Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
20.05.2015 10:00:12
Deli članek:

Fiba vs. liga ABA: Črtanje in dodajanje

fiba

V Ljubljani bo danes na sporedu sestanek, na katerem se bo vodstvo lige ABA s predstavniki klubov znova pogovarjalo o vseh pomembnih temah glede tekmovanja v naslednji sezoni. Glavne bodo zlasti spremembe v upravljalni strukturi.

Malta je bila pred dnevi mesto, v katerem se je sestal izvršni odbor Fibe Europe, glavna tema pa predvsem reorganizacija evropskih tekmovanj in nekaterih regionalnih lig, med njimi seveda tudi lige ABA. Glavni zaključek snidenja je, da pravega zaključka ni. Veljaki evropske košarke so spet stikali glave in izmenjevali mnenja o tem, kako naj bi bila videti prihodnost evropske klubske košarke, a brez konkretnih rezultatov.

"Fiba Europe in Fiba verjameta, da so reforme nujne in ključne pri zagotovitvi tega, da košarka ostane pomemben faktor na stari celini oziroma da njena veljava še bolj zraste," so zapisali v izjavi po sestanku. Vsi seveda želimo vedeti, kakšne so te reforme, kako bodo videti, a se zdi, da tega natanko ne vedo niti pri Fibi oziroma Fibi Europe.

Poudarjajo sicer, da se trenutno ukvarjajo z načrtovanjem sprememb evropskih klubskih tekmovanj in da so v dialogih s klubi, navijači, sponzorji, televizijskimi hišami in ostalimi vpletenimi, a zdi se, da se stvari malce vlečejo in da se več govori, kot je narejenega, čas pa nezadržno teče in stvari glede naslednje sezone bi morale biti čim prej jasne. Tudi glede lige ABA, ki je že od vsega začetka, odkar je Fiba krenila v obračunavanje z Ulebom, prva "na tapeti" in je bila seveda tudi na Malti ena od tem sestanka.

NIHČE NE SPI
Izvršni odbor je še enkrat poudaril, da daje polno podporo novemu tekmovanju, v katerem želi videti zgolj klube s področja nekdanje Jugoslavije in v katerem hoče, da imajo glavno besedo nacionalne zveze teh držav in klubi. Ne več tudi nekateri posamezniki kot zdaj, zaradi česar je Fiba pred časom sporočila, da lige ABA v zdajšnji obliki ne priznava več.

Fiba resda klubov v "prvem krogu" pogovorov in agitiranja nikakor ni prepričala, v tem trenutku so še vedno na strani zdajšnje lige ABA, a krovna košarkarska organizacija je napovedala nove kontakte in predloge, zato ne smejo "spati" niti Radovan Lorbek, Roman Lisac, Josip Bilić & co.

O tem, da Fibino priznanje ali nepriznanje lige ABA oziroma njenih trenutnih vodilnih niti ne zadeva kaj dosti, smo že pisali, saj so podrejeni Ulebu in njegovim pravilom, liga pa je obstajala in delovala tako takrat, ko je Fiba še ni priznala, kot zadnja leta, ko je imela tudi njen "žegen".

Jih pa še kako zadeva mnenje oziroma zadovoljstvo sodelujočih klubov. Morebitna Fibina liga vendarle predstavlja grožnjo, zato vrh lige ABA zadnje čase intenzivno kontaktira z njimi. Sploh srbski klubi so v trenutnem stanju začutili priložnost, da agresivneje nastopijo in uveljavljajo svoje zahteve, vedoč, da bodo vodilni precej bolj dovzetni zanje, kot bi bili, če ne bi na njihov teren stopila Fiba.

Slednja resda klubov v "prvem krogu" pogovorov in agitiranja nikakor ni prepričala, v tem trenutku so še vedno na strani zdajšnje lige ABA, a krovna košarkarska organizacija je napovedala nove kontakte in predloge, zato ne smejo "spati" niti Radovan Lorbek, Roman Lisac, Josip Bilić & co.

aba

ENO PREDLOG, DRUGO SKLEP
In tudi ne, prav danes sledi tudi njihov nov krog pogovorov s klubi, v Ljubljani naj bi nadgradili tisto, o čemer je že tekla beseda na prejšnjih soočenjih in izmenjavi mnenj. "Spremenili bomo upravljalsko strukturo, klubi bodo glavni upravljavci. Potem se morajo slednji odločiti, ali bodo šli k Fibi ali ne. Obstaja tudi predlog, da bi k sodelovanju povabili zveze, s katerimi bi se odločalo o koledarju, sodnikih, registracijah," pravi direktor Lisac, ki bo s sodelavci verjetno največ kresanja mnenj imel s srbskimi klubi.

Njihova zveza je že tako ali tako tista, ki najbolj simpatizira s Fibo, klubi pa želijo to in dejstvo, da so še kako pomemben faktor v ligi ABA, razumljivo izkoristiti. V srbskih medijih je bilo že mogoče prebrati, da niso zadovoljni s tistim, kar jim ponuja liga ABA, oziroma da jih je vodstvo želelo žejne peljati čez vodo.

"Nekdo očitno ne razume, kaj je predlog in kaj sklep. Zdaj imamo predloge, da se lahko o čem pogovarjamo, da jih dopolnjujemo, črtamo, dodajamo," je kar malce jezen na tako pisanje v Srbiji Lisac, ki dodaja: "Nobena odločitev še ni sprejeta, nič še ni dokončnega, vse bomo videli v sredo."