Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Lucijan Pejčič
Lucijan Pejčič
02.09.2014 09:50:53
Deli članek:

Najlažja tekma

fiba

Slovence danes čaka obračun z Južno Korejo, reprezentanco, ki v skupini D velja za najslabšo.

Naj bi šlo za najlažjo tekmo naših junakov in čeprav ta trditev neizpodbitno drži, na drugi strani razjezi slehernega trenerja. Zanje nobena tekma ni lahka in noben tekmec lahek. Vsako tekmo je treba vzeti skrajno resno, in to velja tudi za slovenske košarkarje, ki se bodo nocoj ob 20. uri - na svoji tretji tekmi na svetovnem prvenstvu - pomerili z Južno Korejo. Vse razen gladke zmage bi bila senzacija.

Slovenci so po dveh tekmah brez madeža. S poletno, učinkovito in borbeno igro, ki jim je prinesla zmagi nad Avstralijo in Mehiko, so v skupini D zasedli prvo mesto na lestvici. Tam kajpak želijo ostati, za takšen dosežek pa ne smejo popustiti niti za milimeter, še več, na zadnji tekmi na Kanarskih otokih (četverica najboljših se potem seli v Barcelono, najslabši dve ekipi pa odhajata domov) bodo morali na kolena spraviti še favorizirane, vendar "nič posebne" Litovce. Vendar v slovenskem taboru ne želijo prehitevati, tovrstne kalkulacije odločno zavrača predvsem selektor Jure Zdovc, ki vseskozi igra "dvojno igro" - spretno vijuga med vzdigovanjem svoje ekipe v ugledno moštvo, ki meri na polfinale, in spuščanjem zdesetkane ekipe na realna tla. Češ, nismo v položaju, da bi se trkali po prsih.

IZRAZITO SLABŠI
Če kdaj, potem se bodo lahko Goran Dragić in soigralci potrkali po prsih nocoj, proti tekmecu, ki je izrazito slabše moštvo. Do zdaj edina medsebojna tekma sicer ni pravi odsev razlike v kakovosti med slovensko in južnokorejsko košarko. Na olimpijskih kvalifikacijah leta 2008 v Atenah so takrat varovanci Aleša Pipana (ob zadnjem reprezentančnem nastopu zdajšnjega podpredsednika KZS Raša Nesterovića, edinem nastopu nesojenega "Slovenca" Emirja Preldžića za Slovenijo in s peterico košarkarjev, ki bo tudi danes na parketu - Slokarjem, G. Dragićem, Lorbkom, Klobučarjem in Zupanom) zmagali za zmernih 12 točk.

Tudi znanec iz Hemofarma

aba

Američana imajo Korejci tudi v reprezentanci, za imenom Taejong Moon se v resnici skriva Jarod Stevenson, krilni košarkar, ki je bil rojen v Seulu, zato lahko nastopa za korejsko reprezentanco. Stevenson, ki šteje že 38 let, je bil v sezoni 2009/10 član Hemofarma iz Vršca, pred tem pa igral v številnih evropskih državah. Mesto naturaliziranega igralca v izbrani vrsti bi sicer moral zasesti Lee Seung Jun alias Eric Sandrin, ki je lani igral na azijskem prvenstvu, a mu je to preprečila poškodba. Iz istega razloga je korejska reprezentanca osiromašena še za enega Kima v njej, organizator igre Mingoo Kim bi v njej igral zelo pomembno vlogo, saj je bil na azijskem prvenstvu izbran v prvo peterko. Poškodbe kolka ni staknil na igrišču, pač pa za volanom, ko se je zaletel v obcestni steber, za nameček se je pozneje ugotovil, da je bil med vožnjo pijan.

POSTAJAJO PRAVI HIT
Tekma pred šestimi leti seveda v ničemer ne narekuje razpleta današnjega dvoboja, v katerem upravičeno pričakujemo vnovično všečno predstavo Slovencev, ki počasi postajajo pravi hit. Še posebej brata Dragić, ki sta na prizorišču prvenstva kajpak zelo iskana in priljubljena. Odgovarjati morata na vsa mogoča vprašanja, in to opravljata korektno in potrpežljivo. "Izhajava iz revne družine in za naju je bila košarka izhod v svet. Kot mlada fanta sva ves prosti čas preživela na igriščih in si vedno želela igrati košarko na profesionalni ravni," je dejal Goran.

TAKŠEN PAČ SEM
Brata iz ljubljanskih Kosez sta si bratsko razdelila uvodni srečanji in vsak prednjačila na eni. Zoranu je pripadel nedeljski obračun z Mehiko, ki ga je končal s stoodstotnim metom iz igre in 22 točkami. In ostal skromen: "Moja predstava ni bila nič posebnega. Zadel sem odprte mete in pomagal ekipi do zmage. Takšen pač sem. Toliko imam energije in ne morem si pomagati."

HITRI IN NEPREDVIDLJIVI
Selektor Zdovc je skušal pozabiti na uspešen začetek prvenstva, češ da je vsaka tekma nova zgodba. Potem je še pristavil, da Korejci, čeprav so najslabša ekipa v skupini, ne bodo lahek plen. In nadaljeval z analizo njihove igre: "Igrajo hitro, nepredvidljivo, veliko mečejo z vseh položajev, in če imajo dober dan, so lahko zelo nevarni. Velikokrat pravim, da če začne zadevati eden, potem zadevajo tudi drugi, in tu moramo biti previdni ter narediti svoje delo v obrambi."

ZA OMIĆA TEKMA ZA DUŠO
Košarkarji, ki so si nastop na SP prislužili s 3. mestom na azijskem prvenstvu, so nižji, hitri in eksplozivni. "Lahko so zelo neugodni, če jim steče. Po neki matematiki jim prej ali slej bo, kar je lahko nevarno. Do zdaj še niso imeli dobrega meta, zato moramo biti osredotočeni, da ne pridemo v težave," je še dodal selektor in potrdil, da bo začetek tekme zelo pomemben. Tako kot na prvi tekmi, ko je bilo po začetnem pobegu veliko lažje. Če smo pred prvenstvom jadikovali nad vrzeljo v centrski vrsti, bo obračun z Južnokorejci glavno priložnost ponujal ravno po globini. Za visokega Alena Omića, ki je 10 centimetrov višji od najvišjega igralca pri tekmecih, bo to lahko tekma za dušo. Navsezadnje je košarkar Uniona Olimpije z 20 točkami za bratoma Dragić tretji strelec in tudi prvi skakalec slovenske reprezentance po dveh tekmah.

fiba