Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
10.03.2015 11:15:58
Deli članek:

Kdo se spreneveda?

Arsen Perić

Po sporočilu, da je upravni odbor Fibe razveljavil ligo ABA, so prišli demantiji, da je bilo na sestanku karkoli sprejetega.

Že pred sestankom odbora Fibe so se pričakovale odločitve, ki naj bi pomenile zaostritev zdaj še tihega spopada med Fibo in Ulebom oziroma Evroligo, ki pa naj bi postal vse glasnejši. Fiba si želi čimprej najmočnejši evropski klubski tekmovanji spet pripeljati pod svojo streho.

Zdaj evroliga in evropski pokal potekata pod okriljem Uleba oziroma Evrolige, razlog za Fibino željo pa leži zlasti v tem, da bo tako lažje odprla pot reprezentančnim kvalifikacijam za velika tekmovanja, ki bodo od leta 2017 spet potekale tako, kot so nekoč že, torej s termini med sezono. Prvi korak v tej smeri naj bi bila razveljavitev lige ABA kot enega od "produktov" oziroma partnerjev Uleba. Čeprav ...

"O ničemer nismo glasovali, ampak samo sprejeli sklep, da se o vsem pogovarjamo po koncu sezone," trdi Željko Drakšić, generalni direktor Hrvaške košarkarske zveze, ki je bil prisoten v Münchnu. "Komentirali smo, se pogovarjali in prišli do zaključka, da se vse skupaj reši v pogovoru z nacionalnimi zvezami po tistem, ko bodo sredi junija končane vse lige. Takrat bo sledilo tudi prijavljanje za naslednjo sezono, glede na uvrstitve v tej. Tedaj se lahko tudi pogovarjamo o tem, kakšna bo oblika vodenja lige. Tega, da se liga ukinja, da je razveljavljena odločitev o njenem priznanju, pa sam na upravnem odboru nisem slišal," je za srbski Mondo povedal Drakšić.

Nekdo potemtakem laže oziroma se spreneveda, dodajamo mi. V roke bi morali dobiti pojočo travico, da bi zapela, ko bi se govorila resnica ... Hrvat v Nemčiji ni dobil občutka, da bi bila liga ABA poskusni zajček oziroma testni poligon Fibe za povrnitev evropskih klubskih tekmovanj iz rok Uleba. "Gre za konkretne probleme, ki zadevajo ligo ABA. Sem pa mnenja, da bi morala Fiba odločneje nastopiti in biti strožja proti Ulebu in Evroligi. Oblikovati bi se morala pravilna piramida, v kateri bi bila na vrhu Fiba, pod njo njene cone, pa klubi in nacionalne zveze, šele nato bi prišla na vrsto Evroliga."

Drakšić je bil v Münchnu eden tistih, ki je zagovarjal ligo ABA, v nasprotju z Dejanom Bodirogo recimo, ki je kot predstavnik Srbske zveze nastopil z argumenti proti njej. "Nekdanja skupna država je imela 12 klubov v prvi ligi, iz nje pa je nastalo šest novih držav. Če bi vsaka imela ligo z 12 ekipami, je to 72 klubov. Preveč, in nemogoče bi bilo doseči izenačeno kakovost. Prej smo vrsto let imeli položaj, da so Zvezda, Partizan, Zadar, Cibona imeli le po nekaj močnih tekem v domači ligi na sezoni in to se je poznalo v Evropi. Kako se bo v taki konkurenci tudi naredil igralec, ki lahko igra za reprezentanco?," se sprašuje Drakšić in dodaja, da Hrvaška zveza gotovo ne bo tista, ki bo klube nagnala iz lige ABA: "Stojimo za tem, da je dobra za košarko, in to je naš osnovni motiv. Ne posel, ne politika, samo košarka."