Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
19.05.2015 14:21:14
Deli članek:

Kdaj na stare položaje

Išče se kočijaž, ki bi potegnil Olimpijin voz, ki se je ugreznil v blato, iz te kloake. Skupščina do konca junija.

Union Olimpija je bila nekoč ugleden in spoštovan klub. Ne samo pri nas, ne samo v državah nekdanje Jugoslavije, ampak tudi v košarkarski Evropi. Zdaj je samo še klub, ki se bolj kot ne ukvarja sam s seboj, s svojimi težavami. Posledično je sledila katastrofa tako v pokalu kot v prvenstvu.

Mesto Ljubljana je na klubskem področju na najnižji točki od rimskih časov naprej. Nič od nič. In to ljubljanskega župana Zorana Jankovića zelo boli. Ve se, da je vnet privrženec športa, posebej košarke, saj je bil tudi predsednik Olimpije, in nikakor ne more preboleti, da v glavnem mestu ni kluba v pomembnejšem športu, ki bi bil lahko konkurenčen v državnem prvenstvu. Prepričani smo, da bo naredil vse, da infrastruktura, ki jo je zgradilo mesto, ne bo samevala. V Stožicah si želimo gledalce, ki bodo spremljali – najprej boj za državni naslov in potem, v ne tako daljni prihodnosti, tudi boj v evropskih pokalih.

Na ulici se govori, da si je Janković zastavil cilj, da košarka mora na pota stare slave – čez pet let zaključni turnir evrolige v Stožicah in Olimpija med štirimi finalisti. V tem trenutku se vse skupaj zdi bolj utopija kot znanstvena fantastika. V tem trenutku se zdi, da je Olimpija na najnižji točki od osamosvojitve Slovenije.

Toda morda je res ravno zdaj pravi trenutek, da se stvari obrnejo v drugo smer. Olimpija še ni osvobojena vseh dolgov iz preteklosti, čeprav se je spokorila že za dobršen del grehov. Najvišji dolg Olimpije je bil 5,3 milijona evra, v tem trenutku pa znaša 1,8 milijona. V tem znesku so všteti še vse nerazrešene tožbe (višina dolga je izračunana na višino, če klub izgubi vse tožbe, kar pa seveda še zdaleč ni nujno) in kredit, ki ga odplačujejo sponzorji.

Niso pa v teh 1,8 milijona vštete kratkoročne obveznosti kluba za maj in junij. Slednje bi utegnilo dolg še malce povečati, tako da naj bi bil ob koncu sezone, torej na skupščini, ki bo konec junija, nekaj manj kot dva milijona evrov. To je, ob tem da ni večjih upnikov, obvladljivo, še vedno pa predstavlja zelo veliko breme. Večjih (od 100.000 evrov navzgor) dolgov do igralcev nimajo, je pa klub dolžan kar veliko igralcem za zadnji dve sezoni.

Marko Vavpotič
"To je impulz, da lahko računamo na določen gospodarski optimizem in da domače banke prihajajo v tisto kondicijo, s katero lahko podpirajo podjetja v državi," je ob podpisu poudaril Mermal.

VIZIJA IN SKUPŠČINA
Kakor kaže, bo junijska skupščina izjemno pomembna za nadaljnjo usodo ljubljanskega kluba. Zelo verjetno je, da se utegne od predsedniškega mesta v klubu posloviti poslanec Jani Möderndorfer, ki se je pred letom razšel tudi z županom Jankovićem, in prav nenavadno je gledati, da predstavnik enega večjih pokroviteljev, kar mesto Ljubljana zagotovo je, in predsednik kluba sploh ne govorita.

Omenja se nekaj kandidatov za mesto predsednika in eden od njih naj bi bil spet Jože Mermal, predsednik uprave zelo uspešnega podjetja BTC, ki je tudi sponzor kluba. Mermal se kot kandidat za predsednika omenja vsakič, ko je Olimpija v krizi ali na razpotju, vprašanje pa je, ali ima 60-letnik še dovolj časa, želje in volje, da poleg zahtevnega vodenja družbe, v kateri je v službi, prevzame še odgovornost za reševanje kaotičnih razmer v Olimpiji.

Zagotovo pa bi bil Mermal odlična rešitev, čeprav je malo verjetna. Vprašanje je, kaj bi ga utegnilo omehčati, da bi se postavil na čelo košarkarske Olimpije? Prava vizija s trdnimi sponzorskimi zagotovili? Verjetno bi bili ob takem scenariju precej bližje.

Omenjalo se je tudi ime Izeta Rastoderja, ki naj bi iz nogometa skočil v košarko. Vse je prišlo iz tega, ko so Jankovića in Rastoderja videli skupaj na košarkarski tekmi v Zagrebu. Toda prestop Rastoderja v košarkarsko Olimpijo je skoraj nemogoč oziroma vsaj tako oddaljen kot zaključni turnir evrolige v Stožicah.

Olimpija naj bi že imela petletni načrt, po katerem naj bi se v treh letih poplačal ves preostali dolg, potem pa naj bi klub razpolagal s tremi milijoni evrov samo za igralski kader. V naslednjih dveh letih bodo verjetno več poskušali z obetavnimi mladimi slovenskimi igralci, ki pa bodo imeli zagotovljeno minutažo, v kar bi moral privoliti tudi trener (Memiju Bečiroviću je pogodba potekla, pogovori o morebitni obnovitvi pa naj bi stekli po skupščini).

Ali se torej Olimpiji res obetajo boljši časi in bodo s skupnimi močmi le našli človeka, ki bo klub potegnil iz blata? Upajmo, da bo res tako.