Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
02.09.2014 09:02:05
Deli članek:

Svetovno prvenstvo? No tengo ni idea

ps

Pred prvenstvom je bilo veliko slišati o tem, da sta Gran Canaria oziroma Las Palmas košarkarski otok oziroma mesto. Morda res, a v teh dneh se v prestolnici otoka o tem nismo mogli ravno prepričati.

Naj smo se še tako trudili, včeraj še posebej intenzivno, ga nismo našli takega, ki bi mu ob omembi svetovnega prvenstva v košarki zažarele oči. Verjetno k temu svoje prispeva tudi jezikovna bariera, saj je pri večini prvi poskus, da bi se kaj pomenili - starost pri tem ni igrala nobene vloge -, propadel. Ob omembi angleščine so se le nasmihali, sem in tja je kdo s palcem in kazalcem pokazal, da zna malo, kar pa je prevedeno pomenilo nič, vsake toliko pa smo le našli tudi junake, ki so zmogli skupaj spraviti kakšno besedo, ki ni bila španska. Seveda je treba takoj dodati, da vse skupaj nima nobene zveze s prijaznostjo, ki smo je bili deležni prav od vsakega, na kogar smo naleteli.

"Hej, gotovo ste ponosni, da v Las Palmasu gostite svetovno prvenstvo?" smo vprašali nekoga, ki je dajal znake, da nas razume. "Da, to je Las Palmas," je bil odgovor z obveznim nasmeškom. Pa smo vseeno nekako prišli do tega, da ve, da poteka svetovno prvenstvo in da je to dobro. Pa nič več. In tako podobno pri vseh. "Svetovno prvenstvo? Okej," je dejal nekdo, za katerega bi stavili, da ni imel pojma o tem, kaj se pravkar dogaja na otoku.

Zdovca je bilo strah

Del večera po zmagi nad Mehiko so slovenski košarkarji preživeli tudi skupaj z navijači.
Teh se je v Las Palmasu zbralo približno 500, vsaj kakšna stotnija jih je izkoristila priložnost, da za prvi dve zmagi na prvenstvu tudi osebno čestitajo glavnim akterjem uspehov. Celotna slovenska izbrana vrsta se je v nedeljo prišla predstavit in zahvalit za podporo navijačem v lokal Tao Garden, v katerem je potekal slovenski večer.
"Rad bi se zahvalil navijačem. So naš šesti igralec, dajo nam še dodatni kanček energije, tako igralcem kot trenerjem," je Jure Zdovc povedal že na tiskovni konferenci po srečanju z Mehiko, ob snidenju s slovenskimi pristaši pa dodal še: "Ko sem videl, da nas čaka druženje z navijači, je bila moja glavna skrb to, da dobimo tekmo z Mehiko. Upam, da vas še naprej ne bomo razočarali. Dali bomo vse od sebe, vi pa nas spodbujajte v čim večjem številu."
Košarkarji so ta večer dobili prost izhod do kakšne ure po polnoči, nekateri so dobili tudi priložnost za snidenje s svojimi najbližjimi. 

Mnogim tega niti ne moreš preveč zameriti, saj na to ne opozarja ravno veliko znakov. Na eni od večjih ulic so sicer na stebrih uličnih svetilk postavljeni panoji z logotipom prvenstva, sicer pa, razen tistih ob in v navijaški coni, drugih nismo opazili.

NAJVEČ ZARADI FILMOV
Navijaška cona je sploh posebno poglavje, saj je glavna točka, ki privlači v njej, veliko platno, na katerem vrtijo filme. Pred tem je bilo včeraj pozno popoldne zbranih precej več ljudi (čeprav tudi teh ni bilo ravno dosti), kot pa je bilo tistih, ki so uporabljali eno od mini igrišč za košarko. Seveda je ob večerih tam večja množica, a spet jih največ pride zaradi filmov.

Španija je, kljub odlični košarkarski reprezentanci, še vedno v prvi vrsti nogometna dežela. O tem smo se lahko prepričali tudi v nedeljo zvečer, ko je bilo precej več TV-sprejemnikov v lokalih s sliko dvoboja madridskega in Reala iz San Sebastiana, kot pa tistih, ki bi prenašali dvoboj Španije in Egipta na SP. Barca in Real tudi v Las Palmasu poganjata večino športnih pogovorov, košarka pa … "Baloncesto? Copa del mundo? No tengo ni idea (Košarka? Svetovno prvenstvo? Nimam pojma)," je bil odkrit neki prodajalec v trgovini, za katerega se ta teden odvija povsem enako, kot se je prejšnji in se bodo prihodnji.

Galerija