Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
12.03.2015 11:12:12
Deli članek:

Spoznava eksotiko, čeprav evropsko

Nikola Miljković

Napol je že užival v postigralskih dneh, bil z mislimi tudi pri tem, da se pri 35 letih od profesionalne kariere dokončno poslovi, ni pa tega še uradno razglasil.

Ne zato, ker je bil pripravljen kakšno tekmo še odigrati v eni od lig, v katere zanese vse več evropskih veteranov. V tistih v toplih krajih, v katerih se da ob tem dobro zaslužiti. In zdaj je Primož Brezec res tam, kjer sonce prijetno in velikokrat greje.

Denarja sicer ni toliko kot v Aziji, ki jo je imel v mislih, a izziv je vseeno sprejel. Približno mesec dni je, odkar ga je pot zanesla na Ciper, k AEK-u iz Larnake. "Bil sem pred odločitvijo, da odidem v 'penzijo' in da ne bom več igral. Razmišljal sem o tem, da me Evropa pravzaprav ne zanima več, a hkrati sem si želel spoznati še malo 'eksotike', Dubaj, Kuvajt in podobne opcije. Ciper je podoben kot te destinacije, tu so sonce, morje, plaže, vse je bolj ležerno, lahkotno, tako da sem se odločil, da grem sem za dva meseca, in za zdaj je vse super," je Brezec povedal, kako se je znašel na tem sredozemskem otoku.

Tja se je odpravil praktično čez noč. "Ponudba je prišla z neba. V ponedeljek zvečer sem bil v fitnesu, ko me je poklical agent, ali bi šel. Hitro smo se dogovorili, v sredo sem že letel, prišel ob treh popoldne in zvečer igral prvo tekmo, praktično neposredno z letala," se je spomnil prihoda v Larnako, ki leži v grškem delu razdeljenega otoka.

In tisto prvo srečanje je odigral zelo dobro, čeprav po lastnih besedah pred tem, z izjemo sodelovanja na all-star tekmi tik pred novim letom, žoge dolgo časa praktično ni prijel v roke. Mar to pomeni, da je liga, brez zamere, tako slaba? "Rekel bi, da ni kar neka 'indijanska' liga. Nekaj ekip je kar kvalitetnih, vsaka ima štiri Američane plus dva 'Bosmana'. Igra se res bolj 'teci in meči' košarka, a ne moreš je kar vzeti z levo roko," odgovarja nekdanji reprezentant, ki je igral na treh evropskih in dveh svetovnih prvenstvih.

AEK je že njegova 13. postaja v karieri, po dolgih letih igranja v vrhunskih ekipah je sestopil na nižjo raven. Še lani je bil član ruskega Nižnjega Novgoroda, ki letos igra v evroligi, in če bi ostal, bi spet imel možnost okusiti igranje na najvišji evropski ravni. "Pogodba z Nižnjim mi je potekla. Imel bi gotovo možnost vrniti se in igrati v evroligi, a zaradi družine, poškodb, zaradi napornega ritma dveh tekem tedensko sem rekel, da ne pride v poštev. Po nekaj letih igranja v Rusiji sem se te tudi že malo zasitil. Sem pa bil v Rusiji pred božičem na povabilo kluba in sem gledal dve tekmi Nižnjega," je pojasnil Sežančan, ki za svoj prejšnji klub v evroligi še vedno stiska pesti.

"Seveda. A glede na poraze na zadnjih tekmah in poškodbo Kinseyja nimajo možnosti za napredovanje. So pa vseeno lepo presenečenje letošnje evrolige, v premiernem nastopu v njej takoj uvrstiti se v top 16 je velik uspeh," je povedal Brezec.