Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
27.02.2015 08:47:00
Deli članek:

Za abrahama selektorski stolček

Reuters

Hrvaška bo septembra ena od štirih gostiteljic evropskega prvenstva.

V zagrebški skupini bo igrala tudi Slovenija, ravno sosedski dvoboj pa bi bil lahko eden od vrhuncev prvega dela.

Kot vse kaže, bo izbrano vrsto naše južne sosede vodil Velimir Perasović, ki bi tako nasledil Jasmina Repešo. Takšen je namreč predlog strokovnega sveta Hrvaške košarkarske zveze, končna potrditev pa je zdaj v roki članov upravnega odbora, ki so do zdaj vselej pozitivno opravili to formalno nalogo. Skoraj gotovo jo bodo tudi tokrat, zato hrvaški mediji strokovnjaka, ki se je pred kratkim srečal z abrahamom, že naslavljajo selektor.

Hrvaška se bo na 39. eurobasketu predstavila z izjemno močno zasedbo in upravičeno velja za eno od favoritinj, tudi ali še posebej zaradi dejstva, da bo v zagrebški Areni gostila predtekmovalno skupino C, v kateri bodo ob njej in Sloveniji še Grčija, Makedonija, Gruzija in Nizozemska.

Velimir Perasović, ki je sicer kot nekdanji odlični košarkar član iste zlate generacije jugoslovanske košarke kot slovenski selektor Jure Zdovc, je največji uspeh kot trener doživel lani, ko je Valencio popeljal do naslova v evropskem pokalu. Potem ko je bil v prejšnji sezoni izbran za najboljšega trenerja v Španiji, se je krivulja njegove uspešnosti jeseni in pozimi obrnila navzdol.

Ne le slabi rezultati, prekinitev pogodbe z Valencio je morda vsaj nekoliko tudi rezultat dejstva, da Perasović ni skrival želje po vodenju hrvaške reprezentance. V tem pogledu ne čudi, da ga po odhodu iz Pirenejskega polotoka ni premamila ponudba turškega Bešiktaša, raje je počakal, da se administrativno kolesje na Hrvaški košarkarski zvezi začne vrteti. Zdaj ga od želene službe loči le še nekaj formalnih sestankov, v svojih mislih pa to delo bržkone opravlja že nekaj časa.

Velimir Perasović je deseti hrvaški selektor, pred njim so naše južne sosede, ki so največje uspehe doživeli v prvi polovici devetdesetih, vodili: Petar Skansi, Mirko Novosel, Giuseppe Gjergja, Aleksandar Petrović, Srećko Medvsedec, Boško Božić, Neven Spahija, Josip Vranković in nazadnje Jasmin Repeša.