Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
26.02.2015 14:00:19
Deli članek:

Roman Lisac: Okna so najbolj sporna

Prejšnji konec tedna se je po zmagi v pokalu Aleksandar Džikić mimogrede dotaknil namere Fibe, da bi spet prevzela glavno besedo pri evropskih klubskih tekmovanjih. "Včasih je bil pokal pokalnih zmagovalcev, za katerega ni izključeno, da se ne bo vrnil, ko bo Fiba prevzela tekmovanje, to pa bo zelo hitro," je napovedal trener Krke.

In nikakor ni edini, ki misli tako, pravzaprav večina tistih, ki so vpeti v košarko, že nekaj časa ne dvomi več o tem, da se bodo klubi v prihodnje, prav mogoče že to jesen, na "evropskem parketu" spet borili pod zastavo Fibe, in ne več Uleba, kot je to primer v zadnjem dobrem desetletju. Fiba pač želi glavno besedo (spet) dati reprezentancam in v tem kontekstu dvobojem izbranih vrst, ki se bodo od leta 2017 za vsako prvenstvo borile v šestih kvalifikacijskih terminih – tako imenovanih oknih (november, februar, junij, september, november, februar) – dati prednost pred klubskimi tekmovanji. To pa seveda lahko stori le, če obvladuje oziroma sama drži roko nad njimi.

MI SPLOH NISMO POMEMBNI

Nikola Miljković

Če oziroma ko bo Fiba imela nadzor nad evropskimi klubskimi tekmovanji, pa se seveda lahko spremeni tudi še marsikaj drugega. Recimo način uvrščanja vanje, kar bi lahko na področju nekdanje Jugoslavije privedlo do novih razmerij moči, beri oslabitve lige ABA, če bodo večjo (ali polno) veljavo dobila državna prvenstva. "Fiba dela gonjo, ne vem, zakaj. To je le uničevanje košarke. Klubska košarka je z Ulebom v evroligi in evropskem pokalu ravno dobro stekla, zdaj pa ... Tu mi sploh nismo pomembni. Bistvena je vojna med evroligo oziroma Ulebom na eni in Fibo na drugi strani. Uleb je že v imenu združenje lig Evrope, v ligah pa so klubi," je povedal direktor lige ABA Roman Lisac, ko smo ga vprašali, kako gleda na napovedani spopad Fibe in Uleba oziroma vlogo lige ABA v njem.

Poškodbe v kvalifikacijah gredo na grbo klubov, saj tega ne plačujejo zveze ali Fiba. To je največja težava velikih klubov, in to tako v naši ligi, kot recimo v evroligi. Ne prekinja pa prvenstva liga NBA. Mar bo Dragić prišel igrati v kvalifikacije? Na koncu dneva je potem to vse skupaj larifari.

BO DRAGIĆ PRIŠEL? 
"Tako imenovana okna so najbolj sporna. Šestkratna prekinitev vseh lig, da bi reprezentance igrale v kvalifikacijah. To je obsežen, velik, dolgoročen problem. In to ni problem lige ABA, pač pa klubov, ki ne bi radi tolikokrat prekinjali prvenstva. Poškodbe v kvalifikacijah gredo na grbo klubov, saj tega ne plačujejo zveze ali Fiba. To je največja težava velikih klubov, in to tako v naši ligi, kot recimo v evroligi. Ne prekinja pa prvenstva liga NBA. Mar bo Dragić prišel igrati v kvalifikacije? Na koncu dneva je potem to vse skupaj larifari," Liscu niso všeč po njegovem dvojna merila, ki se jih gre Fiba.

Grega Wernig

Prepričan je, da se klubi ne bodo kar tako strinjali z nekajkratno prekinitvijo tekmovanj med sezono, da bodo v ospredje stopile reprezentance. "Zakaj te kvalifikacije? To ni nič drugega kot odpiranje prostora zvezam. Kdo organizira tekme reprezentanc, kdo pridobiva sponzorje, kdo pobira denar od teve pravic? Zveze, mar ne? Fiba si je izmislila okna, da bi se pred zvezami pokazala v dobri luči, ni pa razmišljala, da so zadaj tudi sponzorji, ki dajejo velike denarje v klube. Mislite, da ne bodo imeli pripomb na to?"

