Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
02.09.2014 09:58:55
Deli članek:

Zdovc sporoča Omiću: Košarka, ne neumnosti

Arsen Perić

Selektor slovenske reprezentance Jure Zdovc je bil na prvih dveh srečanjih svetovnega prvenstva kar zadovoljen s predstavama, a hkrati ve, da rezerve še obstajajo. Precejšnje tudi pri Alenu Omiću, od katerega pričakuje še precej več.

Tudi Zdovca je presenetilo, da je Slovenija po uvodnih tekmah med najučinkovitejšimi moštvi. "Dosegamo res veliko košev, kar se je videlo tudi že na nekaj prijateljskih tekmah. Zaradi hitrejše igre imamo tudi več napadov, morda zato sledi malo slabša obramba, a se zaenkrat ne bom pritoževal," je dejal Konjičan.

Slovenija je obe tekmi dobila dokaj zanesljivo, drugo z Mehiko sploh. Je bil bavbav pred začetkom prvenstva pred tekmeci prevelik? "Sam sem bil že pred tekmovanjem zelo optimističen, je pa res, da je zdaj super, ker so tudi igralci začeli verjeti, da lahko nekaj naredimo. Prej se mi ni ravno zdelo, da je tako. Zdaj vidim nasmehe na ustih določenih igralcev, ki so bili prej morda skeptični. To je lepa popotnica za naprej, hkrati pa so se zdaj seveda spet povečala pričakovanja," se zaveda selektor, ki je na prvih dveh tekmah precej uporabljal tudi Alena Omića.

Verjetno bi marsikateri navijač rekel, da ga je naturalizirani igralec v izbrani vrsti kar prijetno presenetil, Zdovc pa na stvari gleda nekoliko drugače. "Z njim absolutno nisem zadovoljen, ker v njem vidim še veliko rezerve. Še vedno je preveč pasiven, velikokrat kar stoji za igralcem, brez energije. Ti visoki igralci morajo imeti energijo, sicer so videti smešni. Omić mora biti na vsakem skoku, mora zapirati, pomagati, teči. Saj ni lahko, vem, a še vedno ima te mrtve trenutke. V napadu nekaj naredi in se v obrambi že malo sprosti. Ne morem mu stalno kričati s klopi, Alen to, Alen ono ..." je bil kar kritičen slovenski selektor, ki pa ni ostal le pri tem: "Alen ima velik potencial, ki ga mora izkoristiti. Mesec in pol smo se res veliko ukvarjali z njim. Naredil je majhen korak naprej, a rekel bi – res majhnega. Ima še velike rezerve. Mora pa dojeti, da se mora začeti ukvarjati s košarko, ne neumnostmi. Če bo to dojel, ima lahko pred seboj lepo kariero, sicer pa bodo problemi."

Zdovc si želi, da bi se zgodilo prvo, Omiću želi, da napreduje in se razvije v pravo smer. "Košarka je dnevna zadeva, vsak dan znova moraš živeti za košarko. On pa tu še vedno ni prisoten stoodstotno. Fant ima odlične predispozicije, mora pa drastično spremeniti pogled, razmišljanje, pristop do košarke. Vse je odvisno od njega," je bil neposreden selektor.