Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
12.09.2015 13:31:08
Deli članek:

Latvija v osmini finala EuroBasketa izločila Slovenijo

www.alesfevzer.com

Slovenska reprezentanca je izgubila dvoboj osmine finala EP. S 73:66 jo je premagala Latvija, Slovenija je tako ostala brez dodatnih kvalifikacij za OI.

Že po desetih sekundah so Latvijci zadeli trojko, drugo v prvi četrtini so dali čisto ob izteku, z njo so poravnali izid na 20. Vmes smo videli tudi dve slovenski trojki, obe je dosegel Zoran Dragić, ki je bil na parketu vseh deset minut. Ne kar tako, bil je motor in glavno gonilo Slovenije v uvodni četrtini, v kateri slednja ni prikazala najboljše igre. Zlasti v obrambi so bili varovanci Jureta Zdovca premehki, prejeti 20 točk od ekipe, kot je Latvija, je preveč.

Alen Omić ni dovolj dobro izkoriščal svoje premoči v teži in višini pod košem, kar je bil sicer eden od načrtov igre v napadu, tako da se je nato večina akcij končevala s prodori pod koš in/ali podajo navzven ter metom od daleč.amo štiri osebne napake, ki jih je storila vsaka od obeh ekip, kaže na to, kakšni sta bili obrambi v prvih desetih minutah.

Latvijci so v drugi četrtini naredili celo samo dva prekrška za osebno napako, Slovenci še vedno zelo skromnih šest, a se to ni poznalo na rezultatu. Na veliki odmor so s prednostjo dveh točk odšli Latvijci, ki so v 17. minuti prišli do sedmih točk naskoka, a sta jih s trojkama hitro nevtralizirala Jaka Klobučar in Klemen Prepelič. Spet so tekmeci dosegli zadnji koš v četrtini, znova tik pred iztekom.

Če so Slovenci hoteli dobiti to tekmo, je bilo jasno, da bo treba igrati precej bolje v obrambi, ta v prvem polčasu ni bila na nivoju za četrtfinale, predvsem pa ne na ravni Slovenije, kot smo jo poznali v Zagrebu. Toda tudi drugi polčas se ni začel kaj prida drugače. Obramba je bila sicer bolj agresivna, a zdaj se je ustavilo v napadu, in Latvija je kar vzdrževala razliko štirih do šestih točk. Pred zadnjo četrtino je znašala tri točke, potem ko so zadnji dve tekmeci dosegli ... saj veste, sekundo pred koncem četrtine, tokrat s črte prostih metov.

Zadnjih deset minut igre se je začelo s silovitim zabijanjem Latvijca Mejerisa, kar ni obetalo nič dobrega. Slovenci so postajali nervozni, nič jim ni šlo v napadu, Latvijci pa so vedno znova našli kakšno luknjo v slovenski obrambi, da so še naprej bili spredaj, pet minut pred koncem spet s tisto najvišjo prednostjo na tekmi sedmih točk (64:57). Zdovc je vzel minuto odmora za zadnji poskus preobrata, ki pa ga je hitro zatrl s trojko Berzinš. Ob tako nizkem izidu je bilo deset točk razlike do konca neulovljivih, zlasti ob tako nemočnem slovenskem napadu.

Slovenija se po vsej verjetnosti poslavlja od olimpijskih iger, edina možnost obstaja organizacija enega od treh kvalifikacijskih turnirjev, za kar pa seveda obstajajo zelo majhne možnosti.


Slovenija - Latvija 66:73 (20:20, 40:42, 52:55)

Lille - Stadion Pierre Mauroy, gledalcev 10.000, sodniki: Perez (Španija), Lottermoser (Nemčija), Mogulkoc (Turčija).
SLOVENIJA: Prepelič 7 (2:2), Blažič 8, Nikolić 3 (1:2), Dragić 17 (2:2), Zupan 5, Balažić 9 (2:2), Omić 7 (3:4), Klobučar 6, Slokar 4.
LATVIJA: Mejeris 8 (2:3), Freimanis 8, Blums 4, Bertrans 8 (2:4), Timma 4 (2:2), Janicenoks 8 (2:2), Strelnieks 17 (4:4), Berzins 13 (2:2), Meiers 3 (1:2).
Prosti meti: Slovenija 10:12, Latvija 15:19.
Met za dve točki: Slovenija 16:41, Latvija 20:32.
Met za tri točke: Slovenija 8:25 (Dragić 3, Klobučar 2, Zupan, Balažić, Prepelič), Latvija 6:21 (Janicenoks 2, Bertrans 2, Strelnieks, Berzins).
Skoki: Slovenija 34 (21 + 13), Latvija 35 (29 + 6).
Osebne napake: Slovenija 22, Latvija 19.
Pet osebnih: /.