Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Mitch Smith, dopisnik iz ZDA
Mitch Smith, dopisnik iz ZDA
11.03.2015 09:11:52
Deli članek:

Ekskluzivno z bratoma Dragić: Kurja polt ob Rileyju

Da bi bil pričujoči zapis pravilno postavljen v časovni okvir, ki mu glede na sosledje dogodkov in predvsem na hitro dogajanje v ligi NBA pripada, bi moral luč sveta ugledati že prejšnji teden.

Vendar ni. Zaradi objektivnih logističnih zakonitosti je pred vami danes, zato pa nič manj zanimiv in nič manj ekskluziven. Uvod kot nekakšna spremna beseda iz uredništva, v nadaljevanju pa avtentični članek neposredno iz ZDA.

Ekipin ameriški dopisnik se je z bratoma Dragić pogovarjal po tekmi Miamija z njunim nekdanjim klubom Phoenixom. Vmes se je sicer res zgodilo marsikaj – Goran denimo po dobrem začetku po selitvi zaradi poškodbe hrbta na zadnjih dveh tekmah ni igral, Zoran se je moral, potem ko je dvakrat dobil priložnost, preseliti v razvojno ligo, kjer se zdaj kali v klubu Sioux Falls SkyForce iz Južne Dakote.

Ampak nič zato, njuno razmišljanje je pristno, iskreno in zanimivo. Malo o pretirano grobem soočenju z nekdanjimi soigralci, malo o Soncih iz Phoenixa, malo o Vročici iz Miamija in še malo o reprezentanci.

To je bila šesta tekma za Gorana Dragića v dresu Miamija. In ne katerakoli, to je bila tekma z nekdanjim klubom Phoenixom, ki se za nameček – ravno tako kot Vročica – bori za mesto v končnici. Ta trda, ostra, pravzaprav kar groba tekma se je končala s šestimi tehničnimi napakami in tremi izključitvami. Igro je moral predčasno zapustiti tudi Markieff Morris, ki je Gorana z grobim prekrškom sklatil na parket.

SPOELSTRA: GOGI KOT ZAJČEK IZ REKLAME

Potem ko je Miami na koncu slavil za 17 točk, Goran pa je v le 15 minutah dosegel 21 točk, je trener moštva s Floride Eric Spoelstra dejal, da so bili njegovi varovanci izjemno motivirani predvsem zaradi bratov Dragić (mlajši Zoran je igral dve minuti): "Čeprav Goran ni veliko govoril o tem, smo vedeli, da bi mu zmaga prav na tej tekmi veliko pomenila. Prepričan sem, da je bilo zanj frustrirajoče igrati le 15 minut, vendar obenem verjamem, da je v teh 15 minut spravil vse, kar je lahko. Njegovi soigralci so bili nadvse veseli, ker so mu uspeli priigrati to zmago." 

Trener ni skrival navdušenja nad svojim novim organizatorjem igre, češ da ima neverjetno zmogljive baterije: "On soigralce preprosto prisili, da se prilagodijo temu motorju, sicer ostanejo zadaj. Ima odlično energijo na obeh straneh igrišča. Cenimo ga predvsem zaradi dejstva, da igra tako v obrambi kot tudi v napadu. Ker igra v tako ostrem tempu vso tekmo, doseže veliko lahkih košev."

Spoelstra je še pojasnil, da vodilni možje Miamija že dlje časa ne skrivajo svojega navdušenja nad Goranom: "To ni skrivnost. Radi imamo njegovo tekmovalnost in njegovo sposobnost organiziranja igre. Gre za igralca, ki se je že dokazal v tej ligi. Težko je najti igralca njegovega kalibra na tem položaju. Lahko smo veseli, da smo ga uspeli dobiti v tem prestopnem roku."

