Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmić
Primož Salmić
19.05.2015 09:20:36
Deli članek:

Joksimović: So še večji spodrsljaji

Nikola Miljković

Na obeh polfinalnih tekmah s Tajfunom je bil, statistično gledano, najboljši posameznik Krke, toda dobra igra Nebojše Joksimovića Novomeščanom ni pomagala, da bi izločili borbene Šentjurčane.

Premalo je bilo ostalih razpoloženih soigralcev, ki bi pomagali vleči voz Dolenjcev. Ta je zato zgrmel v prepad.

"Vsak zase ve, kako se pripravlja na take tekme. Neke izkušnje pa ti lahko povedo, da favorita ni. Če se sprostiš, jih dobiš okrog ušes, mi pa smo jih kar nekajkrat med sezono. Upal sem, da nas bo to dovolj dobro predramilo, da bomo na koncu še bolj zagrizli."

Tudi po Joksimovićevem mnenju je bil uspeh Šentjurčanov zaslužen"V soboto so zasluženo slavili pred izjemnim občinstvom, treba jim je športno čestitati in povedati, da niso naključno v finalu. Določene težave, s katerimi smo se ubadali med sezono, so na koncu pustile svoj davek, zato ne bomo igrali v finalu. V roku enega tedna sta se zgodili dve veliki presenečenji, tudi to je del življenja. Ne preostane ti drugega kot obrniti nov list in iti dalje," je zagrenjeno govoril Joksimović in dodal, da ga še bolj kot poraz v Šentjurju boli izgubljena prva tekma v seriji na domačem parketu.

"Vsekakor se nam je že tam zalomilo, Tajfunu smo dovolili, da dobi zalet. Bili smo premehki, nismo se dovolj hitro vračali v obrambo. Namesto da bi mi narekovali hiter tempo igre, so nam oni vsilili svojega, z lahkoto dosegali koše. Bili so tudi strpni, to moram priznati. Tudi v trenutkih, ko smo prišli blizu ali jih ulovili, so pokazali zbranost. Mi smo bili na drugi strani v tistih trenutkih preveč nezbrani. Med sezono smo take tesne končnice dobili, v teh dveh tekmah pa nismo uspeli," je povedal Primorec v vrstah zdaj že nekdanjih državnih prvakov.

Nikola Miljković

Prenova, a kako obsežna?

Trajalo je dolgo časa, zdaj pa je udarilo tudi v Novem mestu. Neuspehov na Dolenjskem niso bili vajeni, zato letošnji morda še toliko bolj boli. Na prvi pogled naj ne bi krkašev nič bolj zabolelo od poraza(ov) z najhujšim tekmecem iz Stožic, a verjemite, da še kako skeli tudi izpad proti Tajfunu, tako navijače, vodstvo kot igralce. Vsaj večino slednjih. Kar nekaj jih še ima pogodbe s klubom tudi za naslednjo sezono, kar pa še vedno ne zagotavlja, da bodo tudi zares nosili dres Krke. Mirko Mulalić, Erjon Kastrati, Matej Rojc, Alexis Wangmene, Luka Lapornik, Tomaž Bolčina, Imran Polutak, Jure Ritlop in Žiga Zatežič so za zdaj na seznamu košarkarjev za sezono 2015/16.
Kdo bo sedel na klopi, je naslednje vprašanje. Iz kluba prihaja sporočilo, da bo v sestavi ekipe in strokovnega štaba vsekakor prišlo do sprememb. Za ekipo se to zdi logično, kaj pa v primeru Aleksandra Džikića?
Nekateri bi ga že prej poslali iz Novega mesta, a ob uspehih niso imeli resnično dobrih argumentov za to. Zdaj bodo gotovo še glasnejši v zahtevah za njegov odhod, saj je tudi Džile doživel prvi res velik neuspeh, odkar sedi na klopi Krke. Ni pa nujno, da mu bo to spodneslo stolček, če seveda ne bo sam dvignil sidra. Srb je nedvomno odličen strokovnjak, ki pa ima tako kot vsak svoje pomanjkljivosti in muhe. Slednje so v klubu vzeli v zakup, lovorike so pač govorile v korist Džikića, zato so včasih tudi zamižali na eno oko ali si pokrili ušesi. Letos bo verjetno drugače. Lahko bo to pomenilo razhod ali pa nekoliko drugačne pogoje sodelovanja, pa nimamo v mislih le finančnih.

