Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
04.09.2014 09:05:17
Deli članek:

Oni notri, mi zunaj

Arsen Perić

Že v napovedih pred prvenstvom se je kalkuliralo, da bo prav zadnji dvoboj v skupini D med Slovenijo in Litvo odločal o prvem mestu v njej. Zdaj smo tako daleč.

Slovenska in litovska reprezentanca se bosta nocoj ob 21.30 po slovenskem času udarili za najboljše izhodišče pred izločilnimi boji in čim poznejše srečanje z ZDA.

Drevišnja tekma bo prva v Las Palmasu, na kateri Slovenija ne bo imela številčnejše podpore s tribun. Litovcev so na Gran Canarii tudi v njihovem taboru pričakovali okrog 1500, prišlo pa jih je enkrat več. A če jih je več, še ne pomeni, da bodo tudi glasnejši od okrog 500 slovenskih pristašev. Dobra igra naše reprezentance bi jih najbrž hitro utišala ...

BOGATA ZGODOVINA
Drevišnji tekmici imata bogato zgodovino medsebojnih dvobojev. Prvič sta se pomerili na kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na olimpijske igre leta 1992, zmagala je Litva, tako kot na vseh srečanjih z izjemo enega do leta 2009. Takrat je na evropskem prvenstvu na Poljskem Slovenija z odlično igro povsem nadigrala nasprotnike z Baltika in jim z obrestmi vrnila za prejšnje poraze. Od takrat sta se ekipi pomerili še šestkrat in obe slavili po trikrat, skupno je na 16 medsebojnih dvobojih Slovenija zmagala petkrat. Zadnja obračuna sta iz letošnjega pripravljalnega obdobja, ko sta si reprezentanci prav tako razdelili izkupiček. Litovci so slavili na turnirju na njihovih tleh, Slovenija pa nekaj dni pozneje na Telemachovem turnirju v Ljubljani.

Tvegal zaman

Nikola miljković

Med kandidati za nastop v litovski reprezentanci je bil tudi Deividas Gailius, ki je v prejšnji sezoni nosil dres Uniona Olimpije. Ne do konca, zaradi poškodbe kolena je sezono predčasno končal in se vrnil v domovino. Verjetno bi bila operacija najboljša rešitev za odpravo težav, ki jih je imel, a se je, v želji, da nastopi na SP, raje odločil samo za terapijo z injekcijami, prepričan, da ima lepe možnosti potovati v Španijo. Kazlauskas je očitno menil drugače, videli pa bomo, ali bo imel Gailius tudi v naslednji sezoni težave s kolenom.

ŠOK IN VELIKA IZGUBA

Takrat je bil v postavi Litve še Mantas Kalnietis, ki se je nekaj dni pozneje huje poškodoval na zadnjem pripravljalnem dvoboju litovske izbrane vrste v Zagrebu s Hrvaško. Poškodba prvega organizatorja igre je bila huda izguba za moštvo in velik šok le nekaj dni pred začetkom prvenstva. Če bi se to zgodilo prej, bi imela ekipa vsaj nekaj časa za uigravanje s Šarunasom Vasiliauskasom in Adasom Juskevičiusom, ki sta v trenutku iz drugega in tretjega organizatorja igre - Juskevičius morda prvenstva niti ne bi videl - napredovala v prvega in drugega dirigenta na parketu. Selektor Jonas Kazlauskas je celo javno potarnal nad usodo, kar zgovorno kaže, kako velik udarec pomeni neigranje Kalnietisa v Španiji. Očitno Kazlauskas omenjenemu dvojcu vseeno ne zaupa toliko, da bi le njima prepustil vodenje igre, zato to pogosto počne tudi Reinaldas Seibutis, ki ima prepričljivo največjo minutažo v litovski vrsti.

GLAVNA MOČ V NOTRANJI LINIJI
Že pred poškodbo Kalnietisa, po njej pa še bolj izrazito, se je glavna moč Litve skrivala v njeni notranji liniji. Čeprav si je Linas Kleiza vzel prosto poletje in je podobno storil Robertas Javtokas, imajo Litovci odlično centrsko vrsto. Vodi jo Jonas Valančiunas, član Toronta, v katerem ima po dveh sezonah že zelo pomembno vlogo. Drugi enbeajevec Donatas Motiejunas v Houstonu ni tako v ospredju, kar pa ne pomeni, da ne gre za zelo kakovostnega košarkarja, kar so ne nazadnje Slovenci spoznali na obeh prijateljskih tekmah. Če k temu dodamo še dvojčka Lavrinovič, potem se ve, kje bo Litva nocoj iskala glavno pot do zmage nad Slovenijo. In obratno, vemo, prek koga bo naša reprezentanca najbolj skušala razbijati obrambo tekmeca.