, kjer pa ga je zastopal bolj kot ne neznani Alvaro Tor, ki je takrat delal za agencijo Hoops International (danes ga ni več na seznamu te agencije). Kakšna je bila vloga Pedje Jovićevića, ni povsem jasno, jasno je le, da je v tistem času sodeloval pri Lukovem odhodu v Real. Starša, tako Saša kot Mirjam, sta bila seveda presrečna, da je njun 13-letni sin odšel v klub, kakršen je Real. Jeseni 2014 je Saša Dončić za Slovenske novice povedal, da sta se z mamo izmenjavala pri sinu v Madridu. "Enkrat grem v Madrid jaz, drugič mama; tako ima občutek, da je vedno kdo pri njem," je pojasnil Saša in dodal, da je odnos z nekdanjo ženo Mirjam glede sina usklajen. "Ključno je, da je Luka srečen," je za Slovenske novice povedal Saša, ki je bil vsak mesec vsaj enkrat v Madridu.


Ključen podpis pogodbe z Nikejem
Luka je v slabih dveh letih v Madridu izjemno napredoval in omenjena zastopnika – Miličević in Tor – naj bi mu pri nedopolnjenih 15 letih uredila zelo donosno pogodbo z multinacionalko Nike (pogodba naj bi bila petletna, tako da bo moral tudi prvo sezono v NBA odigrati s športnimi copati Nike, oglasila pa naj bi se že Puma, ki naj bi mu po izteku pogodbe z Nikejem ponujala astronomsko vsoto). To je potrdil tudi Saša Dončić.

Pokvarjeni agenti: 1. del


Že pred štirimi leti, ko je Luka v Madridu prvič glasno opozoril nase, se je začelo okoli njega smukati preveč ljudi. "Obstajata dve vrsti agentov – nekateri so korektni, vprašajo in razumejo, ko jim poveš, da Luka agenta ima. So pa tudi drugi, ki se igre lotijo pokvarjeno in po sumljivih kanalih. A pogodbe so jasne in napisane. Takega vedno pokličem in mu dam jasno vedeti, naj se to konča, saj negativno vpliva na sina," je Saša Dončić govoril takrat, ko je imel Luka še podpisano pogodbo s Torom.
Toda medtem je na ljubljanskem sodišču mama Mirjam Poterbin dobila sodno bitko za skrbništvo nad sinom in oče Saša nenadoma ni imel več dostopa do Luke. Ni več potoval v Madrid, vse manj je imel stikov z Luko in vse niti je v svoje roke prevzela mama Mirjam, ki se je takrat začela tesneje družiti z ljubljanskim poslovnežem Borisom Požegom - Piksijem (v športu znanem po tem, da je bil lastnik lokala Acapulco, kamor so prihajali vsi košarkarji, ki so imeli kakršenkoli stik z Ljubljano ali Slovenijo in kjer so bile sklenjene številne košarkarske pogodbe, poleg tega pa je kupoval blagovno znamko HK Jesenice), ki je bil povrhu vsega poročna priča Saše Dončića na poroki z Mirjam Poterbin.
Da ne bi zašli predaleč – mama je imela od Lukovega 15. leta nad sinom popoln nadzor, in ker od agenta Tora ni imela dovolj finančnih koristi, se je odločila, da Luki priskrbi novo menedžersko agencijo. Glede na to, da je bilo kar nekaj slovenskih košarkarjev pri agenciji BDA (Bill Duffy Agency), se je odločila zanjo in s tem nekdanjega moža popolnoma odrezala od igre. V Evropi je BDA zastopal Rade Filipović, ki je seveda agent številnih slovenskih igralcev, med drugim tudi Gorana Dragića. Saša Dončić naj bi se takrat, ko je Mirjam v imenu svojega sina razdrla pogodbo z Alvarom Torom in podpisala za BDA, hudo sprl z dobrim prijateljem in sedanjim sekretarjem KZS Radoslavom Nesterovićem, ker naj bi prav slednji uredil prehod Luke k agenciji BDA. Toda potem naj bi spor zgladila, ker je Rašo zatrdil, da s prehodom k drugi agenciji ni imel nič. Takrat se je za podpis o zastopanju Luke Dončića zelo zanimala tudi agencija Beobasket, katere lastnik je eden od največjih in najvplivnejših evropskih agentov Miodrag Miško Ražnatović, tudi lastnik kluba Mega, ki igra v ligi ABA.

Pokvarjeni agenti: 2. del
Ozadje vsega tega je torej zdaj malce bolj jasno; gre za to, kdo bo komu vrgel večje poleno pod noge, saj bi drugemu to pomagalo v teku za zakladom, ki se Luki obeta v ligi NBA. Kako sta se v zgodbi znašla Slavko Djuric in popolnoma neznan agent Charles Briscoe, še ni povsem jasno, predvsem pa ni dokazljivo. Vsekakor pa je to precej butast manever, podoben tistemu, ki ga je izvedla Mirjam leta 2015, le da ga je hčerka znane frizerke Milene Poterbin (njene stranke pravijo, da je v salonu mogoče izvedeti marsikaj o aktualni aferi) izpeljala zakonito, pa naj je videti še tako grdo.

Preiskava bo trajala še nekaj mesecev
Preiskava glede ponarejanja listin, ki jo vodi Policijska uprava Ljubljana, še ne bo tako kmalu končana. Kriminalisti morajo preveriti kup stvari, med drugim domnevno ponarejena podpisa. Seveda bodo morali opraviti pogovore s kar nekaj ljudmi, in ker naj bi bil v vse skupaj vpleten tudi državljan tuje države (Slavko Djuric ali Slavko »Kanada«), bo potrebno tudi meddržavno policijsko sodelovanje, kar bo postopek še podaljšalo. Najhitreje naj bi se vse skupaj končalo v treh do štirih mesecih od prijave (podana je bila konec julija), seveda pa lahko vse skupaj traja tudi precej dlje.

Članki iz rubrike