ZAUŠNICE JIH NISO PREDRAMILE
Ti so le dober teden dni po izpadu Olimpije šli po enakih stopinjah."Izpada obeh najboljših ekip pomenita presenečenje, a to se dogaja. Na začetku sezone bi verjetno večina dejala, da je 95 odstotkov možnosti za to, da bosta v finalu prav ti dve ekipi. A to je le na papirju. Dejstvo je, da se lovorike osvaja na parketu," je staro resnico ponovil Joksimović. So bili morda tudi košarkarji Krke med tisto večino, so se tudi oni zanašali na napovedi in se že videli v finalu

"Ne, gotovo nismo. Res pa je, da nismo bili stoodstotno v prvi tekmi. Take napake so nekaj, kar se ne bi smelo zgoditi, ko imaš prednost domačega igrišča," je dejal Joksimović, ki na to, da je bil razlog za izpad s Tajfunom morda tudi pomanjkanje motiva, odgovarja: "Na začetku so nam to morda lahko očitali, a ni bilo tako. Vsak zase ve, kako se pripravlja na take tekme. Neke izkušnje pa ti lahko povedo, da favorita ni. Če se sprostiš, jih dobiš okrog ušes, mi pa smo jih kar nekajkrat med sezono. Upal sem, da nas bo to dovolj dobro predramilo, da bomo na koncu še bolj zagrizli, toda naleteli smo na neugodnega nasprotnika, ki je bil stoodstotno pripravljen."

V PRIHODNJE BOLJ RESNO
Če se je še prejšnji teden pljuvalo po Olimpiji, se zdaj nekateri smejijo tudi Krki. "Kritika je normalna, brez tega ne gre," se Joksimović zaveda tega, da je ob porazih, posebej nepričakovanih, treba požreti tudi kakšno grenko: "Če so pričakovanja velika, je tako tudi razočaranje, če ne pride do izpolnitve ciljev. Podcenjevati ni treba nikogar. Tekma se začne z 0:0, nihče ti ne bo pustil, da ga kar premagaš. Vse to je šola, ki veliko stane in v tem trenutku boli. Se pa da veliko naučiti, da se v prihodnje stvari vzame veliko bolj resno."

Nikola Miljković

"Roko na srce, želel sem si osvojiti to lovoriko, vsi, ki smo prišli letos v Krko, smo s to idejo šli v ta projekt. Odgovornost, ki so jo pustili naši predhodniki s petimi zaporednimi naslovi, je bila velika."

Joksa ne skriva, da je razočaranje, ker mu tudi letos ne bo uspelo priti do želenega naslova slovenskega prvaka, ki ga še nima v svoji lasti in ki se mu je že lani z Unionom Olimpijo za las izmaknil prav v napetem finalu s Krko, zelo veliko.

"Lani so odločale dve, tri minute na koncu zadnje tekme, letos pa smo pokleknili že pred finalom, in to zelo boli. Roko na srce, želel sem si osvojiti to lovoriko, vsi, ki smo prišli letos v Krko, smo s to idejo šli v ta projekt. Odgovornost, ki so jo pustili naši predhodniki s petimi zaporednimi naslovi, je bila velika. Res je bila ekipa na novo postavljena, a odgovornost ostaja in ustaviti se pred zadnjo stopnico je zelo boleče. Se pa dogajajo še večji spodrsljaji. Nimamo kaj, lahko le gledamo naprej in iščemo nove izzive v življenju," je zaključil 33-letni branilec.