GOGI: POLETI O KLUBU, POLETI TUDI O REPREZENTANCI

Kaj vam pomeni zmaga nad nekdanjim klubom?
Veliko mi pomeni, saj je vedno tako, da se želiš še posebej izkazati na tekmi s svojimi nekdanjimi soigralci. Tako je bilo že takrat, ko sem igral za Houston. Na začetku tekme sem igral nekoliko v krču, nisem se takoj sprostil in zapadel sem v osebne napake. Rekel sem si, da moram igrati dobro, češ da preprosto ni druge možnosti.

Imeli ste bližnje srečanje z Markieffom Morrisom. Kaj se je pravzaprav zgodilo? 

Tekel sem v protinapad in imel prosto pot do obroča, on pa se je s strani zaletel v mene. Padec je bil kar boleč. Potem je do mene prišel Dwyane Wade in mi rekel: 'Hej, vstani. Želijo te spraviti z igrišča.'

Sta potem z Markieffom govorila o tem? Je vse v redu med vama ali odnos ni zgleden? 

Ne, nič se nisva pogovarjala o tem. Razumem, da je to le igra. Kar se na parketu zgodi, se pač zgodi. To je bila navsezadnje zelo težka in tudi groba tekma, saj je bilo veliko tehničnih napak, tudi izključitev, ampak v isti sapi moram dodati, da je to moški šport. Vesel sem, da smo zmagali, zdaj pa gremo naprej.

Tekma je bila še posebej za vas nenavadna, saj ste bili dolgo na klopi in čakali na vrnitev na parket.
Da, res je (smeh), ampak sem bil ves čas pripravljen, da spet vstopim v igro in dam vse od sebe. V prvi četrtini preprosto nisem našel pravega ritma in storil sem nekaj neumnih osebnih napak. Ni lahko igrati, ko si malo v igri in malo na klopi. Ne vem natančno, koliko minut sem sploh igral v prvem polčasu, je pa bilo težko večino časa presedeti na klopi. Težko je sedeti in z glavo ostati v tekmi.

Kako ste uspeli v četrti četrtini ujeti pravi ritem? Dosegli ste namreč 10 točk v le štirih minutah.
Ne moreš razmišljati o tem, kaj se je zgodilo pred tem. Moraš iti na parket in dati vse od sebe. Nikomur ne bo žal za tebe. Takoj ko sem prvič vrgel za tri točke, se je v meni nekaj prelomilo in iz trenutka v trenutek sem se počutil bolje.

Dan pred tekmo ste povedali novinarjem, da imate bolečine od udarca, ki ste ga prejeli na tekmi z Atlanto. Trener Spoelstra je dejal, da se bo kar med tekmo odločil, ali boste sploh zaigrali. Ali je na odločitev, da vendarle stopite na parket, vplivalo tudi dejstvo, da ste igrali s Phoenixom?
Če bi igrali s katerimkoli drugim tekmecem, verjetno ne bi igral.

V četrti četrtini tega srečanja ste v igro prinesli pravo energijo. Pravzaprav ste s takšno energijo tudi prišli v ekipo Miamija, ki v boju za uvrstitev v končnico prav to res potrebuje. Ali to čutite, češ da ste tukaj, da na takšen način pomagate ekipi?
Seveda. Prav zato sem tukaj, da pomagam z energijo. Vesel sem, da mi je to uspelo tudi na tekmi s Phoenixom. Kot sem že dejal, to je bila zelo težka tekma, ampak morali smo zmagati, saj smo pred tem dvakrat izgubili. Ne smemo pozabiti, da se tudi Phoenix bori za končnico, zato je bil ta dvoboj še posebej pomemben.

Je bilo za vas nenavadno, da so bili na drugi strani vaši nekdanji soigralci?
Ne. No, morda je celo bilo nenavadno v določenem pogledu, vendar tako pač je v ligi NBA. En dan si v eni ekipi, naslednji dan si v drugi. To je posel in jaz sem profesionalni športnik. Zdaj sem v ekipi Miamija in prav ta ekipa je zdaj moja družina. Zdaj me zanimajo soigralci v Miamiju in zanje se trudim po najboljših močeh.