FIBA NAS JE SAMA PRIZNALA 
Lisac tudi meni, da Fiba ne bo na tako lahek način ukinila Ulebove evrolige oziroma jo spravila pod svoj patronat. "Fiba in košarkarske zveze so nekaj, klubska košarka pa drugo. Klubi so samostojni subjekti, sami se financirajo in niso odvisni od Fibe ali zvez. Klubi so pred 15 leti to ligo naredili za svoje potrebe in klubi jo bodo tudi ugasnili, ne pa Fiba ali kakšna zveza. To je samostojna pravna oseba, ki nima zveze z ničemer, skupna je le košarka," pravi direktor lige ABA, ki se je odzval tudi na nekatere zapise, da bo Fiba razveljavila priznanje lige ABA.

Arsen Perić

"Piše se, da nas ne bo več priznala oziroma da nas bo izključila. Saj mi smo že prej dobro delovali tudi brez Fibe. In nismo se priznali sami, ampak je to Fiba pred nekaj leti storila na lastno željo. Ne razumem te resnosti, da so nas takrat priznali, zdaj pa nas ne bi več," se je čudil takim napovedim v medijih, ki so v večini prihajale iz Srbije. "Dobro vemo, odkod piha veter glede lige ABA, koga čevelj žuli. To ni v Sloveniji, ne na Hrvaškem in še kje. V zelo ozkem centru je," je še pristavil.

KDO BO FINANCIRAL SLOVENSKO LIGO?
Pa je gospoda Lisca kaj strah morebitne nove evrolige pod vodstvom Fibe? "Saj je Fiba evroligo enkrat že naredila, pa jo bo še enkrat. Verjetno pa tudi Uleb ne sedi križem rok in čaka na odgovor, katere klube bo Fiba imela notri. Petnajst let se je gradila evroliga kot organizacija, da je zdaj to dobro delujoče, nečemu podobno in ima rep in glavo. Mislim, da ni potrebe, da se to počne," se mu obetajoče se spremembe ne zdijo dobre.

Slovenska liga z 12 resnimi klubi? Kdo bo to financiral? Rad bi videl tega asa. To na resni ravni ne more preživeti. Lahko pa preživijo dva, trije klubi iz Slovenije, ki v ligi ABA igrajo z drugimi. Če ne bi imeli lige ABA, bi bilo že zdavnaj vsega bolj ali manj konec.

Kaj pa mogoči zaton lige ABA, če bodo glavno vlogo spet imela državna prvenstva? "Že tako ni sponzorjev, mislim, da ni možnosti, da bi vsaka država na področju bivše Jugoslavije imela svojo ligo. Slovenska liga z 12 resnimi klubi? Kdo bo to financiral? Rad bi videl tega asa. To na resni ravni ne more preživeti. Lahko pa preživijo dva, trije klubi iz Slovenije, ki v ligi ABA igrajo z drugimi. Če ne bi imeli lige ABA, bi bilo že zdavnaj vsega bolj ali manj konec. Srbska liga ne more obstajati, čeprav je Srbija večja od Slovenije. Ima sicer Zvezdo in Partizana, kaj pa potem? Zvezda se je dvignila, odkar igra v ligi ABA, in prišla na raven evrolige. Brez močne lige ne moreš napredovati, peljati neke zgodbe. Naša liga je dobro organizirana, tekme so na televiziji, kar klubom prinaša možnost oglaševanja in promoviranja ter pridobitve novih sponzorjev," je našteval pluse "svojega" tekmovanja oziroma minuse morebitne konkurence.

ČE SO OKNA DOBRA, NAJ BO 

Tudi sam pa, kot je to enkrat že omenil, ve, da so "majhni igralci" in da njihov glas ne šteje prav dosti. "Tako kot naša liga ne bo imela prav veliko zraven v tem boju, v katerem se bosta udarila Fiba in Uleb, tudi slovenska zveza ni ravno akter, ki bo odločal o tem, ali tako imenovana okna bodo ali ne. Vsi pa moramo gledati na to, kaj je dobro za košarko. Če mislijo, da so okna dobra, pa naj jih sprejmejo oziroma uvedejo. Mi nimamo težav. Priključili se bomo takšnim ali drugačnim oknom, nepredušnim ali lesenim," je v hudomušnem slogu zaključil Roman Lisac.

Grega Wernig