Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
04.09.2014 09:25:34
Deli članek:

Radi imamo zeleno

V medijskem središču dvorane v Las Palmasu je bilo v torek okrog 12. ure med organizatorji kar naenkrat mogoče opaziti več nervoze.

Živčnost je bila prisotna zaradi obiska gospoda Joseja Miguela Brava de Lagune, guvernerja Gran Canarie, ali povedano drugače, prvega moža otoka.

Prišel si je ogledat prvo tekmo dneva, pred tem pa je še pozdravil pripadnike sedme sile. Gospod je bil zelo prijazen, ves čas se je smehljal, pozdravljal drugega za drugim in presenetil z zelo solidnim znanjem angleščine. "Kako ste? Je vse v redu? Se dobro počutite?" je spraševal, ko se je z nami rokoval nekakšen predsednik vlade Kanarskih otokov, ki o precej stvareh odloča samostojno in ni pod neposrednim vplivom vlade v Madridu.

VELIKO STVARI POCENIL
Življenje tu je v marsičem drugačno kot na celini, recimo pri cenah, ki so zaradi davčnih olajšav zelo sprejemljive. "Bi želeli, da jih dvignemo?" se je zasmejal Bravo de Laguna ob vprašanju, zakaj je veliko stvari precej poceni. "Živimo od turizma in moramo biti konkurenčni. Zdaj se je težko obdržati na trgu, ker je toliko turističnih destinacij, in ena od naših prednosti so privlačne cene, ki privabijo turiste."

K temu naj bi pripomogla tudi organizacija svetovnega prvenstva, res pa je, da so v skupini kar štiri reprezentance, ki ne prihajajo iz Evrope. "Računali smo z nekaj tisoč ljudmi iz tujine. Težko je pričakovati, da bo prišlo veliko ljudi iz Avstralije, Mehike ali Južne Koreje, tudi iz Angole," je dejal Bravo de Laguna, ki je vesel vsaj velikega števila obiskovalcev iz Slovenije in posebej Litve. "Naš otok je suh, zato imamo še toliko rajši zeleno barvo," se je pošalil na račun dresov naše in litovske izbrane vrste. "Vesel sem, ko vidim, koliko Slovencev in Litovcev je prišlo na Gran Canario. To sta edini evropski ekipi tukaj in v čast nam je, da vas gostimo. Upam, da uživate v bivanju tukaj, naših plažah, vremenu in predvsem v naših ljudeh, ki so zelo prijazni, vsaj jaz tako menim."

Guverner se je pohvalil, da so imeli lani na Gran Canarii skoraj tri in pol milijona obiskovalcev, predvsem iz evropskih držav. "Upam, da bo tudi v Sloveniji in Litvi Gran Canaria zdaj bolje poznana in da se bodo navijači, ki so prišli na prvenstvo, pozneje še vračali kot turisti," si želi Bravo de Laguna, ki je priznal, da so z organizacijo prvenstva sprejeli določeno tveganje. "Edini smo, ki smo za prvenstvo zgradili novo dvorano, v nobenem drugem mestu gostitelju niso storili tega. Mislim pa, da je dvorana krasna, zelo smo ponosni nanjo."