Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
12.09.2015 09:43:31
Deli članek:

Legendarnega afriškega košarkarja sprejeli v hišo slavnih

Reuters

Dikemba Mutomba, nekdanjega zvezdnika severnoameriške košarkarske lige NBA so na slovesnosti v Springfieldu sprejeli v Hišo slavnih.

Košarkar iz Demokratične republike Kongo je v ligi NBA odigral 18 sezon, v katerih je dosegel 11.729 točk, zbral 12.359 skokov in podelil 3.289 blokad. Štirikrat so ga izbrali za najboljšega obrambnega igralca lige.

"Ponosen sem. Bil sem šele tretji Afričan v ligi NBA, v ZDA se prišel brez vsega, zdaj pa sem del zgodovine NBA. Zahvalil bi se vsem, ki so mi pomagali pri tem. A ne samo pri nastopanju v ligi, ampak pri vseh projektih, v katerih sem sodeloval v karieri igralca in pozneje. Vedno sem si želel, da se bi me ljudje spominjali kot enega najboljših obrambnih igralcev v zgodovini, od danes naprej sem prepričan, da se mi je želja uresničila," je svoj ponos izrazil zdaj 49-letni nekdanji košarkar, ki je kariero končal leta 2009.

Mutombo je bil in je še zdaj zelo aktiven tudi izven košarke, znan je po svoji humanitarnosti, med drugim je prispeval in tudi zbiral denar za gradnjo bolnic v Afriki. Leta 2004 je sodeloval tudi pri projektu NBA brez meja, s katerim je na svoji celini pomagal pri izgradnji košarkarske infrastrukture.

Poleg Mutomba so v Hišo slavnih v muzeju Naismith sprejeli še Liso Leslie in Avstralca Lindsayja Gazea, nekdanjega avstralskega olimpijca - na olimpijskih igrah je sodeloval tako kot igralec kot trener, sicer očeta Andrewa Gazea, ki je igral v najmočnejši ligi na svetu.