Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

sta
sta
0 27.04.2019 09:31:52

Slovenci v Kazahstan oslabljeni, a znova z Anžetom Kopitarjem

Jurij Kodrun
V ponedeljek se bo v Kazahstanu začelo svetovno prvenstvo v hokeju divizije I (skupina A). Slovenija bo v konkurenci Kazahstana, Belorusije, Južne Koreje, Madžarske in Litve lovila prvo ali drugo mesto, ki omogočata selitev med elito za sezono 2020.

Naloga ne bo lahka. Med drugoligaši se je prvič po daljšem času znašla Belorusija, ki je lani tako kot Južna Koreja izpadla iz elite, Kazahstan bo igral doma in bo tudi skušal priti med najboljše, poleg tega je v konkurenci še Madžarska, ki jo je lani na domačem SP le 15 sekund ločilo od napredovanja. Le Litva in Južna Koreja naj bi bili nekoliko šibkejši tekmici.

A o tem, kdo bo lahek in kdo težak nasprotnik, v slovenskem taboru nočejo razmišljati. Selektor Ivo Jan poudarja, da lahkih tekem ne bo, še posebej, ker je slovenska izbrana vrsta daleč od popolne postave. V zadnjih tednih in dneh pred SP so se odpovedi kar vrstile. Nekateri igralci so končali kariero ali vsaj reprezentančno kariero (Mitja Robar, Aleš Mušič, tudi Jan Muršak), drugi bodo v prihodnosti še igrali za Slovenijo, a jih tokrat ne bo zaradi poškodb. Na tem seznamu so najbolj vidni igralci zagotovo Jan Urbas, Žiga Jeglič, Žiga Pavlin, po zadnji pripravljalni tekmi na Bledu pa tudi vratar Gašper Krošelj.

"Malce smo že spremljali Kazahstance na tekmi z Belorusijo. Gre za izkušeno ekipo, večina prihaja iz lige KHL. Hitrost bo še za pol koraka večja, a smo na pravi poti in bomo pripravljeni, da bomo lahko izločili njihove prednosti. Fantje so res želeli zmagati, dobro je, če greš na SP z vsaj eno zmago, mi smo dobili zadnjo tekmo, kar je pomembno za samozavest ekipe," je po zadnji pripravljalni tekmi na Bledu in zmagi proti Italiji s 3:2 priprave strnil selektor Jan.

"Vsaka tekma bo izjemno težka. To je treba povedati, tu ni lahkih tekmecev, še posebej ne letos. Zdaj je tu še Belorusija, vsaka tekma bo zgodba zase, najbolj pomembno pa je, da bo treba igrati naprej ne glede na rezultat na prvi tekmi. Med prvo in drugo tekmo imamo samo 18 ur, verjamem pa, da bo dvorana razprodana na prvi tekmi. Pričakujejo dober spektakel z našo ekipo," pravi selektor Jan o tekmecih na SP.

Z opravljenim pred SP je zadovoljen tudi Ken Ograjenšek, ki meni, da so Slovenci na drugi tekmi proti Italiji na Bledu (Italijani bodo letos igrali med elito) že pokazali približno takšno igro, kot bi jo morali na SP, če želijo napredovanje.



"Vemo, kaj moramo delati. Več ploščkov spraviti pred gol, biti močnejši pred golom, kar nas je proti Italiji pripeljalo do zadetkov. V našem napadu se še malo lovimo, a prepričan sem, da bo do SP že tako, kot mora biti. O Kazahstancih za zdaj nismo še nič govorili, ko pridemo na prizorišče, se bomo pripravljali nanje," je pred SP razmišljal Ograjenšek.

Med glavnimi aduti Slovenije bo Anže Kopitar. Letos je zvezdnik iz lige NHL dobil dovoljenje za nastop, kar bo zanj prva reprezentančna akcija po letu 2016. A v slovenski ekipi, pa tudi sam Kopitar, opozarjajo, da samo en igralec ne more odigrati vsega, zato bodo morali svoje dodati še vsi preostali.

Težke naloge se zaveda tudi Matija Pintarič, ki bo po odpovedi Krošlja v zadnjem hipu verjetno prvi vratar Slovenije. "Delali smo korak za korakom, na prvi tekmi nismo bili tako slabi, a smo delali še preveč napak. Zdaj se vidi napredek. Pri meni je klubska končnica pustila morda le posledico, da sem še bolj željan zmag in lovorik. To je pozitivno, o Kazahstancih pa nismo še nič razmišljali. Morali smo narediti osnove, se osredotočiti predvsem nase. Delati moramo na sebi," pravi Pintarič.

V zadnjem hipu je Jan seznam skrčil za nekaj imen, dan pred odhodom pa je nanj dodal še štiri (oziroma s tretjim vratarjem Žanom Usom pet) hokejiste domačih finalistov DP. Iz vrst prvaka SŽ Olimpije sicer na SP prihaja le napadalec Miha Zajc, z Jesenic pa Luka Kalan, izkušeni David Rodman in Tadej Čimžar.

Seznam reprezentantov za SP v Kazahstanu:
- vratarji:
Luka Gračnar (Innsbruck/Avt)
Matija Pintarič (Rouen/Fra)
Žan Us (SŽ Olimpija)

- branilci:
Blaž Gregorc (Vitkovice/Češ)
Sabahudin Kovačević (Mlada Boleslav/Češ)
Aleksander Magovac (Grenoble/Fra)
Matic Podlipnik (Karlovy Vary/Češ)
Klemen Pretnar (Košice/Slk)
Jurij Repe (Herning/Dan)
Miha Štebih (Jihlava)

- napadalci:
Tadej Čimžar (Sij Acroni Jesenice)
Jan Drozg (Shawingan Cataractes/ZDA)
Boštjan Goličič (Grenoble/Fra)
Andrej Hebar (Ujpest/Mad)
Luka Kalan (Sij Acroni Jesenice)
Anže Kopitar (LA Kings/ZDA)
Anže Kuralt (Fehervar/Mad)
Ken Ograjenšek (Graz 99ers/Avt)
Žiga Pance (Miskolc/Mad)
David Rodman (Sij Acroni Jesenice)
Robert Sabolič (Torpedo/Rus)
Miha Verlič (Bremerhaven/Nem)
Miha Zajc (SŽ Olimpija)

Spored SP
- 1. krog:
- ponedeljek, 29. april:
08.30 Madžarska - Južna Koreja
12.00 Litva - Belorusija
16.00 Slovenija - Kazahstan

- 2. krog:
- torek, 30. april:
12.00 Južna Koreja - Slovenija
15.30 Belorusija - Madžarska
- sreda, 1. maj:
12.30 Kazahstan - Litva

- 3. krog:
- četrtek, 2. maj:
08.30 Litva - Madžarska
12.00 Belorusija - Slovenija
15.30 Južna Koreja - Kazahstan

- 4. krog:
- petek, 3. maj:
15.30 Madžarska - Slovenija
- sobota, 4. maj:
10.00 Južna Koreja - Litva
13.30 Kazahstan - Belorusija

- 5. krog:
- nedelja, 5. maj:
08.30 Slovenija - Litva
12.00 Belorusija - Južna Koreja
15.30 Kazahstan - Madžarska
Značke: hokej, sp, slovenija

Članki iz rubrike