Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
02.09.2014 09:18:06
Deli članek:

Lorbek: Prekipevamo od samozavesti

Arsen Perić

Njegova minutaža - v povprečju je na prvih dveh srečanjih igral 27,5 minute, poleg tega je na dvoboju z Mehiko ob visoki prednosti precej časa presedel na klopi - je najvišja v slovenski izbrani vrsti, kar pove dovolj o tem, koliko Jure Zdovc zaupa Domnu Lorbku.

Ob bratih Dragić je prav Lorbek najmočnejši adut slovenskega selektorja. "Skupaj sva že nekaj časa, oba veva, kaj pričakovati od drugega, in mislim, da se dobro dopolnjujeva," pravi Domen, ki z Zdovcem sodeluje tudi v turškem Gaziantepu.

Res se odlično dopolnjujeta, selektor ve, da lahko na Lorbka v vsakem trenutku računa tako v obrambi kot v napadu. Na tekmi z Avstralijo je dal pomemben koš v trenutkih, ko so se kenguruji v tretji četrtini povsem približali, na dvoboju z Mehičani pa je po izenačenju na 26 spet pognal slovenski voz, da je ta začel vnovič nabirati prednost. A Lorbek raje kot o sebi govori o skupnih dobrih predstavah. "Zelo sem zadovoljen s tem, kako smo igrali. Na trenutke je bila igra res atraktivna, a včasih preveč zbezljamo. Tu je še malo rezerve, takrat moramo dati glave skupaj, tudi jaz lahko v tistih trenutkih kaj povem soigralcem. Za to si bom še prizadeval," je bil raje do sebe še malo kritičen, kot da bi se hvalil.

KO SLIŠIŠ HIMNO
Pa bi se lahko, tako sebe kot ekipo. Po pripravljalnem obdobju, v katerem je bilo v predstavah veliko nihanj, Slovenija v Las Palmasu od prve minute dvoboja z Avstralijo igra zrelo in kakovostno, tako kot so upali navijači. "Do zdaj smo odigrali tako, kot smo se dogovorili, celo malo bolje, predvsem met je na izjemni ravni. Res pa je, da pripravljalne tekme niso pomembne z rezultatskega vidika, ampak so predvsem pomoč selektorju, da vidi, kdo lahko s kom igra, kakšne sisteme lahko vpelje in podobno. Ko se začne prvenstvo in ko slišiš himno, preprosto ne moreš drugače, kot da daješ vse od sebe," ni presenečen nad prikazanim.

Zagotovo bo prišla tudi tekma, ko nam met ne bo šel, takrat pa bo treba stopiti skupaj. Šele takrat se bo pokazalo, kakšen karakter imamo in koliko smo zares prava ekipa.

VELIKO JE V GLAVI
Omenil je met, ki je Sloveniji na obeh tekmah res dobro stekel. Kot da so se igralci držali Zdovčevega sporočila, ko je dejal, da je met individualna stvar in da od vsakega posameznika pričakuje, da bo poskrbel za pravo strelsko formo. "Veliko je tudi v glavi, ogromno je odvisno od samozavesti, te pa imamo zdaj v izobilju in prekipevamo od nje. Videli ste Zorana Dragića na tekmi z Mehiko. Vsi govorijo, da ni strelec, a se to spreminja. Zagotovo bo prišla tudi tekma, ko nam met ne bo šel, takrat pa bo treba stopiti skupaj. Šele takrat se bo pokazalo, kakšen karakter imamo in koliko smo zares prava ekipa," ostaja previden 28-letni visoki branilec oziroma nizko krilo.

VELIKA POTROŠNJA ENERGIJE
Ob njegovi minutaži je bila potrošnja energije na prvih dveh tekmah zelo velika. Dneva počitka se je zato zelo razveselil. "Ta dan je izjemno koristen, predvsem za tiste, ki več igramo. Zelo sem se iztrošil na tekmi z Avstralci. Sicer je Jure že na tekmi z Mehiko ob visoki prednosti nosilce igre prej potegnil iz igre, kar je bilo dobrodošlo in pripomore k dodatnemu počitku, a ves dan brez tekme še bolj prispeva k temu," je dejal Lorbek, ki je včerajšnje prosto dopoldne izkoristil predvsem za daljši spanec, popoldne pa je našel čas tudi za obisk plaže. "Svoje naredijo še fizioterapevti in jutri se bo videlo, da so noge spet sveže," je prepričan Ljubljančan, ki pa se na utrujenost noče izgovarjati: "To je turnir, če si utrujen, mora nekdo drug stopiti v ospredje namesto tebe. Zato smo ekipa, da pomagamo drug drugemu."

LAHKO SE HITRO OPEČEMO
Po dvobojih z Avstralci in Mehičani naj bi zdaj sledili tekmi z (še) lažjima nasprotnicama, danes z Južno Korejo, jutri z Angolo, v četrtek pa sledi zelo verjetni obračun za prvo mesto v skupini z Litvo, ki bi lahko prinesel lažjega tekmeca v izločilnih bojih. "Ne razmišljam o tem, s kom bomo igrali potem, ampak le o naslednji tekmi. Turnir je dolg. Tudi v tekmo s Korejo ne smemo iti z miselnostjo, da bo lažje. Če bo tako, potem bomo imeli probleme. Moramo zaigrati maksimalno motivirano in biti 40 minut pripravljen na boj," svari Lorbek, ki v času pogovora še ni imel popolnih informacij o današnjih tekmecih. "Ogledali si bomo še posnetke, vemo pa, da igrajo zelo agresivno in da so nevarni pri metih za tri točke. Mislim, da bo pomemben predvsem psihološki pristop. Ne smemo misliti, da je konec, vsaka tekma je težka. Če se bomo sprostili, so lahko tudi oni zelo nevarni," je spet opozoril na kakršnokoli podcenjevanje eden najbolj izkušenih mož slovenske izbrane vrste, ki letos igra na svojem prvem svetovnem prvenstvu.
Kot pravi, zaradi tega ni nič drugače in ni dodatne živčnosti kot na prejšnjih tekmovanjih. "Ne, na to gledam kot na evropsko prvenstvo. Gre za turnirski sistem in tega sem vajen."

Predvsem moramo ostati profesionalni. Treba je iti tekmo za tekmo in se ne sprostiti. Če bo kdo mislil, da smo že kaj naredili, potem se bomo hitro opekli.

NIČ ŠE NISMO NAREDILI
Miren in preudaren, kot je na parketu, je tudi v izjavah glede možnosti Slovenije na tem mundialu. Dva uspeha ga nista zanesla v višave. "Predvsem moramo ostati profesionalni. Treba je iti tekmo za tekmo in se ne sprostiti. Če bo kdo mislil, da smo že kaj naredili, potem se bomo hitro opekli," pravi Lorbek, ki tudi zaradi pravkar povedanega noče preveč spremljati razpleta v skupini C, s katero se v nadaljevanju križa skupina slovenske reprezentance. "Nočem se obremenjevati s tem. Osredotočen sem na našo skupino, saj nikoli ne veš, kaj ti razplet prinese," stoji trdno na tleh Domen Lorbek.


ps