Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
25.02.2015 16:44:04
Deli članek:

Bojte se neoboroženih

Profimedia

AK-47 še ni izstrelil vseh nabojev. Andrej Kirilenko se spet vrača iz lige NBA, znova v moskovski CSKA. Podpisal je pogodbo do konca sezone. Ali kariere?

Ko se je pred dvema letoma in pol prvič vračal v CSKA, so mu na predstavitvi v roke potisnili avtomatsko puško AK-47, po kateri je tudi dobil vzdevek. Ideja, da se eden največjih zvezdnikov evrolige oglašuje s puško v roki, ni bila preveč všeč vodilnim možem evrolige. "Da nam ne bi očitali, da Rusi spet rožljamo z orožjem, smo tokrat prišli neoboroženi. Vsej Evropi želimo pokazati, da smo za mir. Ampak nasprotniki se nas kljub temu lahko bojijo," je včeraj na predstavitvi povratnika v moštvo s ciljanjem na aktualno politično situacijo v Ukrajini povedal predsednik kluba Andrej Vatutin.

CSKA bo v nadaljevanju sezone še močnejši. Kirilenko pri 34 letih sicer ni več tisto, kar je bil, a zadnje besede še ni rekel. Po tistem, kar se mu je dogajalo v zadnjih mesecih, še posebej ne, domov prihaja poln novega motiva. Odkar je na željo lastnika Mrežic Mihaila Prohorova predlani iz Minnesote prišel v Brooklyn, se ni imel ravno s čim pohvaliti. V prejšnji sezoni je še nekaj igral, letos skoraj nič več, trener Lionel Hollins mu je pač naravnost povedal, da ni v njegovih kombinacijah in nanj ne računa. Razhod je bil tako prej ali slej neizbežen, zgodil se je v prvi polovici decembra. A ne po Kirilenkovih željah, saj je pristal v Philadelphii. Tam pa ni želel ostati za nobeno ceno.

Star sem 34 let in nisem želel z ničle začenjati v novi ekipi.

"Star sem 34 let in nisem želel z ničle začenjati v novi ekipi," je pojasnil, zakaj ga pri 76'ersih ni bilo niti na en trening. Kratko malo je bojkotiral prestop in si prislužil suspenz Philadelphie. "Športniku ni ves motiv le denar. Sam sebi postavljam druge izzive. V Philadelphii pa tega ni bilo in ne razumem, zakaj so me želeli zadržati. Klub bi denar samo vrgel stran, jaz pa še vedno ne bi hotel igrati," se je branil Kirilenko, ki je pred dnevi skočil v zrak, ko so v klubu spoznali, da nima smisla z glavo riniti skozi zid, ter ga odpustili. Ker se zanj ni potegovala nobena druga ekipa v ligi NBA, je postal prost igralec. Sledila je vrnitev domov.

Reuters

MISLIM, DA BO ZADNJI
Prišel je klic CSKA-ja, ki ga ni mogel zavrniti. "V Evropi je, z vsem dolžnim spoštovanjem do Reala, Barcelone in Olympiacosa, to lahko bil samo CSKA," pravi Kirilenko ob drugi vrnitvi k Armejcem, od katerih je leta 2001 odšel v ligo NBA.

Prvič se je vrnil leta 2011, ko je bil onstran luže lockout, in bil MVP evrolige, v kateri pa mu z ekipo ni uspelo osvojiti naslova. Spomnite se tistega finala z Olympiacosom, v katerem je slednji v zadnji četrtini nadoknadil visok zaostanek, Georgios Printezis pa je tik pred koncem zadel za zmago. Gotovo je tudi osvojitev najprestižnejše evropske lovorike razlog, da je prišel v Moskvo. Pri teh letih bi sicer po pustolovščini v Philadelphii lahko tudi že končal kariero, a pravi, da je vseeno še malo prezgodaj, verjetno tudi zato, ker ne želi oditi na tak način, ko ga devet mesecev skoraj ni bilo na parketu. Dobro pa ve, da se konec približuje, in zelo verjetno ga bo dočakal prav v CSKA-ju. "Mislim, da bo to moj zadnji klub v karieri," je tudi sam napovedal tak razplet.

HIERARHIJA NA NOVO
Zdaj pospešeno študira akcije CSKA-ja, na treningih je več trenerjev zadolženih zgolj za to, da čim prej osvoji kombinatoriko trenerja Dimitrisa Itudisa, ki je s privolitvijo v prihod Kirilenka sprejel tudi precejšnjo mero tveganja. V uigrani ekipi, v kateri so vloge že porazdeljene, mora najti mesto še za nekoga.

A ne za kogarkoli, pač pa za najboljšega ruskega igralca zadnjega desetletja. Zvezdo, ki takemu statusu primerno zelo verjetno pričakuje tudi vlogo v moštvu. Seveda je hierarhija znotraj moštva lahko hitro podrta, posledično tudi v igri utegnejo nastati težave. Toda Itudis se je učil pri največjem, pri Željku Obradoviću, in najbrž že ve, kako se bo lotil izziva, da bodo na koncu zadovoljni vsi skupaj. Seveda pa bo to le v primeru osvojitve evroligaške lovorike.