Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
18.05.2015 19:52:42
Deli članek:

V finalu še Rogaška!

Arsen Perić

V velikem finalu košarkarske lige Telemach se bosta v sezoni 2014/15 za naslov prvaka v Sloveniji pomerila Tajfun in Rogaška.

Ko dopolniš petindvajset let, velja to proslaviti, četrt stoletja je le četrt stoletja. Nerodno je le, če jih dopolniš med končnico državnega prvenstva, dan pred odločilno tekmo za uvrstitev v finale, in nimaš možnosti za pozno zabavo, kaj šele, da bi spil kakšen kozarček (več). Ostane ti, da poješ kos dobre torte in se spraviš k počitku ter v miru pripraviš na dvoboj.

Nekaj podobnega si je verjetno mislil tudi Jure Pelko, o katerem teče beseda, in niti v sanjah si ni predstavljal, v kakšne težave bo zabredel. Namesto o Rogaški je začel razmišljati o svojem telesu, ki se ni strinjalo z vsebino nečesa, kar je bilo v torti. Kar predstavljamo si lahko trenerja Gašperja Okorna, ko je izvedel, da morda ne bo mogel računati na svojega najboljšega strelca.

Arsen Perić

Pelko je prišel z ekipo v Rogaško Slatino, a v prvem polčasu ni bil na parketu, niti ne med rezervnimi igralci, pač pa na koncu domžalske klopi. Tam je bilo verjetno najbližje do WC-ja ... 

Pred koncem druge četrtine je stekel proti garderobam in kazalo je, kot da je spet prišel tisti čas, ko je treba čim hitreje priti do školjke. Resnici na ljubo takrat ne bi bilo nič čudnega, če bi ga prijelo tudi zaradi slabe igre njegovih soigralcev, ki so delovali precej izgubljeno. Od konca prve in na začetku druge četrtine šest minut in pol niso dosegli niti točke, kar so gostitelji izkoristili in prišli do prednosti 15 točk. Medtem ko ga ni bilo, so se Domžalčani le pobrali oziroma zgolj Marko Ščekić in Gezim Morina, ki sta dosegla vse točke za goste v drugi četrtini. 

Razliko sta znižala na šest točk, in ko se je nato v dvorani v dresu pojavil še Pelko, je kazalo, da so delnice Heliosa spet močno zrasle. Na parket je stopil na začetku tretje četrtine, ko so Slatinčani že imeli spet varnih 11 točk naskoka in prednost še poviševali do najvišjih 17 točk v 27. minuti. 

Z nizom 8:0 so Domžalčani še enkrat zapretili, v 32. minuti je bilo 60:53, a ko je nato Jan Močnik zgrešil met za tri, na drugi strani pa ga Sandi Čebular zadel, je domači stroj spet začel delovati. In Pelko? Tekmo je končal pri štirih točkah, seveda ni bil pravi, drugič pa bo verjetno premislil, ali ne bi bilo morda vseeno boljše nazdraviti s čim, kar bo "prečistilo" telo.

Arsen Perić

"Pričakovali smo precej težjo tekmo. Zavedali smo se, da smo v Domžalah slabo igrali, obenem pa je imel Helios izjemen strelski dan. Tega z domžalske strani tokrat ni bilo, medtem ko je pri nas imel svojo serijo Ferme. Ta je vodila v delni niz 18:0. Po njej smo bili, z nekaj vmesnimi krizami, dominantni celotno tekmo. Rogaška je v finalu, tega si ni nihče predstavljal, je pa zagotovo zasluženo. Hvala navijačem, nikakor pa ne morem mimo naših sponzorjev. Nimamo pokrovitelja, ki bi vložil ogromno sredstev, imamo pa zato ogromno manjših pokroviteljev, ki so s srcem in dušo v klubu. Če ne bi bilo njih, ne bi bilo nas," je po tekmi dejal trener Rogaške Damjan Novaković.

"Tokrat enostavno nismo bili takšni kot na preteklih tekmah končnice lige Telemach in v zadnjih dveh mesecih. Želeli smo si. Mislim, da v tej želji nismo pregoreli, pač pa to enostavno ni bil naš dan, saj s strani Rogaške ni bilo nobenih taktičnih presenečenj. Nismo funkcionirali ne v napadu ne v dvorani. Po nizu 18:0 se nismo znali pobrati, čeprav se nam je dvakrat ponujala možnost. Preveč smo nihali. Nismo imeli kakovosti in moči za to. Rogaški čestitam za uvrstitev v finale," pa je tekmo povzel strateg Heliosa Gašper Okorn.

Finale se bo začel 22. maja, gostitelji prve tekme pa bodo današnji zmagovalci.


Rogaška - Helios Suns 77:67 (20:17, 45:34, 60:46) 
* Dvorana Rogaška Slatina, gledalcev 1100, sodniki: D. Javor (Ljubljana), Majkič (Hrastnik), Nedović (Kranj). 
* Rogaška: Ferme 17 (5:6), Pelc 3, Koštomaj 8 (2:4), Boban 7 (2:2), Dimec 3 (1:2), Čebular 6 (1:4), Primorac 8 (2:4), Bubnić 23 (2:3), Grušovnik 2. 
* Helios Suns: Upshaw 4 (1:2), Močnik 7 (1:2), Morina 12 (3:7), Ščekić 21 (5:7), Casey 15 (2:4), Vončina 4, Pelko 4. 
* Prosti meti: Rogaška 15:25, Helios Suns 12:22. 
* Met za tri točke: Rogaška 10:19 (Ferme 4, KOštomaj 2, Pelc, BOban, Čebular, Bubnić), Helios Suns 3:23 (Upshaw, Moriona, Casey). 
* Osebne napake: Rogaška 25, Helios Suns 23. 
* Pet osebnih: Čebular (37.).