Kako dobro vam gre od rok privajanje na nov sistem igre in spoznavanje novih soigralcev?
Kar dobro. Je drugače, vendar nimamo veliko časa za spoznavanje, saj lovimo mesto v končnici. Upam, da bomo kmalu uigrani in da bomo kmalu delovali kot dobra švicarska ura.

Ali je kaj, kar morate v Miamiju delati na drugačen način, kot ste počeli v Phoenixu?
Seveda. Skoraj vse je drugače, še posebej obramba je drugačna in na to se preprosto moram privaditi. Ampak to ni težava, tu sem zato, da storim vse, kar želijo od mene. Mislim, da mi gre kar dobro.

Obdobje menjave kluba je moralo biti zares divje, kaj pravite?
Da, res je, vendar je to del posla. Prepustil sem se in čakal, kar ni bilo lahko, saj nisem vedel, kaj se bo zgodilo. Na koncu se je izšlo zelo dobro, zato sem izjemno vesel.

Kako vas je v Miamiju pričakal predsednik Pat Riley, kakšna je bila njegova dobrodošlica? 

Najprej je dejal, da sem dobrodošel v družini, nato pa še dodal, da bomo tu dobro skrbeli drug za drugega. Potem mi je dal avtomobilček s pokalom na njem, češ da je v tem klubu vse povezano z osvajanjem lovorik. Ko mi je govoril, da želimo spet osvojiti naslov prvaka, sem dobil kurjo polt. Počutil sem se odlično.

Kakšen vtis je naredil na vas?
Je neverjetna oseba, ki na sogovornika pusti vtis. Osvojil je tako veliko lovorik v tej ligi. Srečanje z njim je bilo nekaj neponovljivega, najin pogovor mi je dal nov zagon. On je legenda v tem poslu, zato mi je veliko pomenilo, da sem iz njegovih ust slišal dobre stvari o sebi.

Kaj pa trener Eric Spoelstra? Kakšno mnenje imate o njem?
Gre za zelo tekmovalnega stratega, ki želi zmagati na vsaki tekmi. Takšen sem tudi jaz. Ne glede na to, kdo vse je poškodovan, on želi zmagati za vsako ceno. To mi je pri njem najbolj všeč. Nikoli se ne predaja. Po mojem mnenju je odličen trener.

Greva na nove soigralce. D-Wade je številka ena, kako je biti njegov soigralec?
Odlično. On je brez dvoma že danes kandidat za dvorano slavnih nekega dne. Seveda je all-star igralec in sploh odličen košarkar ter neverjeten človek. Veliko mi pomaga pri privajanju na tukajšnji sistem igre. Vedno je lepo igrati ob takšnem igralcu.

Za vami je veliko lepih trenutkov in predvsem dobrih iger v Phoenixu. Kaj si rečete, ko pomislite na to obdobje, ki je za vas zaključeno?
Ničesar nisem mogel storiti, da bi se to obdobje drugače končalo. Ni nobenih zamer … Je pa res, da sem na glas povedal, da je čas za moj odhod iz tega kluba, saj se v njem nisem več dobro počutil. Predvsem mi ni bila všeč moja vloga na parketu. Vedno bom hvaležen lastniku kluba Robertu Sarverju in njegovim sodelavcem za vse, kar so storili zame. Vedno bom tudi hvaležen navijačem, v dobrem bom ohranil tako mesto kot tudi klub. Na drugi strani naj povem, da se v Miamiju počutim odlično. Srečen sem, da se je tako razpletlo.

