Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
12.03.2015 13:40:31
Deli članek:

Liga ABA: Čas za kombinacije

Dva kroga pred koncem lige ABA vemo, da bo prvo mesto po rednem delu zasedla Crvena zvezda, da bo zadnji Levski, ki bo tako izpadel – oboje smo, resnici na ljubo, vedeli že nekaj krogov nazaj –, vemo tudi, katere štiri ekipe bodo igrale v končnici.

Ne vemo pa še tega, kakšna bosta polfinalna para, kot tudi ne tega, katera kluba bosta še zasedla mesti, ki vodita v Evropo. Enemu je čisto blizu Union Olimpija, za drugega je resna kandidatinja Krka. Toda kombinacij je še kar nekaj.

Crvena zvezda že nekaj časa nestrpno čaka na ime tistega, s katerim se bo pomerila v polfinalu, na zadnji stopnički, ki jo je treba preskočiti za igranje v evroligi tudi v naslednji sezoni. Nestrpno predvsem zato, ker še vedno lahko pride do tega, da bo to prav najhujši tekmec Partizan. Še pred nekaj krogi so pri Zvezdi sicer upali, da bi Union Olimpija lahko izrinila črno-bele iz četverice, a so na eni strani zmaji z nekaj porazi zapravili priložnost, da ostanejo v boju za končnico, na drugi strani pa je Partizan s serijo zmag tudi sam poskrbel za to, da ostaja v igri tudi za evroligo. Trenutno je že pri 11 zaporednih uspehih in si je ne le zagotovil četrto mesto, ampak se prebil že do tretjega, z možnostmi tudi za drugega. Prav v zadnjem krogu se bo v Podgorici zanj zelo verjetno udaril z Budućnostjo. Slednji zmaga v vsakem primeru prinaša drugo mesto in s tem prednost tekme več doma v polfinalu, Partizanu pa se mora ob uspehu v Podgorici izpolniti še en pogoj. Pravzaprav eden od naslednjih dveh: prvi je, da Budućnost v predzadnjem krogu ta konec tedna izgubi v Zagrebu s Cedevito, drugi, da sam premaga Budućnost z višjo razliko, kot je s Črnogorci izgubil na domačem parketu. Seveda pa mora Partizan pred tem v nedeljo še premagati Zadar v svoji dvorani. Če izgubi vsaj eno od dveh preostalih tekem oziroma pride v krog s Cedevito ali celo obema tekmecema za drugo do četrto mesto, potem bomo v polfinalu gledali dvoboj Zvezda – Partizan.

OLIMPIJA NA PRAGU EVROPE
Še nekoliko bolj kompleksen od troboja za mesta od dva do štiri je boj za peto in šesto mesto, v katerega je udeleženih več ekip. Enemu je najbližje Union Olimpija, ki ima zmago več od najbližjih zasledovalcev oziroma dve od naslednjih. Z zmago v Sofiji ta konec tedna bi naredila naslednji velik korak oziroma morda že odločilnega, odvisno od izidov Krke in Metalca. Če bi v soboto eden od njiju izgubil, bi bili Ljubljančani gotovo najmanj šesti, zmaga obeh pa bi tudi za Olimpijo pomenila, da se odločitev prelaga na zadnji krog, v katerem bo v Stožicah na sporedu slovenski derbi. Olimpija ima boljši medsebojni izkupiček od Metalca, problem zanjo pa bi nastopil, če bi bila ob koncu izenačena tako z Valjevčani kot s Krko. V tem primeru bi bili zmaji najslabši in bi potegnili kratko. Še precej bolj se utegne položaj zaplesti, če bi Olimpija pojutrišnjem v Sofiji izgubila, a o tem scenariju niti ne bomo razmišljali. Že res, da jih v določenem primeru tudi dva poraza še vedno vodita med šesterico, a če ne premagajo Levskega, je morda celo bolje, da se ne uvrstijo v evropski pokal.

KRKA ZELO BLIZU, A HKRATI ŠE DALEČ
Krka ima težje delo od Olimpije, a prav tako ima usodo v svojih rokah. Če v obeh tekmah do konca zmaga, je gotovo med šesterico. Če izgubi enkrat, pa se odpira vrsta možnosti, odvisno tudi od tega, na katerem srečanju bi doživela poraz. Precej slabša opcija bi bil tisti to soboto, ko v Novo Mesto prihaja Szolnoki Olaj. V tem primeru bi se z Madžari izenačila, bila z njimi slabša v medsebojnih tekmah, Metalac pa bi ji z zmago nad Mega Leksom lahko ušel. V primeru sobotne zmage pa bi praktično ostali le še pri enem klubu (težko verjamemo v uspeh Zadra v gosteh pri Partizanu), ki ga morajo prehiteti, naj bo to Olimpija ali veliko bolj verjetno Metalac. Če bi na pomoč priskočil še Mega Leks in premagal Metalca, pa bi Krka ob zmagi pojutrišnjem že lahko proslavila tudi uvrstitev v evropski pokal.