Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
26.02.2015 10:19:23
Deli članek:

Svižčev dan

Reuters

Športni navdušenci v Chicagu se te dni najbrž sprašujejo, kakšne zle sile so se zarotile proti njihovemu mestu oziroma kluboma, ki ju podpirajo.

Na tekmi hokejistov se je v torek poškodoval prvi strelec moštva Patrick Kane, ki bo odsoten vsaj nekaj tednov, isti dan pa je zdravniški pregled potrdil, da bo prvi mož košarkarskega moštva Derrick Rose zaradi poškodbe kolena spet moral pod nož.

V ponedeljek je bil še dobre volje, čeprav je imel na tekmi z Milwaukeejem katastrofalen met iz igre 1:13. Toda Chicago je zmagal in za Rosa je bilo to najbolj pomembno, zato se je lahko tudi norčeval iz lastne predstave. Drugo jutro pa mu ni bilo več do smeha in zbijanja šal. Izpustil je dopoldanski trening moštva, ker ga je bolelo v kolenu.

Le kako se je moral počutiti košarkar, ki si je aprila 2012 strgal križne vezi v levem kolenu in nato izpustil celotno sezono 2012/13 ter si nato po vrnitvi in komaj desetih odigranih tekmah v sezoni 2013/14 huje poškodoval meniskus v desnem kolenu in spet predčasno končal sezono, ko je šel na podrobne preglede v bolnišnico?

Le kaj mu je švigalo skozi možgane, ko je bil z bolečim desnim kolenom spet pred dejstvom, da gre morda za hujšo poškodbo? Odgovor ve le Rose, kot tudi to, kaj je bila prva misel, ko so preiskave pokazale, da je meniskus v desnem kolenu spet poškodovan in da bo spet potrebna operacija.

"Ostal sem brez besed," je ob objavi novice o vnovični poškodbi povedal Russell Westbrook, ki ima tudi za seboj tri operacije poškodovanega meniskusa. Po zadnji se je vrnil že po dveh mesecih. "Tako težko je za igralca, ki se močno trudi, pa mora vedno znova in znova skozi to." Podobnih misli so bili številni drugi košarkarji, ki so Rosu namenili besede sočutja in podpore.

Kako so se počutili v vodstvu Chicaga, ko so še tretjič v zadnjih sezonah ostali brez moža, ki so ga leta 2008 kot številko ena izbrali na naboru, z mislijo, da bodo enkrat v prihodnjih letih z njim na čelu prišli do naslova prvaka. Kaj razmišlja trener Tom Thibodeau, ko se mu je še enkrat sesul načrt, da bo napadal najvišja mesta, kar brez Rosa, ki je na 46 tekmah v povprečju dajal 18,4 točke in imel pet asistenc na tekmo, ne bo mogoče. S Kirkom Hinrichom in Aaronom Brooksom namesto z Rosom Thibodeau ne bo mogel mešati štren med najboljšimi.

Obstaja sicer možnost, da bi se Rose vrnil še to sezono, a je majhna. Tako on kot tudi klub bosta skoraj gotovo ubrala varnejšo in dalj časa trajajočo pot vrnitve, še bolj kot zaradi fizične morda zaradi psihične rehabilitacije. Nov poskus naj bi sledil naslednjo sezono, ko bodo vsi v Chicagu upali, da so porabili vso zalogo smole, da je konec deja vujev, da je "svizčev dan" (naslov filma, v katerem se glavnemu junaku vsak dan ponavlja isti dan, z enakim zaporedjem dogodkov) končno minil.