Reuters

On soigralce preprosto prisili, da se prilagodijo temu motorju, sicer ostanejo zadaj. Ima odlično energijo na obeh straneh igrišča. Cenimo ga predvsem zaradi dejstva, da igra tako v obrambi kot tudi v napadu. Ker igra v tako ostrem tempu vso tekmo, doseže veliko lahkih košev.
ERIK SPOELSTRA

Na glas niste povedali le tega, da želite zapustiti Phoenix, ampak ste celo sestavili seznam mest, kamor si želite. Kako to, da ste nanj uvrstili tudi Miami, ki ne dosega rezultatov iz prejšnjih sezon.
Miami je odličen klub. Čeprav bom poleti prost igralec, upam, da bom ostal tukaj. Seveda nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Vsi trije klubi na tistem seznamu so bili in še vedno so odlična možnost za mene. Za zdaj sem vesel, da sem v Miamiju, kjer so mi novi soigralci v veliko pomoč. Precej več bom lahko o tem povedal poleti, zdaj pa sem povsem osredotočen na Miami.

Se boste poleti odzvali klicu domovine in spet zaigrali za slovensko reprezentanco?
Na to vprašanje še ne morem odgovoriti. Najprej moram videti, s katerim klubom bom podpisal pogodbo. Upam, da bom ostal v Miamiju, saj imam rad ta klub. No, morda je nekoliko prezgodaj govoriti o tem. Kar zadeva reprezentanco, je ta sredi obdobja prenove. V ekipi je precej mladih igralcev, zato upam, da bomo nadaljevali rast in dosegli največ, kar lahko dosežemo.

Sta se z bratom Zoranom veliko pogovarjala o vajini skupni selitvi v Miami. Mislim predvsem na to, kaj to pomeni za njegovo kariero. Ali mislite, da bo zdaj dobil več priložnosti za igro?
Mislim, da bo. Dobro trenira in tudi trenerji se mu veliko posvečajo. Ima občutek, da ga ekipa potrebuje, in to je po mojem mnenju najbolj pomembno. To ga resnično motivira, da trenira še bolj močno. Upam, da bo uspel opozoriti na sebe.

ZOKI: DVE MINUTI Z BRATOM

Kakšni so vaši občutki ob prestopu iz Phoenixa v Miami?
Mislim, da sem prišel v klub, ki je eden od najbolje organiziranih v ligi. Zelo sem vesel in počaščen, da sem prišel k Vročici. Sprva sem izvedel, da so tja poslali Gorana, dve minuti pozneje pa so mi dejali, da grem z njim. Odlično se počutim. Lepo je biti tukaj in začeti znova.

Kako je bilo, ko ste spoznali predsednika Pata Rileyja?
Srečanje z njim je bilo nekaj neverjetnega. To je človek z zelo visokimi merili, odlična osebnost in seveda zelo dober trener. Ko ti da iskro, ki jo v tistem trenutku najbolj potrebuješ, greš na igrišče in daš vse od sebe.

ZORAN NA IZPOPOLNJEVANJU V RAZVOJNI LIGI 
Dva dneva po tekmi med Miamijem in Phoenixom je Zoran Dragić spet pripravil potovalko in jo mahnil na sever države, v indijanski Sioux Falls. Tamkajšnji klub SkyForce je namreč podružnica Vročice iz Miamija v razvojni ligi NBA. Na prvih dveh tekmah je dosegel 22 in 7 točk, še bolj kot to pa je pomembno, da je veliko časa preživel na parketu. 

Koliko časa bo 25-letni Ljubljančan preživel v Južni Dakoti, je odvisno od njegovega napredka in volje trenerja Miamija Spoelstre. Slednji je ob prihodu bratov Dragić v klub povedal, da Zoran ni bil le nepomemben del paketa z Goranom v tem poslu: "Zoran je izjemno nadarjen košarkar, ki veliko obeta. Naši ogledniki so postali pozorni nanj že lani poleti. Sprva niti nismo mislili, da ga bomo imeli priložnost pozdraviti v našem okolju že v tej sezoni, ampak se je na koncu izšlo. Veseli smo, da ga bomo razvijali kot igralca."

