Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
13.05.2016 20:20:53
Deli članek:

CSKA prvi finalist

euroleague.net

Na prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja košarkarske evrolige je moskovski CSKA s 88:81 premagal Lokomotiv Kuban. Drugi polfinalni obračun med turškim Fenerbahčejem in špansko ekipo Laboral Kutxo, za katero igra slovenski reprezentant Jaka Blažič, bo na sporedu ob 21. uri.

Košarkarji iz Moskve so v ruskem obračunu z Lokomotivom potrdili vlogo favorita in se zanesljivo uvrstili v nedeljski finale, ki bo na sporedu ob 20. uri. CSKA si je že v prvi četrtini po zaslugi najboljšega igralca evrolige Nanda de Cola priigral 11 točk prednosti, deset točk je dal prav francoski organizator igre, to prednost pa so ohranili do konca prvega polčasa.

Razpoloženi De Colo je s trojko v 27. minuti tekme Moskovčane popeljal do vodstva z 78:62, s tem pa je bil polfinale praktično odločen. Ob koncu tekme so se košarkarji iz Krasnodarja šestkratnim evropskim klubskim prvakom, zadnjič so bili prvi leta 2008, ko je zanje igral še Matjaž Smodiš, s točkama Ryana Broekhoffa približali na pet točk zaostanka (77:82), vendar je bilo to že v zadnji minuti srečanja.

Najboljši igralec in strelec na tekmi je bil De Colo s 30 točkami, Vitalij Fridzon jih je k zmagi prispeval 13, v ekipi Lokomotiva je bil s 26 točkami najbolj učinkovit Malcom Delaney, Dontaye Draper jih je dosegel 17.

Slovenske barve bo v Berlinu ob 21. uri zastopal Jaka Blažič v dresu Laboral Kutxe, ki bo pri petindvajsetih letih prvič v karieri zaigral na zaključnem turnirju evrolige. Če bi njegova zasedba, ki jo vodi Velimir Perasović, premagala zvezdniški igralski kader Želja Obradovića ter nato zmagala še v nedeljskem finalu, bi Blažič postal osmi Slovenec s pokalom evropskega klubskega prvaka. Nazadnje sta ga leta 2010 dvignila Jaka Lakovič in Erazem Lorbek v dresu Barcelone.