Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
1 21.01.2021 09:47:42

Dejan KONTREC o majskem turnirju, mladih selekcijah in težavah športa v povezavi s slovensko politiko: Pri vladi nimamo sogovornika

m24.si
Čeprav se slabo leto dni tudi v Sloveniji borimo z epidemijo, pa ji šport dokaj v redu kljubuje. Ekipni profesionalni športniki so v pogonu vsak dan, naša članska hokejska moštva igrajo neprekinjeno, slovenski hokejski svet diha.

Diha, vendar ne brez ovir, ne sproščeno, toda v teh časih je pomembno le to, da živi. Seveda ne živi v celoti, velika škoda, katere prave razsežnosti bodo vidne šele čez več let, se dela v mladinskem, otroškem športu, ki je že več mesecem na suhem. Številni nadobudni hokejisti te mrzle dni, ki so na srečo zamrznili tudi jezera in bajerje, izkoriščajo, da vsaj zdaj s svojo ljubeznijo ostajajo v stiku, ampak temperature so že višje, led bo spet postal voda.

MLADI? ČAKALI BOMO
Da je stanje več kot slabo, se strinja tudi generalni sekretar HZS Dejan Kontrec, ki mu nikoli ni dolgčas. Tokrat smo se z njim pogovarjali o več temah, tudi o tem, ali bo HZS po vzoru Švedov in Čehov predčasno odpovedala sezone za mladino in otroke. "Ne. Čakali bomo. Imamo še več mesecev časa za izvedbo tekmovanj. Število tekem bi bilo manjše, te bi izvedli v skladu z razmerami. Sezone ne bomo kar tako prečrtali," je zatrdil Kontrec, ki bo s temi besedami razveselil marsikaterega mladega hokejista.

hokej otroci
m24.si

PRIHAJAJO RUSI
Če bodo razmere ugodne, bodo mladi (in stari) hokejski navdušenci spomladi na delu spet videli prvo reprezentanco Slovenije. Ko je IIHF novembra odpovedala vsa svetovna prvenstva razen štirih elitnih, je Kontrec takoj krenil v akcijo in naznanil, da se bo na vso moč trudil v Tivoliju v drugi polovici maja organizirati turnir udeležencev SP divizije 1A (ob Sloveniji še Južna Koreja, Francija, Avstrija, Romunija in Madžarska), in trenutno mu dobro kaže.

"Razen Madžarov so vsi pripravljeni priti v Ljubljano, vsem je turnir v velikem interesu, Korejci so me na primer pred dvema dnevoma vprašali, kako kaže. Pogoj je seveda čim bolj normalno zdravstveno stanje. Turnir bo imel najmanj pet udeležencev, s šestim se še dogovarjamo," nam je pojasnil Kontrec in razkril tudi morebitnega šestega udeleženca: "Olimpijska reprezentanca Rusije. Rusi imajo tako in tako vedno zelo širok seznam kandidatov za reprezentanco, tisti, ki ne bi šli na elitno SP, bi prišli igrat v Slovenijo."

slovenija hokej reprezentanca pjongang ZDA
www.alesfevzer.com

FEBRUARSKA AKCIJA ODPADE
Jasno je, da se po novembru tudi februarja članska reprezentanca ne bo zbrala. Nazadnje je bila v stiku z Avstrijci, da bi z njimi na Bledu odigrala kakšno tekmo, vendar pa so klubi lige IceHL izvedli močan pritisk na avstrijsko hokejsko zvezo, da je ta dvignila roke nad februarsko akcijo. "Da bi se dobili samo risi, se nam zdi nesmiselno, ker bi lahko prišli le igralci Olimpije in Jesenic, mogoče še tisti, ki igrajo v Celovcu, Gradcu in Szekesfehervarju," je dejal hokejski funkcionar.

kontrec kopitar zupancic gw
Grega Wernig

JOK IN STOK NAM NIČ NE PRINESETA
Še vedno se prijateljska turnirja v aprilu obetata mladima reprezentancama, U-18 v Avstriji in U-20 v Franciji. "Trenutno pa so prioriteta naše lige. Prepričan sem, da bomo imeli v aprilu vsaj enega finalista, če ne kar obeh v ligi AHL, v prvi polovici maja sledi finale DP, potem reprezentančni turnir, upamo, da že z gledalci. Trudimo se, da se hokeja ne bi pozabilo, pokazati moramo, da smo prisotni. Vpis mladih v klube bomo obdržali predvsem z akcijami članov, vidnostjo našega športa. Lahko bi jamrali, kaj vse je narobe, se pritoževali, stokali, a kaj nam bi to prineslo. To je brez zveze, trudimo se dalje, iščemo rešitve," je odločeno povedal nekdanji odlični napadalec.

900-20-kontrec 5 ap
Arsen Perić

LIGA IHL ZA ZDAJ OSTAJA SLOVENSKA
Olimpija in Jesenice v visokem ritmu igrata v ligi AHL, pet ekip moči meri v ligi IHL, ki se do nadaljnjega ne bo združevala s Srbi in Hrvati. "Za zdaj ostaja tako, kot je, bomo videli, kaj bodo prinesli naslednji meseci. Morda bomo organizirali finalni turnir s predstavniki vseh treh držav," je razložil naš sogovornik.


SISTEMSKO NI UREJENO NIČ, DOPISI NE POMAGAJO
Rusi so ravno včeraj naznanili, da bodo marca svoje športnike načrtno cepili proti koronavirusu. Se tudi pri nas razmišlja o čem takem? "Ne, to je trenutno le ena od mnogih tem. Če je koronavirus kaj pokazal, je to, kako velike težave imamo, da ni sistemsko nič urejeno, da nimamo sogovornika in da je ta situacija vse to samo še poglobila. Pisanje dopisov nič ne pomaga, to je brez zveze. V PKP nismo omenjeni, mi nismo dobili niti informacij, kot je protokol za športnike ob prehodu mej. Klicali smo drug drugega, pa nihče ne ve nič. Zdaj naj bi nam sofinancirali hitre teste in spet se ne ve, kako bo to v praksi," je zaskrbljeno razlagal Kontrec in nadaljeval tudi s predlogi, ki bi pa verjetno stvari vsaj malo premaknili.

586-17-kontrec jk
Jurij Kodrun

POTEM PA NASTOPI, KOT NASTOPI ...
"Vlada bi morala že vrsto let imeti politično neodvisnega človeka, ki bi se tam ukvarjal samo s športom in vladi dobesedno pojasnjeval naše težave, prenašal naše predloge ... Razumem, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ima polno drugega dela, a šport dejansko nima sogovornika pri vladi, nimamo niti najmanjše besede, vlada o športu ne razpravlja. Nihče nas ni vprašal o pogojih za treniranje in tekmovanje ter kako jih lahko zagotovimo, nato pa nastopi, kot je nastopila generalna direktorica direktorata za šport Mojca Doupona … Na HZS še nikoli ni prišel človek z MIZŠ. Avstrijci, Srbi, Hrvati … so milijone namenili športu, tudi profesionalnemu, pri nas pa se ne zgodi nič," je klavrno realnost športa, paradnega konja naše države, še enkrat izpostavil Dejan Kontrec.

Članki iz rubrike