Miami je ekipa, ki je v zadnjih štirih sezonah vselej igrala v finalu lige NBA. Dvakrat jo je tudi osvojila. Tokrat je drugače, saj bo ponovitev takšnega dosežka izjemno težavna. Kako vi gledate na to?
Dejstvo je, da se v tej sezoni ekipa srečuje z veliko poškodbami, še posebej tu mislim na to, kar se je zgodilo Chrisu Boshu, še preden sva z Goranom prišla v Miami. Tudi Dwyane Wade je moral izpustiti nekaj tekem. Mislim, da bo to zelo dobra ekipa, ko bodo vsi zdravi.

Povejte, kako je deliti slačilnico z Dwyanom? 

Gre za superzvezdnika, ki je na drugi strani povsem običajen človek. Ko se pogovarjaš z njim, sploh nimaš občutka, da gre za zvezdo. Res ga imam rad. Je dober soigralec in odličen vodja.

Kako motivirana je ekipa pred zaključnimi tedni v rednem delu sezone?
V igri je uvrstitev v končnico, zato se je treba boriti na vso moč. Res je v ekipi veliko novih igralcev, zato se je treba najprej uigrati, povezati in se začutiti na igrišču. Ko bo ekipa izbrušena, bo pripravljena na odličen zaključek sezone.

Goran je bil v moštvu Phoenixa že izkušen košarkar, pravzaprav veteran, v Miamiju pa je novinec. Kako vi gledate na njegovo vlogo v novi ekipi?
Težko je reči, saj je to vprašanje zanj. Lahko rečem, da verjetno potrebuje nekaj časa, da se poveže z novimi soigralci, da se do potankosti spozna s sistemom igre. Brez dvoma je vsak dan boljši, zato sem prepričan, da selitev v tem pogledu zanj ni bila težavna.

Trener Spoelstra je dejal, da vas je Miami spremljal že dlje časa in da ni šlo le za to, da so vas pač dobili v paketu skupaj z Goranom. Kaj pravite na to?
To mi pomeni res veliko, še posebej zato, ker so me opazovali že med lanskim svetovnim prvenstvom v Španiji. Lepo je priti v klub, za katerega veš, da resno računa na tebe. Za Spoelstro lahko rečem le to, da je odličen trener. Vsak dan posebej se učim od njega.

Ko ste zapustili Phoenix, se je pravzaprav končalo vaše prvo obdobje v ligi NBA. Ste se v teh dneh uspeli ozreti nazaj in razmisliti o tem, kaj ste se do zdaj naučili v ZDA?
Seveda. Najprej naj povem, da je bilo obdobje v Phoenixu za mene izjemno težavno, saj je bil to za mene nov svet. Tu se igra povsem drugačna košarka od tiste v Evropi. Ampak lahko povem, da sem se v vsem tem času ogromno naučil. Predvsem sem spoznal, da moram biti – ne glede na vse – pozitiven, še naprej brusiti svoj talent in potrpežljivo čakati na svojo priložnost.

Kaj je za vas največji izziv v ligi NBA?
Do zdaj je bil moj največji izziv to, da sem v ligo NBA prišel kot novinec iz Evrope, kjer sem bil navajen igrati po 30 minut na tekmo. Zdaj moram biti osredotočen in pripravljen na vsak trenutek, ki ga preživim na parketu. Predvsem pa moram ostati potrpežljiv. Priložnost, kakršno želim, nisem dočakal v Phoenixu, zato sem toliko bolj vesel, da sem prišel v Miami.

Boste poletje spet namenili reprezentanci in zaigrali na evropskem prvenstvu?
Ne vem še, ampak mislim, da bom igral.

Torej je vendarle ostalo še precej motiva za osvojitev kolajne v reprezentančnem dresu?
Brez najmanjšega dvoma. Imamo mlado ekipo, ki ji sicer primanjkuje izkušenj. Še posebej zdaj, ko se je poslovilo nekaj starejših fantov, ekipa nujno potrebuje nekaj igralcev, ki bodo prevzeli odgovornost. Lansko leto smo zgradili zelo dobro vzdušje, zato mislim, da je pred nami in pred slovensko košarko lepa prihodnost.