Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
11.03.2015 10:37:57
Deli članek:

Lisac: Slovenci smo pastirji

abaphoto

Da bo sestanek izvršnega odbora Fibe za seboj potegnil marsikaj, je bilo jasno že pred njim.

Razveljavitev lige ABA, pa naj je do sklepa o tem res prišlo ali ne, pač neposredno zadeva številne dejavnike na področju nekdanje Jugoslavije.

Pri tem imamo v mislih vodstvo lige ABA, vse nacionalne zveze, klube, sodnike. Slednji so zelo pogosto omenjani, saj bi prav lahko bili naslednji oziroma prvi v vrsti, prek katerih bo Fiba stopnjevala pritisk na Uleb oziroma ligo ABA kot njegov del.

Prav mogoče je, da jim bo postavila ultimat, naj sodijo na tekmah pod njenim okriljem, torej tudi svetovna in evropska prvenstva, ali pa se odločijo za Ulebove tekme, torej evroligo in evropski pokal ter tudi ligo ABA.

abaphoto
V drugem primeru seveda potem odpade sojenje na velikih tekmovanjih. A v trenutku, ko bo(i) prišla zahteva Fibe, se bo(i) zganila tudi druga stran. 

"Takrat bodo dobili pismo, da če ne sodijo lige ABA, ne bodo sodili tudi evrolige in evropskega pokala. Na teh tekmah pa sodijo vsak teden in živijo od tega, od prvenstev pa ne," na to temo pravi direktor lige ABA Roman Lisac, ki ve, da ima liga ABA oziroma Uleb pri sodnikih v rokavu močnega aduta, saj delivci pravice na reprezentančnih turnirjih ne morejo zaslužiti niti približno toliko kot na klubskih tekmah evrolige, evropskega pokala in lige ABA.

KLUBI ŽELIJO LIGO
Lisac je prav tako miren glede podpore klubov o nadaljnjem obstoju lige ABA, tudi Uniona Olimpije in Krke. "Absolutno. Od vseh klubov v ligi imamo nedvomno pisno podporo, pa ne le od njih, ampak še od ostalih 15 klubov iz regije," zatrjuje direktor.
"Klubi pa so stisnjeni v kot, njih ne razume nihče. Pri nas ne plačajo enega centa za tekmovalni karton, registracije, sodnike, nič. In tu je razlika. Če bo Fiba vsakemu ponudila nekaj milijonov, jim bom le čestital in jih pospremil v Fibo."
ROMAN LISAC
Fiba je razveljavitev lige ABA "zapakirala" v celofan tega, da ligi ni uspelo zagotoviti zadostne informacije v različnih točkah glede tega, ali je delovanje lige v skladu z zahtevami, statuti in pravili Fibe, in da v tem primeru lahko razveljavijo priznanje. Uradno se bo zgodilo čez dober mesec in pol, a v vodstvu lige ABA verjamejo, da se pravzaprav ne bo nič spremenilo in da se bo normalno igrala tudi po tem datumu. Pa s tem najbrž ne mislijo le na letošnjo sezono, ki se najpozneje lahko izteče drugega maja.

"Klubi želijo to ligo, pa sploh ni važno, ali je Lisac tisti, ki jo vodi. Klubi pa so stisnjeni v kot, njih nihče ne razume. Pri nas ne plačajo enega centa za tekmovalni karton, registracije, sodnike, nič. In tu je razlika. Če bo Fiba vsakemu ponudila nekaj milijonov, jim bom le čestital in jih pospremil v Fibo," pravi Lisac, ki zatrjuje, da ga zanima le košarka in da denar zagotovo ni tisti, zaradi česar vodi ligo.

O tem niso prepričani nekateri drugi, ki jim gre še kako v nos, da nimajo nobenega vpogleda v finančno poslovanje. Ni skrivnost, da je takih največ v Srbiji, od koder tako ali tako že dolgo časa prihaja največ tistih, ki bi ligo radi minorizirali oziroma dali večjo veljavo domačemu prvenstvu ali pa v drugem primeru sami prevzeli nadzor nad ligo ABA.

ČAKANJE, OD KOD BO ZAPIHALO
Predsednik srbske zveze Dragan Đilas sicer (vsaj uradno) še umirja žogo in se želi postaviti precej nevtralno. "Moramo biti dovolj modri in počakati, da vidimo, kako se bo vse skupaj razvijalo v prihodnje, kam bo plula košarkarska ladja. Vem pa, da ima mednarodna košarkarska zveza dovolj mehanizmov, da izvrši različne načine pritiska na nacionalne zveze, kot tudi to, da si ne gre delati iluzij, da bi na prihodnost najpomembnejših tekmovanj imeli vpliv srbski klubi," je dejal Đilas.

NAVADEN PREHLAD
Takole so podporo ligi ABA izrazili v Unionu Olimpiji oziroma njen predsednik kluba Jani Möderndorfer: "Po več kot desetletju nastopanja v ligi ABA v Unionu Olimpiji tekmovanje ocenjujemo za klub koristno tako na športnem kot tudi poslovnem področju. Ne smemo zanemariti, da je liga ABA formalno trenutno edino sito in kriterij za uvrščanje v evropska klubska tekmovanja, ki so Unionu Olimpiji primarnega pomena za pridobivanje pokroviteljev in ohranjanje zgodovinskega statusa, ki ga naš klub uživa na evropski košarkarski sceni tako pri Ulebu kot v evroligi. Liga ABA je nastala v nemogočih pogojih, ko je marsikje v državah nekdanje Jugoslavije še divjala vojna. Samo mednarodni duh in ljubezen do košarke sta lahko premagala vse meje, ovire in sovraštva, ki ga največkrat nihče ne razume. Zato res ne razumem, zakaj danes ligo ogroža že navaden prehlad. Težko je graditi mednarodno organizacijo in močno blagovno znamko, in to več let, ki jo cenijo vsi, samo sami ne. Najlažje pa je v enem dnevu končati in ukiniti ime, ki ima danes ceno in veljavo."
Hrvaška zveza se je edina nedvoumno postavila na stran lige ABA, Željko Drakšić kot njen direktor je bil na sestanku Fibinega izvršnega odbora "podaljšana roka" vodstva lige ABA. Ostale zveze tega niso storile in, podobno kot je dejal Đilas, čakajo, kako bo "zapihal veter".

Tudi slovenska. "KZS je članica Fibe in se je do zdaj ter se bo tudi naprej držala vseh njenih pravil in odločitev. Absolutno pa zastopamo stališče, da bi moralo imeti državno prvenstvo večjo veljavo in bi se morali klubi v Evropo uvrščati prek njega, kot je bilo to včasih," je stališče krovne zveze, ki je znano že nekaj časa in ki v prevodu pomeni, da na Leskoškovi 12 ne želijo storiti nobenega koraka v napačno smer in se v prvi vrsti ne zameriti Fibi.

So pa tudi taki, ki zelo odkrito podpirajo Fibo, vsaj kot pravi Lisac in pri tem s prstom kaže na Raša Nesterovića kot tistega, ki se je pridružil določenim Srbom pri rušenju zdajšnje(ga vodstva) lige ABA. "Slovenci smo res pastirji. Ni bilo fino, da smo Slovenci vodili ligo, bolje bi bilo, če bi jo kdo drug," je piker Lisac.