Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
12.09.2015 17:27:07
Deli članek:

Zdovc: Nimam nobene zamere do fantov

Arsen Perić

Slovenska košarkarska reprezentanca zapušča 39. evropsko prvenstvu v Franciji s sklonjeno glavo. Igralci priznavajo, da niso bili pravi in da jih je Latvija zasluženo nadigrala, selektor Jure Zdovc pa je izpad v osmini finala označil za neuspeh in prevzel odgovornost zanj.

Prvi je pred slovenske novinarje stopil kapetan Jure Balažić. Komaj je zadrževal solze in rekel: "To je bila moja zadnja tekma za reprezentanco. Nisem si želel takega konca." Na nadaljnja vprašanja je odgovarjal na kratko; zavrnil je vsakršne zunanje razloge za poraz - uro tekme, pomanjkanje slovenskih navijačev - in dodal: "Ne rabimo nikogar, da nas motivira za osmino finala EP. Morali bi leteti po igrišču, a nismo. Nihče ni imel svojega dne."

Selektor Jure Zdovc je bil naslednji. Najprej je analiziral poraz. "Sodniki so dovolili grobo igro in mi nanjo nismo znali odgovoriti. Naloga je bila, da stisnemo tekmeca od prve minute dalje, a očitno je pritisk te tekme slabo vplival na igro v obrambi. Fantje so moči usmerili v napad in prevečkrat egoistično zaključevali. Tega me je bilo najbolj strah," je dejal Zdovc.

Nato je ocenil obdobje priprav in evropskega prvenstva. "Nimam nobene zamere do fantov. Mislim, da smo iz te ekipe potegnili maksimum. Našli so pravo kemijo, imeli dobre in tudi nekaj slabih trenutkov, na koncu pa nam je manjkala pika na i. Izpad v osmini finala je zame neuspeh in prevzamem vso odgovornost zanj. Meni se je zdaj pogodba iztekla in vodilni na košarkarski zvezi morajo zdaj povedati, kako in s kom naprej," je dodal Zdovc.

POKAŽITE MI V SLOVENIJI BOLJŠEGA TRENERJA, KOT JE JURE ZDOVC
Besedo je zato dobil predsednik KZS Matej Erjavec. "Zdovc bo moral do konca leta oddati poročila o delu, nato se bo to analiziralo in videli bomo, kako naprej. A roko na srce, pokažite mi v Sloveniji boljšega trenerja, kot je Jure Zdovc," je dejal predsednik.

Slovenija je zdaj pred pomembnimi prelomnicami. Ker se ni uvrstila na olimpijske igre oziroma v kvalifikacija za te, jo zdaj čakajo kvalifikacije za naslednje evropsko prvenstvo 2017. Tem se lahko izogne, če bo Slovenija uspešna pri kandidaturi za organizacijo eno od predtekmovalnih skupin. Predsednik Erjavec je povedal, da so se o tem v Lillu pogovarjali z direktorjem Fiba in da je ta naklonjen podobni zgodbi, kot je bila letos. Torej štirim državam in velikemu finalu. Strošek organizacije ene od skupin je po besedah Mateja Erjavca dva milijona evrov.

Za konec še spodbudne besede direktorja reprezentance Matej Avanzo, ki po devetih letih uspešnega delovanja zapušča Košarkarsko zvezo Slovenije. Prepričan je, da ima košarka v Sloveniji lepo prihodnost. "Ničesar se ni treba bati, saj za temi fanti prihaja nadarjena generacija. Edino, kar nam mogoče manjka, so ekstremno visoki igralci," meni Avanzo.